Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΑ

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
Ανακεφαλαιωνοντας και συνοψιζοντας τα οσα γνωριζουμε για τις Δευτερευουσες παθησεις του γονου και λαμβανοντας υπ’ οψιν τις επισημανσεις:

Του τμηματος Μελισσοκομιας του Βρεταννικου Υπουργειου Γεωργιας
«…...Στις πολύ βαριά μολυσμένες αποικίες, οι εργατριες δεν θα είναι σε θέση να τρυπησουν όλα τα επηρεασθέντα κελλια.....»

«....Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρηθει η κιμωλιαση σε χαμηλα επιπεδα είναι η αποτελεσματικη συντηρηση ισχυρων μελισσιων....»

“….Δυνατες αποικιες θα μειώσουν τις επιπτωσεις του σκώρου των κεριών.....»

Του κτηνιατρου –Μελισσοκομου κ. Κωνσταντινου Παλασκα:
«....ΠΡΟΛΗΨΗ. Για να αποφυγουμε την ασκοσφαιρωση διατηρουμε δυνατα μελισσια....»

(.....Η υγρασία και το κρύο σε συνδυασμό με: την πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνου,
η απότομη αφαίμαξη μεγάλου πληθυσμού, το τάισμα με γύρη αγνώστου προελεύσεως, ή ενίσχυση μικρών μελισσιών με περισσότερο γόνο απ’ ότι μπορούν να ζεστάνουν, είναι από τα βασικά αίτια που ευνοούν την παρουσία της ασκοσφαίρωσης στις κυψέλες....)

Του κ. Νικολαου Βερναδακη (www.geocoties.com/vernadakis_nick/melissa/bee.htm)
(......Προκαλούμενη από έναν μύκητα (apis Ascosphaera), αυτή η ασθένεια θεωρείται συνήθως ασθένεια "πίεσης", μόνο σε αδύνατο, ή στις μικρές αποικίες μελισσών (θανάτωση λογω φυτοφαρμάκων, όχι αρκετές εργάτριες, ξαφνικό κύμα ψύχους την άνοιξη κ.λπ...). Τα σπόρια του μύκητα είναι πανταχού παρόντα, αλλά μπορούν μόνο να βλαστήσουν στις προνύμφες όταν η θερμοκρασία του γόνου και πυρήνων είναι 2-3 βαθμοί κάτω από κανονικό (35 C ή 95 F)……)
Της μελετης του Cornell University, Ithaca, NY (www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez/)
«…...Οι μέλισσες παράγουν έναν γενετικο πυρετό καλυπτοντας την σφαιρα του γονου, για να προστατεψουν τον γονο απο τη μόλυνση του παθογονου μικροβιου apis Ascosphaera , το οποιο ειναι ευαιασθητο σε υψηλες θερμοκρασιες....».

Της μελετης του Institut für Zoologie, Universität, Γρκατζ, Αυστριας
«....Αυτή η ισχυρή εξάρτηση των προνυμφων απο υψηλες θερμοκρασίες αφ’ ενος, αναγκαζει τις μελισσες να παραγουν υψηλες θερμοκρασιες, να επιταχύνουν την σωστη ανάπτυξη του γονου. Αφ' ετερου, τα αποτελέσματα υποδεικνυουν ότι η ισχυρή εξάρτηση των προνυμφων απο τις υψηλες θερμοκρασίας αναγκάζει τις μέλισσες να διατηρουν μια θερμικη ομοιογενεια στις φωλιες του γονου για να αποφευχθει η καθυστερημένη ανάπτυξη του κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλής θερμοκρασίας.....»
Συμπεραινουμε οτι για να γινεται δυνατη η αποφυγη των παθησεων αυτων του γονου, οι μελισσοκομοι πρεπει να φροντιζουν την διατηρηση και ισχυροποιηση του ανοσοποιητικου και πεπτικου συστηματος των μελισσων σε υψηλα επιπεδα, για να μπορουν οι μελισσες να ανταποκρινονται πληρως στα καθηκοντα τους σε μια σειρα ενεργειων που χρειαζονται.
Ενας δυνατος οργανισμος δυσκολα προσβαλλεται απο παθησεις.
Ενας δυνατος οργανισμος, επιμελειται τον γρηγορο καθαρισμο και απομακρυνση των νεκρων προνυμφων απο το εσωτερικο της κυψελης, ενω ταυτοχρονα ειναι σε θεση και να εκτελει και τα αλλα καθηκοντα του.
Ενας δυνατος οργανισμος προστατευει με με μεγαλυτερη αποτελεσματικοτητα το νεαρο γονο και τις προνυμφες, προστατευοντας το καλυτερα απο την προσβολη του απο τα παθογονα μικροβια.

Σε αντιθεση, μελισσες με εξασθενισμενο ανοσοποιητικο συστημα (κουραση, παθησεις, μολυσμενο περιβαλλον & τροφες) και με ανωμαλιες στο πεπτικο συστημα δεν ειναι ευκολο να ανταπεξελθουν στα πολλαπλα και κουραστικα καθηκοντα της καθημερινοτητος με αποτελεσμα να μην μπορουν ν’ νταποκρινονται στα καθηκοντα τους και να προστατευουν την υγεια των μελων της αποικιας, ιδιαετερα τον πληθυσμο νεαρας ηληκιας.
Σε προληπτικη βαση, η χορηγηση Χυμου Αλοης Βερα Νο 15, θα βοηθησει σημαντικα στην αποκατασταση του Πεπτικου συστηματος των μελισσων, καθως και την ισχυροποιηση του ανοσοποιητικου τους συστηματος. Ετσι το πλεον πιθανο αποτελεσμα ειναι να μην παρουσιασθει κανενα κρουσμα ασκοσφαιρωσης κατα την περιοδο παραγωγης γονου.
(Υπενθυμιζουμε την εμπερια του μελισσοκομου κ. Λυμπεροπουλου Αποστολου απο την Τριπολη, « Μηνες μετα την εφαρμογη καμμια ασθενεια δεν παρουσιασθηκε σε αυτα τα 20 μελισσια και εξακουθοει να εχει ενα πολυ δυνατο μελισσι.»)
Σε κατασταλτικη βαση, η εγκαιρη χορηγηση του Χυμου Αλοης Βερα Νο 15, θα βοηθησει σταδιακα στην βελτιωση και ενισχυση του ανοσοποιητικου συστηματος των μελισσων. Ο ργανισμος των μελισσων θα ανακουφισθει απο την ηδη υφισταμενη κοπωση, με αποτελεσμα την ταχυτερη απομακρυνση των νεκρων προνυμφων απο το εσωτερικο των κυψελων σε πολυ συντομωτερο διαστημα.
Γινεται αντιληπτο οτι οι δευτερευουσες αυτες παθησεις του γονου, μεταδιδομενες μεσω της τροφης η απο εξωτερικες μολυνσεις οι οποιες επιδρουν στις τροφες, η εξωτερικες μολυνσεις του περιβαλλοντος, επιρρεαζουν την σωστη λειτουργια και του Πεπτικου συστηματος των μελισσων. Η αποτελεσματικοτητα του Χυμου της Αλοης Βερα στην αποκασταση των παθησεων του πεπτικου συστηματος ολων των οργανισμων, βοηθα στην αποκατασταση της υγειας και ευεξιας τοσο των μελισσων αλλα και του οργανισμου των προνυμφων, ενισχυοντας την αμυνα των οργανισμων τους απεναντι στις μολυνσεις απο μικροβια και αλλων παραγοντων (μολυνση περιβαλλοντος, τροφων κλπ.).
Αυτο φαινεται να επιβεβαιωνεται και απο τις παρατηρησεις των μελισσοκομων οι οποιοι χρησιμοποιωντας τον Χυμο Αλοης Βερα για την καταπολεση της Νοζεμιασης εκτος των εκπληκτικων αποτελεσματων που ειχαν βλεποντας την Νοζεμιαση να εξαφανιζεται, δηλωσαν ολοι ανεξαιρετως οτι τα μελισσια «αγριεψαν» και επιπλεον:
Κτηνιατρος κ. Πεταλας Κ. Μετα την εφαρμογη για Νοζεμιαση στο μελισσοκομειο του πατερα του, στην Αρτα, «μεχρι σημερα Ασκοσφαιρωση δεν παρατηρηθηκε στις κυψελες»
Παπαιωαννου Σωτηρης. «Μετα την εφαρμογη για την Νοζεμιαση «παρατηρηθηκε αυξημενη παραγωγη γονου»
Αρσενοπουλος Νικολαος. « Ταυτοχρονα με την Νοζεμιαση τα μελισσια ειχαν προσβληθει κατα 90 % απο ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ. 15 ημερες απο το περας της εφαρμογης για την Νοζεμιαση, η Ασκοσφαιρωση εξαλειφθηκε ολοσχεως»
Τζεκος Παυλος. Η Νοζεμιαση εξαφανιστηκε.Ο πληθυσμος του μελισσιου αυξηθηξε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.
Απο τις ανωτερω παρατηρησεις των μελισσοκομων, αλλα και αυτων που ακολουθουν, και κρινοντας απο τα μεχρι τουδε αποτελεσματα, πιστευουμε πως αν σε προληπτικη βαση, γινεται η χορηγηση του Χυμου Αλοης Βερα Νο 15, κατα περιοδους (ωοτοκια-ξεχειμωνιασμα—μεταφορα-μελισσων-κατα την διαρκεια συλλογης γυρης), το ανοσοποιητικο συστημα των μελισσων θα παραμενει εξαιρετικα ενισχυμενο, ενω το πεπτικο τους συστημα θα αποτοξινωνεται απο τις επιβαρυντικες ουσιες.
Ολα αυτα σημαινουν ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ που θα οδηγουν και στην μεγαλυτερη παραγομενη ποσοτητα μελιου με συνεπεια Μεγαλυτερο κερδος για τον παραγωγο.
Μελισσοκόμοι οπως ο Χρηστος Γρίλλης απο την Λέρο, Γεωπονοι Μελισσοκομίας οπως ο Μιχάλης Χατζηκαντής απο την Ροδο, συνιστουν τον συνδυασμο χορηγησης του χυμου με την ταυτοχρονη χορηγηση ταμπλεττων Γυρης Νο 26(βοηθα, περαν των αλλων ιδιοτητων, εξαιρετικα και στην καταπολεμηση παθησεων του αναπνευστικου συστηματος) και ταμπλετων Βιταμινης Β12 με Φολικό Οξύ Νο 188, (εξισορροπηση Νευρικου Συστήματος, σωστή αναπτυξη των φαρυφφικων αδένων) για ακομη μεγαλυτερη αντιμικροβιακη δραση, αυξημενη ωοτοκία και ΣΥΜΠΑΓΗ ΓΟΝΟ απο τοίχο-σε-τοιχο των πλαισίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: