Σάββατο 11 Απριλίου 2009

ΚΑΛΥΜΝΟΣ - ΜΕΛΙΣΣΕΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΗΛΘΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.

Το τηλεφώνημα που δέχθηκα το βράδυ της Παρασκευής 13ης Μαρτίου, ήταν πραγματικά δραματικό και αγωνιώδες. Μια κραυγή αγωνίας από Μελισσοκόμο ο οποίος έβλεπε τα μελίσσια του να χάνονται με ραγδαία ταχύτητα (έχασε 80 μελίσσια στο διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος 2008) , και τα υπόλοιπα 280 να παρουσιάζουν μια συνεχή μείωση πληθυσμού από τον Νοέμβριο και μετά, με αποτέλεσμα το πάλαι ποτέ κραταιό μελισσοκομείο των 360 κυψελών να καταρρέει και να κινδυνεύει με αφανισμό, δίχως να μπορεί να προσδιορίσει την αιτία.
Πραγματικά εφιαλτικό το σενάριο….. Αλλά και τόσο-δυστυχώς-γνώριμο……
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα όμως από την αρχή.

Ο μελισσοκόμος ΚΛΑΨΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, από την Κάλυμνο, ασχολείται επαγγελματικά με την μελισσοκομία από το 1988, ξεκινώντας με 40 κυψέλες τις οποίες παρέλαβε από τον πατέρα του.
Το 1993, διατηρούσε ένα μελισσοκομείο από 80 κυψέλες, και στην συνέχεια μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα βελτίωσης του Υπουργείου, οι κυψέλες έγιναν στην αρχή 100 και στην συνέχεια μεσα από ένα χρόνο 150.
Όταν μάλιστα άρχισε να αποκτά και ένα πολύ σοβαρό εισόδημα από την συλλογή και διάθεση μελιού, αποφάσισε να ασχοληθεί ακόμη περισσότερο και πιο σοβαρά με την μελισσοκομία σκοπεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του μελισσοκομείου του.
Τα μελίσσια μέχρι τον τέλος Αυγούστου είχαν σαν τόπο νομής την Κάλυμνο, από όπου ο Πρόδρομος έκανε δύο τρυγητούς θυμαρίσιου μελιού μέχρι το τέλος Ιουνίου-Αρχές Ιουλίου. Στην συνέχεια δυνάμωνε τα μελίσσια του και μόλις όλα τα μελίσσια γίνονταν 10άρια, περί το τέλος Αυγούστου μετέφερε το μελισσοκομείο του στην Κω, για νομή στο πεύκο, κατά την συνήθη πρακτική των μελισσοκόμων της περιοχής αυτής των Δωδεκανήσων.

Θεωρητικά όλα πήγαιναν καλά μέχρι πέρυσι, και ειδικά μέχρι τις 14/9/2008, οπότε πραγματοποιήθηκε και ο τρυγητός του πεύκου.

Ο Πρόδρομος σημειώνει εδώ ότι κατά τον Αυγουστο, λόγω παντελούς έλλειψης ανθοφορίας, οι μέλισσες έτρεχαν στις αποθήκες του καλαμποκιού,και μάζευαν σκόνη καλαμποκιού η οποία έμοιαζε σαν γύρη κίτρινου χρώματος.

Από τον Νοέμβριο του 2008, αρχίζει κυριολεκτικά η σφαγή.
Παρουσιάζεται μία ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού. Ο πληθυσμός των κυψελών από διώροφες κυψέλες αρχίζει να μειώνεται μονές κυψέλες των 7, 6, μετά 5 και τέλος 4 πλαισίων. Η εσπευσμένη μεταφορά των μελισσιών στο φθινοπωρινό ρείκι, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Ο πληθυσμός του μελισσοκομείου πέφτει στα ΔΥΟ πλαίσια ανά κυψέλη. Οι βασίλισσες αρχίζουν να χάνονται. Γύρη δεν υπήρχε πουθενά στην φύση.

Αυτή ήταν και η κατάσταση του μελισσοκομείου στις 20 Φεβρουαρίου, 2009.
Πάρα το γεγονός ότι οι βροχές ήταν αρκετές φέτος, πάρα το γεγονός ότι τάιζε συνεχώς τις μέλισσες με ζυμάρι στο οποίο είχε προσθέσει μέλι δικό του, οι μέλισσες έδειχναν «παγωμένες». Γόνος δεν υπήρχε. Οι μέλισσες ήταν πολύ νωθρές και δεν έβγαιναν έξω καθόλου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έκανε και την εμφάνιση της η Σιψηγονία, κατά την εκτίμηση του Πρόδρομου τα συμπτώματα έδειχναν μάλλον Ευρωπαϊκή Σιψηγονία.
Σκέτη απελπισία.

Εντελώς συμπτωματικά βρέθηκε με τον Θεοφίλη Πατέρα (Καλύμνιος μελισσοκόμος), ο οποίος πριν από ένα χρόνο αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα, και με την βοήθεια μας κατάφερε να αντιστρέψει την δυσμενη αυτή κατάσταση με πολύ μεγάλη επιτυχία. Του Θεοφίλη του είχαν περισσέψει μερικές ταμπλέτες Πρόπολης και Βιταμινών Β12.
Ισα που φθασανε να τις ανακατέψουν σε σιρόπι για την τροφοδοσία 43 κυψελών.

Παρά τις επικρατούσες άσχημες καιρικές συνθήκες, πολύ κρύο και έντονες βροχοπτώσεις, ένας κατάπληκτος Πρόδρομος έβλεπε τον πληθυσμό των 43 κυψελών να αρχίσει να «ζωηρεύει». Νέος γόνος άρχισε να κάνει την εμφάνιση του.
Οι ελπίδες άρχισαν να αναπτερώνονται και έτσι στις 13 Μαρτίου ήρθε σ’ επαφή μαζί μου.

Η κατάσταση δε του μελισσοκομείου εκείνη την ημέρα ήταν:
-Οι «ΔΥΝΑΤΕΣ» κυψέλες είχαν πληθυσμό ΠΕΝΤΕ Πλαισίων
-Οι ΑΔΥΝΑΤΕΣ κυψέλες είχαν πληθυσμό ΤΡΙΩΝ πλαισίων.

Προμηθεύτηκε τα προϊόντα που του συστήσαμε και άρχισε αμέσως τις εφαρμογές με την παραλαβή των προιόντων.
Ακολούθησε τις συμβουλές μας και έκανε 4 εφαρμογές ανά 5 ημέρες με ψεκασμό του διαλύματος κατευθείαν επάνω στις μέλισσες.

Οι πρώτες εφαρμογές ολοκληρώθηκαν αρχές Απριλίου και σήμερα η κατάσταση του μελισσοκομείου του Πρόδρομου έχει ως εξής:

-Οι «ΔΥΝΑΤΕΣ» κυψέλες των ΠΕΝΤΕ ΠΛΑΙΣΙΩΝ είναι ΔΙΩΡΟΦΕΣ με πληθυσμό 16 πλαίσια.
-Οι «ΑΔΥΝΑΤΕΣ» κυψέλες των ΤΡΙΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ έχουν πληθυσμό 10 πλαίσια, και έχουν ήδη προστεθεί πατώματα για την υποδοχή του αναπτυσσόμενου πληθυσμού.
-Ο ΝΕΟΣ ΓΟΝΟΣ βρίσκεται στα ΟΚΤΩ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΥΜΠΑΓΗΣ από τοίχο-σε-τοιχο,καταλαμβάνοντας πάνω από το 80 % του πλαισίου.
-ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΛΙΑ άρχισαν να κάνουν την εμφανιστή τους σε πάρα πολλές κυψέλες.
-ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν με την παρουσία στις κυψέλες, ηλικιωμένων βασιλισσών άνω των τριών ετών.
Ένας εμβρόντητος και πανευτυχής Πρόδρομος, αρχίζει πλέον την διαδικασία αντικατάστασης των βασιλισσών, και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ τα μελίσσια του για να αρπάξουν στην κυριολεξία την ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ που θα παρουσιαστεί στην Κάλυμνο λόγω της έναρξης της νέας ανθοφορίας.
Τέλος στην αγωνία και την απόγνωση.
Ο Πρόδρομος θα περάσει φέτος ένα πολύ ευτυχισμένο ΠΑΣΧΑ.
Ο Πρόδρομος θα μας δώσει και τις ποσότητες συλλογής μελιού φέτος μετά από κάθε τρύγο.

Συγχαίροντας τον Πρόδρομο για αυτήν την πολύ μεγάλη επιτυχία που είχε, νοιώθουμε πραγματικά περήφανοι, γιατί πράγματι έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την μελισσοκομία από ένα επαχθές και ζημιογόνο ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ .
Έρχεται το Πάσχα, και φυσικό είναι οι «άπιστοι Θωμάδες» να πληθύνουν. Οι «εξυπνάκηδες» να μας ειρωνεύονται. Όμως οι μελισσοκόμοι που συνεργάζονται μαζί μας (έχουν ξεπεράσει τους 600) αυγατίζουν τα μελισσοσμήνη τους και προετοιμάζονται για εξαιρετικά μεγάλες συγκομιδές εξαιρετικής ποιότητας μελιού.


ΤΥΧΗ=ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.


Καλές Γιορτές
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφωνο: 6944-710993
e-mail:info@bees-aloevera.com

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

3 σχόλια:

Σκλήβας Σπύρος είπε...

Αυτό που έπαθε ο μελισσοκόμος Κλάψης από την Κάλυμνο είναι σύνηθες . Διότι τα μελίσια για να πάνε για νομή στο πεύκο θα πρέπει να πληρούν προϋποθάσεις κατάλληλες , όπως γόνος επαναπλήρωσης από άλλα δυνατά μελίσσια , άλλως αδυνατίζουν ή και χάνονται παντελώς , γενικά σοκάρονται. Επαγγελματίας μελισσοκόμος φροντίζει να ενημερωθεί πρώτα και δέν ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο . Τα ήδη εξασθενημένα και εξουθενωμένα μελίσσια όση προσπάθεια και άν καταβάλουν στο ρείκι δέν ανακάμπτουν . Ενώ άν ο οργανισμός τους είχε ενισχυθεί με τα θαυματουργικά αποτελέσματα της αλλόε βέρα και συμπλήρωμα διατροφικό θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στίς αντίξοες για αυτά συνθήκες της νομής του πεύκου . Και αυτό γιατί το μελίσσι στο πεύκο σχεδόν εγκαταλείπει την ανατροφή του γόνου και επιδίδετε στήν μελιτοσυλογή . Μόνο ένας υγιής και δυνατός οργανισμός θα μπορούσε να ανταπεξέλθει , που έχει προετοιμασθεί κατάλληλα . Όσο για την επιδρομή στις καλαμποθήκες , αυτό συνέβη διότι την συγκεκριμένη στιγμή υπήρχε γόνος που λόγω έλειψης γυρεοσυλογής δεν μπορούσε να ανατραφεί , αυτό το οδήγησε στην συλλογή υδατανθράκων και λίγων πρωτεϊνών από το καλαμποκάλευρο . Γι αυτό τον έσωσαν και πάλι οι ταμπλέτες γύρης. Επίσης όποιες συνθήκες και άν επικρατούν έξω απο την κυψέλη , άν υπάρχει τροφοδοσία όχι μόνο με ζαχαροζύμαρο και λίγο μελάκι , που πάλι θα το επαναλάβουμε είναι φτωχή διατροφή , αλλά ενίσχυση τουλάχιστον με αλλόε βέρα , η ανάπτυξη του μελισσιού θα συνεχίζεται κανονικά , και όλα αυτά με εμπεριστατωμένα στοιχεία πειραμάτων. Εμπιστευτείται τα προϊόντα χωρίς κανένα ενδοιασμό , διότι τις πρώτες αμφιβολίες τις προέβαλα εγώ . Και τώρα συνιστώ και διαφημίζω ανεπιφύλακτα τα αποτελέσματα .

Αλέξανδρος είπε...

Σπύρο,

Να δείς που θα σου κόψουν την καλημέρα οι συντοπιτες σου Μυκονιάτες. Ξέρεις ποιούς εννοω.

Τους "παντογνώστες Πανεπιστήμονες" που διατηρουν και φόρουμ για την μελισσοκομία.

Φυλαξε μου και μέλι και κρασί και τσίπουρο δικά σου γιατί οπου νάναι θα σε επισκεφθώ.

Αλέξανδρος είπε...

Σπύρο,
Αναρωτιέμαι βέβαια, αν το καλαμπόκι που βρισκόταν στίς αποθήκες, προερχοταν απο γενετικα τροποποιημενους σπόρους Gaucho.
Εαν θα μπορούσε να επιβεβαιωθει αυτό τότε δεν θα ειναι απορίας αξιον γιατί η κατάσταση της υγείας των μελισσων χειροτέρεψε.