Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

"ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΑΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ"

Η διατροφή της μέλισσας ειναι ισως το πιό σπουδαίο κεφάλαιο στήν Μελισσοκομία. Στό ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ πιστεύουμε πως εχουμε δώσει, ισως, τίς καταλληλότερες λύσεις στό θέμα τής διατροφης, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι-μέλη του Δικτύου μας ν' απολαμβάνουν πλεόν πλεονεκτήματα που κανείς δεν θα μπορούσε να υπολογίσει. Εξ αιτίας της διατροφης αυτής καυχώμαστε οτι εχουμε μετατρέψει την μελισσοκομία απο ένα επαχθές επάγγελμα σε:

ΑΠΟΛΑΥΣΗ & ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Χαιρόμαστε δέ αφάνταστα όταν βλέπουμε μελισσοκόμους του Δικτύου μας να επιβεβαιώνουν καί τίς προσπάθειές μας, αλλα και τά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μήνυμα που μας έστειλε ο μελισσοκόμος Σπύρος Σκλήβας απο την Μύκονο στίς 2 Μαρτίου 2009, και τό οποίο παραθέτουμε αυτούσιο και χωρίς περικοπές:
++++

Μύκονος 2/3/2009
Διατροφή μέλισσας
Τις πρώτες μέρες ζωής της μέλισσας αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα , ειδικά το αδενικό σύστημα , και το λιπώδες σώμα.
Στο αδενικό σύστημα είναι και οι υποφαρυγγικοί αδένες που χρειάζονται πρωτεΐνες τόσο για την ανάπτυξη τους όσο και για την παραγωγική διαδικασία του βασιλικού πολτού.
Οι μέλισσες παίρνουν παίρνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την τροφή που θα καταναλώσουν(υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- στερόλες- βιταμίνες – ανόργανα άλατα – αμινοξέα ).
Έλλειψη τροφής η φτωχής διατροφής σε πρωτεΐνες μειώνει τον χρόνο ζωής της .
Διότι όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών αποθηκεύεται στο λιπόσωμα και αυξάνει και την μακροβιότητα της καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρίς να χάνουν βάρος. Τα λιπώδη σώματα έχουν αποθηκευτικό σκοπό στο σώμα της μέλισσας , και περιέχουν λίπος – γλυκογόνο – πρωτεΐνες .
Έτσι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εσωτερική της ανάπτυξη , αυξάνουμε και όλες τις πραγματοποιηθείσες από αυτήν εργασίες καθώς και τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια και τον χρόνο που θα είναι συλλέκτρια, τότε θα εξασφαλίσουμε και την αύξηση παραγωγής.
Η ληστρικότητα που εφαρμόζει συνήθως ο μελισσοκόμος , η φτωχή διατροφή που προσφέρει απλόχερα και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (έλλειψη ανθοφοριών )αναγκάζουν το μελίσσι σε αφανισμό η αποδυνάμωση .
Ακόμα πολλές φορές την περίοδο της άνοιξης εξαναγκάζει το μελίσσι με διεγερτική τροφοδότηση στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας , έλλειψη όμως πρωτεϊνών εξαναγκάζει τις τροφούς σε κανιβαλισμό για να μπορέσει να θρέψει κάποια άλλα νεογέννητα .

Το ζελέ Αλόης Βέρα της Forever περιέχει :
Βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία – Αμινοξέα – Σακχαρίτες – Ενζυμα – Στερόλες – Σαλικυλικό Οξύ – Ανθρακινόνες – Λιγνίνη που όλα μαζί λειτουργούν σαν ομάδα ενισχύοντας την γενική άμυνα του οργανισμού. Προωθούν και την ανάπτυξη των κυττάρων καθώς ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες Β12: Έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας(νευρολογικές διαταραχές) και αδυναμία . Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων καθώς και για την φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού, και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών του λίπους και των υδατανθράκων .
Γύρη: πλούσια συγκέντρωση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άπειρα μεταλλικά στοιχεία, πρωτείνες και αμινοξέα, εκτός από απαραίτητη τροφή για τις μέλισσες, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Απαραίτητη για την ωοτοκία τηε βασίλισσας.
Πρόπολη : πλούσια συγκέντρωση σε βιοφλαβονοειδή (βιταμίνη Ρ) τα οποία λειτουργούν ως αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά και είναι απαραίτητα στον αγώνα κατά των ασθενειών και των μολύνσεων.

Όλα τα παραπάνω εφόσον τα αφαιρούμε για την υψηλή οικονομική και διατροφική αξία για τον άνθρωπο τουλάχιστον ας τους δώσουμε ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ χαμηλής οικονομικής αξίας υψηλής διατροφικής όμως για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα πολυπόθητα αγαθά τους.

Τό πληροφοριακό έντυπο που συνέταξες, αναφορικά με την δράση των ανωτέρω προιόντων, στό σύνολο, αλλά καί στά επί μερους οργανα, του οργανισμού των μελισσών, αξίζει πράγματι να το δώσεις στους μελισσοκόμους, αλλά δέν γνωρίζω ποσοι θα ειναι σε θέση να εκτιμήσουν τόν κόπο καί την δουλειά που εκανες.
Προσωπικά σ' ευχαριστω πολύ που μου το εστειλες.
Σκλήβας Σπύρος

+++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: