Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΥΨΕΛΩΝ - ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΟΥ ΝΟΜΗΣ

Οι μεταφορες των κυψελων σε συνδυασμο με την αλλαγη του τοπου νομης και ανθοφορίας, εχουν σοβαρές επιδρασεις στον γόνο και στις ενήλικες μελισσες.
,
Η μεταφορα των κυψελων σε διαφορετικες περιοχες και η αλλαγη νομης σε πλουσιωτερες ανθοφορίες ειναι μια συνηθισμενη πρακτικη που ακολουθειται και στόν τοπο μας.

Περαν των προσεκτικων χειρισμων που επιβαλλονται κατα την φορτωση των κυψελων, κατα την διαρκεια του ταξειδίου και ειδικά αυτων των μεγάλων αποστάσεων, και την επανατοποθέτηση των κυψελων στους νεους τόπους νομης, πρεπει να ληφθει φροντιδα για την αποφυγη των προβλημάτων που παρουσιαζονται εξ’ εταιας των μετακινήσεων και της αλλαγης ανθοφορίας.

Τα προβλήματα αυτα συνήθως ειναι:

1.Με το ανοιγμα των κυψελων, οι μελισσες παραμένουν μεσα στις κυψέλες για μερικές ημερες προσπαθώντας να ηρεμησουν απο το σοκ της μεταφορας.

2.Στην συνεχεια οι μελισσες βγαινουν εξω απο τις κυψέλες και πετανε χωρις προσανατολισμο με αποτελεσμα ενα σημαντικο μερος του πληθυσμου και ειδικα των συλλεκτριων μελισσων να χανονται και να μην επιστρεφουν στις κυψέλες.


Τα συμπτωματα αυτα εχουν σαν κυρια αιτια τον στρεσογόνο παραγοντα ο οποιος επηρεαζει τις μελισσες κατα την διαρκεια του ταξιδιου, οντας εγκλωβισμένες μεσα στις κυψέλες. Κατα την διαρκεια λοιπον της μεταφορας , και αμεσως μετα απο αυτην το ανοσοποιητικο συστημα των μελισσων υποκειται σε καταστολη με τα εξης επακολουθα

Οργανισμοι που εκτιθενται σε καταστασεις και παραγοντες όπως η μεταφορά τους, μπορούν να περιελθουν σε ανοσο-καταστολη λόγω της υπερβολικής απελευθέρωσης των ενδογενών στεροειδών.

Οι νεαρας ηλικιας οργανισμοι (γόνος) μπορει να έχουν υποτονικες ανοσολογικές αντιδρασεις.

Μετα την επανεγκατάσταση στον νεο τοπο νομης, οι πτησεις που ακολουθουν οδηγουν στην ακομη περισσότερη επιβαρυνση του ηδη καταπονημενου ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσων και ετσι δεν μπορουν να επιστρεφουν ολες στις κυψέλες .

Αλλα προβήματα που παρουσίαζονται ειναι:

Λιγες ημερες μετα την επανεγκατασταση των κυψελων στην καινουργια τοποθεσια παρατηρουνται σοβαρές απώλειες και «μυστηριώδεις» εξαφανισεις του πληθυσμου.

Σε πολλες περιπτώσεις οι μελισσες εμφανιζονται ζωηρες, εκτελωντας της πτησεις τους κανονικα, αλλα καπου προς το μεσο της περιοδου της νεας ανθοφορίας, αρχιζουν να κανουν την εμφανιση τους η κοπωση και οι παθησεις.

1.Εδω πρεπι να δοθει μεγαλη σημασία στο γεγονος των διαφορων ψεκασμων οι οποιοι ενδεχομενως να εχουν γινει προσφατα με αποτελεσμα οι μελισσες να δηλητηριαζονται.

2.Η εναλλαγη ανθοφορίας και ειδικα απο την ανθοφορία ανθεων στις λεγόμενες «βαριες» ανθοφορίες οπως του ελατου, πευκου, θυμαριου κ.α., εχουν σαν αποτελεσμα την εξασθενηση του οργανισμου των μελισσων. Αποτελει δε και την βασική αιτια για τη την αναπτυξη διαφόρων παθήσεων οι οποιες αρχιζουν και κανουν την εμφανιση τους. Ερευνες και μελετες εχουν αποδείξει πως η αλλαγή νομης σε διαφορετικες ανθοφορίας ειναι η αιτία για την αναπτυξη παθήσεων, οπως η Νοζεμίαση, η Ασκοσφαίρωση και η Αμερικανικη Σηψηγονία, και σε πολλες περιπτωσεις εμφανιζονται και παθήσεις οπως η Μελανη Νόσος (μαυρες μελισσες), ειδικα οταν η νομη γινεται σε δασικες εκτασεις.

Tucak Z, Periskić M.Effect of honeybee broods (queen-bee different lineage) moving on disease development at various beehive types and allergy reaction cause in humans.Coll Antropol. 2005 Jun;29(1):337-40.PMID: 16117345 [PubMed - indexed for MEDLINE]Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν οτι κατα την φορτωση των κυψελων, τη μεταφορά τους σε νεο τοπο νομης και επανατοτοποθετηση τους σε διαφορετικο μερος καθώς και η αλλαγη τηε βασικης ανθοφορίας, συμβάλλουν στην αναπτυξη των ασθενειων και προσβάλλονται και οι πληθυσμοι των μελισσων στις διαφορετικου τύπου κυψελες αλλα και οι μελισσες που προερχονται απο βασίλισσες διαφορετικης καταγωγης..

ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

•Μερικες ημερες πριν απο την εναρξη της μεταφορας, φροντιστε τις μελισσες και ενδυναμωστε τον οργανισμο τους με τον Χυμο Αλόης Βέρα Νο 15 και τις βιταμινες Β12 (αποκλειστιότητα της FOREVER).
•Ο Χυμος της Αλοη Βερα θα «ηρεμησει» τις μελισσες και θα τις βοηθησει να αντιμετωπισουν με ευκολια το στρες που δημιοργειται κατα την διαρκεια του ταξειδιου.
•Οι βιταμινες Β12 θα βοηθησουν τις μελισσες στην εξισορροποηση του νευρικου τους συστηματος.



ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

•Τοοθετειστε μια μικρη ποσοτητα Χυμου Αλοης Βερα σ’ ενα πιατακι μεσα στις κυψελες, πριν απο την εναρξη των πτησεων στο νεο τοπο νομης.
•Οταν οι μελισσες αρχιζουν να βγαινουν εξω, θα αναζητησουν στο τελος της πτησεως τον Χυμο και ετσι θα τις βοηθήσετε να επιστρεφουν ολες πισω στις κυψέλες τους.
•Εαν προκειτα να τροφοδοτησετε τις κυψελες με σιροπι, αναμιξτε Χυμο Αλοης Νο 15 και Βιταμινες Β12 και εαν χρειαζεται ταμπλετες Γύρης Νο 26.


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΠΟ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ

Μην επαναπαυεστε βλεποντας τις μελισσες να πετουν ζωηρα. Οι βαριες ανθοφορίες θα τις κουρασουν αφαντστα. Πριν λοιπον ειναι αργα (οταν αρχισουν να εξαφανιζονται οι μελισσες) φροντιστε και ενισχύστε τον οργανισμο των μελισσων για να αντεπεξελθουν με επιτυχία στα καθηκοντα τους.

Ψεκαστε τις μελισσες η τοποθετησετε στο σιροπι τους:

•Τον Χυμο Αλοης Βερα Νο, για να ισχυροποιησει το ανοσοποιητικο τους σύστημα και την αμυνα του οργανισμου ενατι των παθησεων.
•Αναμιξτε τις ταμπλετες πεντακαθαρης Γυρης Νο 26 που περιεχουν και βασιλικο πολτο, για να μετριασετε τις επιπτωσεις απο τυχον συλλογη γυρης προεχρομενη απο ραντισμενα με φαρμακα φυτα.
•Συνδυαστε τα ανωτερω με τις Βιταμινες Β12, για να βοηθησετε την βασιλισσα να εχει πολυ καλυτερη ωοτοκια.
•Ετοιμαστειτε να αρχισετε την τοποθετηση νεων πλαισιων και πατωματων μετα απο 35-45 ημερες


Τελος απολαυστε τους καρπους της προσπαθειας σας.
Η συλλογη του μελιου σας αυξημενη τουλαχιστιν κατα 30%, θα σας eνθουσιασει..

Αλεξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: