Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΜΑΙΟΣ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΛΑΤΟ -ΘΥΜΑΡΙ

Σε πολλές περιοχές της χώρας αρχίζει πλέον η πιο σοβαρή προετοιμασία για την μεταφορά των κυψελών στον έλατο και θυμάρι κατά τον μήνα Ιούνιο ( Μαίναλο -Νησια -Κρήτη κλπ.)
Για ένα πολύ μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων η συγκομιδή ελατίσιου και θυμαρίσιου μελιού αποτελεί ένα πολύ σοβαρό και καθοριστικό οικονομικό παράγοντα, και αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται ο μεγάλος συνωστισμός μελισσοκόμων στις περιοχές που ευδοκιμεί το έλατο και το θυμάρι
Για να δούμε όμως ποιοι παράγοντες εμποδίζουν το μελισσοκόμο να απολαύσει τα αγαθά που προσφέρει το έλατο και το θυμάρι?

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ
Η μεταφορά των κυψελών σε διαφορετικές περιοχές και η αλλαγή νομής σε πλουσιότερες ανθοφορίες είναι μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται και στον τόπο μας.
Πέραν των προσεκτικών χειρισμών που επιβάλλονται κατά την φόρτωση των κυψελών, κατά την διάρκεια του ταξιδίου και ειδικά αυτών των μεγάλων αποστάσεων, και την επανατοποθέτηση των κυψελών στους νέους τόπους νομής, οι μεταφορές αυτές σε συνδυασμό με την αλλαγή του τόπου νομής, έχουν σοβαρές επιδράσεις στον γόνο και στις ενήλικες μέλισσες και πρέπει να ληφθεί φροντίδα για την αποφυγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται εξ’ αιτίας των μετακινήσεων αυτών και της αλλαγής ανθοφορίας.

Τα προβλήματα αυτά συνήθως είναι:
-Με το άνοιγμα των κυψελών, οι μέλισσες παραμένουν μέσα στις κυψέλες για μερικές ημέρες προσπαθώντας να ηρεμήσουν από το σοκ της μεταφοράς.
-Στην συνέχεια οι μέλισσες βγαίνουν έξω από τις κυψέλες και πετάνε χωρίς προσανατολισμό με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά των συλλεκτριών μελισσών να χάνονται και να μην επιστρέφουν στις κυψέλες.
-Τα συμπτώματα αυτά έχουν σαν κύρια αιτία τους στρεσογόνους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις μέλισσες κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όντας εγκλωβισμένες μέσα στις κυψέλες.


Κατά την διάρκεια λοιπόν της μεταφοράς , και αμέσως μετά από αυτήν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών υπόκειται σε καταστολή με τα εξής επακόλουθα.

-Κατά την μεταφορά ο οργανισμός των μελισσών, μπορεί να περιέλθει σε άνοσο-καταστολη λόγω της υπερβολικής απελευθέρωσης των ενδογενών στεροειδών.
-Ο γόνος μπορεί και αυτός να έχει υποτονικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
-Μετά την επανεγκατάσταση στον νέο τόπο νομής, οι πτήσεις που ακολουθούν οδηγούν στην ακόμη περισσότερη επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και έτσι δεν μπορούν να επιστρέφουν πάντα στις κυψέλες .
-Σε πολλές περιπτώσεις οι μέλισσες εμφανίζονται ζωηρές, εκτελώντας της πτήσεις τους κανονικά, αλλά κάπου προς το μέσο της περιόδου της νέας ανθοφορίας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους η κόπωση-οι μέλισσες χάνονται και δεν επιστρέφουν- και οι παθήσεις.

Η εναλλαγή ανθοφορίας και ειδικά απο την ανθοφορία ανθέων στις λεγόμενες «βαριές» ανθοφορίες όπως του ελάτου, πεύκου, θυμαριού κ.α., έχουν σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση του οργανισμού των μελισσών. Αποτελεί δε και την βασική αιτία για τη την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων οι οποίες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεταφορά των κυψελών σε νέο τόπο νομής, η επανατοποθέτηση τους σε διαφορετικό μέρος καθώς και η αλλαγή της βασικής ανθοφορίας είναι η αιτία για την ανάπτυξη παθήσεων, όπως η Νοζεμίαση, η Ασκοσφαίρωση και η Αμερικανική Σηψιγόνα, και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και παθήσεις όπως η Μελανή Νόσος (μαύρες μέλισσες), ειδικά όταν η νομή γίνεται σε δασικές εκτάσεις.
Tucak Z, Periskić M. Effect of honeybee broods (queen-bee different lineage) moving on disease development at various beehive types and allergy reaction cause in humans. Coll Antropol. 2005 Jun;29(1):337-40.PMID: 16117345 [PubMed - indexed for MEDLINE]


ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

• Τρείς εβδομάδες πριν από την έναρξη της μεταφοράς, φροντίστε τις μέλισσες και ενδυναμώστε τον οργανισμό τους με τρείς εβδομαδιαίες εφαρμογές με τον Χυμό Αλόης Βέρα Νο 15 και τις βιταμίνες Β12 και τις ταμπλέτες Γύρης .
• Ο Χυμός της Αλόης Βέρα θα «ηρεμήσει» τις μέλισσες και θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με ευκολία το στρες που δημιουργείται κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
• Οι βιταμίνες Β12 θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος των μελισσών.
• Οι ταμπλέτες Γύρης θα βοηθήσουν αφάνταστα στην ισορροπημένη διατροφή τους, και έτσι οι μέλισσες θα ανταπεξέλθουν με μεγάλη επιτυχία στις δυσκολίες της μεταφοράς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

• Τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα Χυμού Αλόης Βέρα αναμεμιγμένο με λίγο μέλι, σ’ ενα πιατάκι μέσα στις κυψέλες, πριν απο την έναρξη των πτήσεων στο νέο τόπο νομής.
• Όταν οι μέλισσες αρχίζουν να βγαίνουν έξω, θα αναζητήσουν στο τέλος της πτήσεως τον Χυμό και έτσι θα τις βοηθήσετε να επιστρέφουν όλες πίσω στις κυψέλες τους.
• Εάν πρόκειται να τροφοδοτήσετε τις κυψέλες με σιρόπι, -νερό με μέλι κατά προτίμηση- αναμίξτε στο σιρόπι Χυμό Αλόης Νο 15 και Βιταμίνες Β12 και εάν χρειάζεται ταμπλέτες Γύρης και ταμπλέτες Πρόπολης.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΠΟ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ

Μην επαναπαύεστε βλέποντας τις μέλισσες να πετούν ζωηρά. Οι βαριές ανθοφορίες θα τις κουράσουν αφάνταστα. Πριν λοιπόν είναι αργά και πρίν οι μέλισσες αρχίσουν να εξαφανίζονται φροντίστε και ενισχύστε τον οργανισμό των μελισσών κάνοντας μια εφαρμογή ανά 15-20 ημέρες, για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στα καθήκοντα τους.

Ψεκάστε τις μέλισσες η τοποθετήσετε στο σιρόπι τους:

• Τον Χυμό Αλόης Βέρα, για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθήσεων.
• Αναμίξτε τις ταμπλέτες Γύρης Νο 26 που περιέχουν και βασιλικό πολτό, για να μετριάσετε τις επιπτώσεις απο τυχόν συλλογή γύρης προερχόμενη απο ραντισμένα με φάρμακα φυτά.
• Αναμίξτε τις ταμπλέτες Πρόπολης για να ενισχύσετε την μικροβιοκτόνο δράση του Χυμού για να αποφύγετε τις παθήσεις.
• Συνδυάστε τα ανωτέρω με τις Βιταμίνες Β12, για να βοηθήσετε την βασίλισσα να έχει πολύ καλύτερη ωοτοκία.

Να χρησιμοποιήσω την έκφραση ενός μελισσοκόμου. « Στο Μαίναλο γίνεται πραγματικός πόλεμος» .


Αφού λοιπόν γίνεται πόλεμος στείλτε τις μέλισσες σας «αρματωμένες» για να πολεμήσουν. Στο τέλος απολαύστε τους καρπούς της προσπάθειας σας και της προσπάθειας των μελισσών. Η συλλογή του μελιού σας αυξημένη τουλάχιστον κατά 30%, θα σας ενθουσιάσει..

Μετά τον τρύγο, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:

Ο οργανισμός των μελισσών είναι πολύ καταπονημένος και εξασθενισμένος. Βοηθήστε τον οργανισμό των μελισσών να ανακάμψει και το ανοσοποιητικό τους σύστημα να επανέλθει στο ύψιστο σημείο ευεξίας κάνοντας τρείς αλλεπάλληλες εφαρμογές.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφωνο COSMOTE: 6944710993
Τηλέφωνο WHAT'S UP: 6978847581
E-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: