Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΜΕΛΑΝΗ ΝΟΣΟΣ (ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ)

ΜΕΛΑΝΗ ΝΟΣΟΣ Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Μελισσοκόμοι που τα μελίσσια τους βρίσκονται σε ορεινές διασικές ελατόφυτες περιοχές, διαπιστώνουν πολλές νεκρές μαύρες μέλισσες μπροστά στίς κυψέλες, και παρατηρούν επίσης οτι οι μέλισσες "τρέμουν" και είναι ανίκανες να πετούν.
Καλό θά είναι να έχετε υπ'οψιν τα κάτωθι:

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Οι μελισσες ειναι κατα τοπους ατριχες γι’ αυτο και ειναι εξωτερικα μαυρες. Μπορουν να παρατηρηθουν ενδιαμεσα σταδια. Αναλογα με τον βαθμο της τριχοπτωσης μπορουμε να δουμε τα σωματομεριδια της ραχης των μελισσων να εμφανιζονται ακανονιστα η να παρατηρησουμε στο θωρακα μια τριχοφυια λιγο πιο αραιη απο την συνηθισμενη. Η τριχοπτωση μπορει και να λειπει εντελως ως συμπτωμα σε δασικες εκτροφες. Συχνα ειναι διογκωμενη η κοιλια. Μεσα και εξω απο την κυψελη τα ποσοστα θνησιμοτητας ειναι αυξημενα. Οι μελισσες στην ειδο της κυψελης ειναι πολυ ανησυχες.

ΑΙΤΙΑ
Η μελανη νοσος μπορει να εχει πολλες αιτιες. Η κλινικη εικονα δεν διαφερει απο αυτη της λοιμωδους μορφης (ιος χρονιας παραλυσης). Η μη λοιμωδης μορφη μπορει να ειναι κληρονομικη η να συνδεεται με την εκτροφη στα δαση.
Αν οι μελισσες εκκολαπτονται ατριχες, τοτε προκειται για την κληρονομικη μορφη. Μπορουν να προσβληθουν επισης κηφηνες και βασιλισσες. Οι μελισσες, εκτος απο το οτι ειναι ατριχες, ειναι φυσιολογικες, εχουν ομως μειωμενη ζωτικοτητα.
Η μελανη νοσος εμφανιζεται συχνοτερα σε δασικες περιοχες, ιδιαιτερα σε εκτροφες που βασιζονται στα ελατα και τα πευκα. Τοτε λεγεται «νοσος των δασων». Προσβαλλονται κυριως οι συλλεκτριες, οι οποιες αναγνωριζονται απο τις μελισσες-φυλακες ως ξενες με αποτελεσμα να γινονται μαχες στην εισοδο της κυψελης.
Η συνθεση του νεκταρ, και ιδιαιτερα η υψηλη περιεκτικοτητα του σε ανοργανα αλατα και μαννοζη, μοιαζει να εχει τοξικη δραση για τις μελισσες. Εχει βρεθει τουλαχιστο πειραματικα, οτι προκαλει μεταβολες στο εντερικο τοιχωμα. Ακομη, στο αιμα των μελισσων που πασχουν απο την μελανη νοσο, εχουν βρεθει διαφορα ειδη βακτηριων: Pseudomonas fluorescens και Yersinia pseudotuberculosis
Ετσι εξηγειται γιατι η αυξημενη θνησιμοτητα δεν συνδεεται παντοτε με την απωλεια του τριχωματος.
Στη νοσο των δασων παιζει καποιο ρολο η ενταση της συλλεκτικης δραστηριοτητας, με αποτελεσμα να προσβαλλονται πιο ευκολα οι μελισσες που προερχονται απο ισχυρα μελισσια. Αλλα και μια γενικοτερη αδυναμια του μελισσιου μπορει να εχει επιδραση στην εξελιξη της νοσου
Ετσι οι μελισσες που πασχουν απο την νοσο των δασων επικεντρωνουν το ενδιαφερον τους στην υπερπροσφορα νεκταρ και παραμελουν την συλλογη γυρης, που ετσι και αλλοιως αυτη την εποχη υπαρχει σε μικρες ποσοτητες. Εξ αιτιας αυτης της παραπεταμενης ελλειψης γυρης, η αναπαραγωγη περιοριζεται αισθητα, με αποτελεσμα να μην αντικαθιστανται εγκαιρως οι εξουθενωμενες μελισσες. Μπορει να παρατηρηθουν μεικτες μολυνσεις με την λοιμωδη μορφη. Τα συμπτωματα εξαφανιζονται, αν απομακρυνει κανεις τα μελισσια απο το δασος.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ
Η μελανη νοσος, στην κληρονομικη και στην δασικη της μορφη, δεν ειναι μεταδοτικη. Η απωλεια ομως των ζωτικων νεαρων μελισσων, στην περιπτωση της κληρονομικης μορφης, και η απωλεια των συλλεκτριων, στην νοσο των δασων, επιδρα αρνητικα στη γενικη κατασταση του μελισσιου. Αρα προσβαλλονται εμμεσως και οι υπολοιπες μελισσες.

Η νοσος των δασων προσβαλλει τις περισσοτερες φορες ολα τα μελισσια της εκτροφης, ενω η κληρονομικη μορφη μονο τα μεμονωμενα μελισσια.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Η επιλογη των μεθοδων εκτροφης που ενισχυουν την αμυνα και την ανθεκτικοτητα των μελισσων ειναι η μονη δυνατοτητα προληψης.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις.

Φιλικά
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφωνο 6944710993
E-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: