Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ( ΜΕΡΟΣ Β)

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σε συνέχεια του μέρους (Α), που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας στις 26/1/2009 (μπορείτε να το βρείτε στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ στο κεφάλαιο ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ) και καθώς προχωρά ο καιρός, αυξάνεται ο πληθυσμός των μελισσών, εντατικοποιείται η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι έχουμε και παράλληλη αύξηση γόνου. Όπως εμφανίζεται στην κατωτέρω σχηματική παράσταση.



Τους πρώτους μήνες της άνοιξης τα μελίσσια μπορεί να κινδυνεύουν από λιμοκτονία, γιατί τα αποθέματα των τροφών που είχαν για ξεχειμώνιασμα τελείωσαν και δε βρίσκουν τροφές στη φύση ή οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το πέταγμα για συλλογή. Οι μέλισσες είναι ακίνητες με χωμένα τα κεφάλια μέσα στα κελιά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τροφοδοτηθούν με τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Όπως έχει επισημάνει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας, Σπύρος Σκλήβας από την Μύκονο, στο άρθρο του ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, «Η ληστρικότητα που εφαρμόζει συνήθως ο μελισσοκόμος , η φτωχή διατροφή που προσφέρει απλόχερα και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (έλλειψη ανθοφοριών ) αναγκάζουν το μελίσσι σε αφανισμό η αποδυνάμωση . Ακόμα πολλές φορές την περίοδο της άνοιξης εξαναγκάζει το μελίσσι με διεγερτική τροφοδότηση στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας , έλλειψη όμως πρωτεϊνών εξαναγκάζει τις τροφούς σε κανιβαλισμό για να μπορέσει να θρέψει κάποια άλλα νεογέννητα ‘’.

Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της.

Σε αυτό το σημείο ο Γεωπόνος –Συνεργάτης μας Μιχάλης Χατζηκαντής από την Ρόδο, επισημαίνει «Μάρτιος. Μήνας προετοιμασίας κυψελών με δύναμη και ενέργεια για νέα περίοδο άνθησης. Μήνας έξαρσης μυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών -. Απαραίτητη η εφαρμογή του χυμού Αλόης Βέρα & των βιταμινών για την αύξηση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών, δυνατό γόνο, δυναμικές εργάτριες, δυνατές βασίλισσες για πολύ δουλειά και μεγάλες παραγωγές».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μύκητες και τα βακτήρια δεν προέρχονται μόνον από εξωγενείς παράγοντες (υψηλό ποσοστό υγρασίας), αλλά αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στην κυψέλη που δεν έχει απολυμανθεί.

Μετά το ξεχειμώνιασμα στον πάτο η ακόμη και στο καπάκι έχουν σωρευτεί μύκητες που οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν λόγω της ενασχόλησης τους στην μελισσόσφαιρα.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΩΟΤΟΚΙΑ
Οι επιστήμονες συνιστούν « Για να διεγείρουμε την ωοτοκία της βασίλισσας τα μελίσσια πρέπει να τροφοδοτούνται καθημερινά με περίπου 200 – 250ml σιρόπι (1:1) για 15 συνεχείς ημέρες. Μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού μπορεί να συμβάλλει αρνητικά, «μπλοκάροντας» το διαθέσιμο χώρο ωοτοκίας της βασίλισσας».

Αλλά όπως επισημαίνει και πάλι ο Σπύρος Σκλήβας:
«Τις πρώτες μέρες ζωής της μέλισσας αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα , ειδικά το αδενικό σύστημα , και το λιπώδες σώμα. Στο αδενικό σύστημα είναι και οι υποφαρυγγικοί αδένες που χρειάζονται πρωτεΐνες τόσο για την ανάπτυξη τους όσο και για την παραγωγική διαδικασία του βασιλικού πολτού. Οι μέλισσες παίρνουν παίρνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την τροφή που θα καταναλώσουν(υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- στερόλες- βιταμίνες – ανόργανα άλατα – αμινοξέα ). Έλλειψη τροφής η φτωχής διατροφής σε πρωτεΐνες μειώνει τον χρόνο ζωής της . Διότι όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών αποθηκεύεται στο λιπόσωμα και αυξάνει και την μακροβιότητα της καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρίς να χάνουν βάρος. Τα λιπώδη σώματα έχουν αποθηκευτικό σκοπό στο σώμα της μέλισσας , και περιέχουν λίπος – γλυκογόνο – πρωτεΐνες .Έτσι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εσωτερική της ανάπτυξη , αυξάνουμε και όλες τις πραγματοποιηθείσες από αυτήν εργασίες καθώς και τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια και τον χρόνο που θα είναι συλλέκτρια, τότε θα εξασφαλίσουμε και την αύξηση παραγωγής».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ
Είναι απαραίτητο ο πληθυσμός των μελισσιών να εξισώνεται την άνοιξη για να γίνονται ταυτόχρονα οι επεμβάσεις σε όλα τα μελίσσια, δυνατά μελίσσια να συλλέγουν νέκταρ και γύρη και τελικά να αυξάνεται η παραγωγή μελιού.

Κόβοντας τις παραφυάδες, οι μελισσοκόμοι στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη πληθυσμού, προβαίνουν σε συνενώσεις των κυψελών, μεταφέροντας και διασπείροντας άθελα τους διάφορες υπάρχουσες παθήσεις σε όλες τις κυψέλες.

Τροφοδοτώντας τις παραφυάδες με το γνωστό σιρόπι το μόνο που κάνουμε είναι να ξεγελάμε μόνο το μελίσσι ότι εισέρχεται άφθονο νέκταρ, κάτι που καταλήγει να εκτρέφεται ο γόνος φτωχά. Διότι στις πρώτες μέρες της ζωής τους , εκτός του βασιλικού πολτού των προνυμφών μετά η τροφή τους γίνεται με ανάμιξη γύρης και μελιού( στην περίπτωση μας ζαχαρόνερο χωρίς αξία ) , αυτό καθορίζει και την κάστα τους αλλά και ευεξία τους. Την διεγερτική αυτή τροφοδότηση πρέπει να την κάνουμε όταν η εξωτερικές θερμοκρασίες εξισορροπηθούν , όπως επίσης να υπάρχει αφθονία γύρης που εισέρχεται στην κυψέλη . Ειδάλλως κινδυνεύει ο γόνος να παγώσει και να πάθει ασκοσφαίρωση.

Εδώ και καιρό όμως, οι μελισσοκόμοι του δικτύου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, εχουν βελτιώσει παρα πολύ αυτήν την πρακτική.

Ταυτοχρονα με την τροφοδότηση με εμπλουτισμένο σιρόπι με τα προιόντα μας, και με τις κατάλληλες εφαρμογές των προϊόντων (Χυμού Αλόης & Βιταμινών), παρακολουθούν πλέον μία ραγδαία ανάπτυξη πληθυσμού σε ένα διάστημα 45-50 ημερών, βλέποντας τις παραφυάδες τους των δύο-τριών πλαισίων να αναπτύσσονται σε ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕ 10 ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, αρχίζοντας κατόπιν να τοποθετούν και πατώματα, όσο παράξενο και απίστευτο αν ακούγεται, ανεξάρτητα μάλιστα από την επικρατούσα ανθοφορία στην γύρω περιοχή.

Εμείς τι συνιστούμε στους μελισσοκόμους που συνεργάζονται μαζί μας?

-Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει χλώριο, βακτήρια και μύκητες, τα οποία θα μολύνουν τον οργανισμό της μέλισσας, συνιστούμε την χρήση νερού είτε από πηγή, είτε απιονισμένου νερού.
-Επειδή η ζάχαρη μπορεί να περιέχει και τοξικές και συνθετικές ουσίες (έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα) συνιστάται μεγάλη προσοχή στην επιλογή και προέλευση της ζάχαρης. Η «φθηνή» ζάχαρη που προσφέρεται και οι μελισσοκόμοι που την προμηθεύονται για λόγους «οικονομίας», το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να καταστρέφουν τον οργανισμό των μελισσών, και κατόπιν να καταριούνται την «κακή τους τύχη».
Όπως αναφέρει και ο Σπύρος «Η ζάχαρη ή σουκρόζη ή σαχαρόζη ή σακχαροκάλαμο με χημικό τύπο C12H22011 +H20+ινβερτάση = C6H1206 + C6H1206 δηλαδή η ζάχαρη + νερό + ένζυμο μέλισσας ( που παράγει) μετατρέπεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη , δυστυχώς λόγω της χημικής επεξεργασίας της είναι κενή θρεπτικής αξίας , ως επίσης και η ζάχαρη που κυκλοφορεί στο εμπόριο αρχίζει να αντικαθίσταται στα ράφια με εισαγόμενη αμφιβόλου ποιότητας και καθαρότητας . Εξάλλου θα το διαπιστώσει ο μελισσοκόμος όταν επιχειρήσει την διάλυση της με το νερό , που τότε στο πάνω μέρος μαζεύεται και οι ακαθαρσία , όσο και αν την βλέπουμε άσπρη κρυσταλλική διαφανή . Ενώ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ζάχαρη είναι και η πιο καθαρή , εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό της παρασκευάζετε από ζαχαρότευτλα . Εμπεριστατωμένα πλέον ακόμα και το σιρόπι που προσφέρουμε απλόχερα είναι μια φτωχή διατροφική τροφή .
-Προετοιμασία σιροπιού σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο αποθηκεύεται για καιρό, καλά θα κάνουν το αποφεύγουν οι μελισσοκόμοι διότι μπορεί να ξινίσει.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διεγερτικής τροφοδοσίας είναι η παρουσία των πολύτιμων συστατικών που έχουν λείψει από τον οργανισμό των μελισσών.

-Να γιατί είναι απόλυτα απαραίτητος ο εμπλουτισμός του σιροπιού με τα προϊόντα της Forever, και να τροφοδοτούνται οι κυψέλες με 500 ml κάθε δεύτερη ημέρα, τέσσερις έως πέντε φορές κατά την διάρκεια του 15νθημέρου αυτού κατά το οποίο η τροφοδότηση είναι απαραίτητη..

Τα προϊόντα της Forever με τα οποία συμπληρώνουμε την τροφή των μελισσών, περιέχουν:

Χυμός Αλόης Βέρα Νο 15.
Η περιεκτικότητά του σε 100% ζελέ της Αλόης Βέρα Barbandesis Miller περιέχει :
Βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία – Αμινοξέα – Σακχαρίτες – Ενζυμα – Στερόλες – Σαλικυλικό Οξύ – Ανθρακινόνες – Λιγνίνη που όλα μαζί λειτουργούν σαν ομάδα ενισχύοντας την γενική άμυνα του οργανισμού. Προωθούν και την ανάπτυξη των κυττάρων καθώς ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γύρη Νο 26 – Σε ταμπλέτες
Πλούσια συγκέντρωση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άπειρα μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα και βασιλικό πολτό, εκτός από απαραίτητη τροφή για τις μέλισσες, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Απαραίτητη για την ωοτοκία της βασίλισσας.

Βιταμίνες Β12 -Φολικό Οξύ Νο 188 – Σε ταμπλέτες
Έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας (νευρολογικές διαταραχές) και αδυναμία . Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων καθώς και για την φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού, και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών του λίπους και των υδατανθράκων . Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, βοηθά στην ανάπτυξη των υποφαρυγγικών αδένων, απαραίτητη για την ωοτοκία της βασίλισσας και εκτροφή του γόνου.

Πρόπολη Νο 27 – Σε ταμπλέτες
Πλούσια συγκέντρωση σε βιοφλαβονοειδή (βιταμίνη Ρ) τα οποία λειτουργούν ως αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά και είναι απαραίτητα στον αγώνα κατά των ασθενειών και των μολύνσεων.
Επομένως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι το αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας των μελισσοσμηνών σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες οδηγίες και τους κατάλληλους χειρισμούς του μελισσοκόμου, τα οποία δίδουν δυνατές και υγιείς μέλισσες φέρνοντας τα πολυπόθητα αγαθά της φύσης μέσα στις κυψέλες, μεταφραζόμενα σε απίστευτες ποσότητες παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού.

Όπως λέγει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας Γιώργος Σταυρακάκης από το Λασίθι:
«Μπορεί η Αλόη να είναι ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΜΟ και σε συνδυασμό με τις ταμπλέτες Γύρης και την Β-12 να χαρίζει στην αποικία δύναμη και ευεξία όμως δεν αποτελεί πανάκεια λύση για τα πάντα. Είναι εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μελισσοκόμου πού προϋποθέτει πείρα και γνώση της μελισσοκομικής τεχνικής από πλευράς του για να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη της».

Ευχόμεθα μιά επιτυχημένη εναρξη της νέας χρονιας, ακόμη και εάν ο Μάρτης δικαίωσε την φήμη του σαν "παλουκοκάφτης".
Υπομονη λίγο ακόμη.
Εμείς ειμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Εσεις να ειστε ετοιμοι για να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Σκλήβα για την πολύτιμη συμβολή του στην διαμόρφωση αυτού του αρθρου.

Φιλικά
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: