Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ( ΜΕΡΟΣ Β)

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Σε συνέχεια του μέρους (Α), που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας στις 26/1/2009 (μπορείτε να το βρείτε στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ στο κεφάλαιο ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ) και καθώς προχωρά ο καιρός, αυξάνεται ο πληθυσμός των μελισσών, εντατικοποιείται η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι έχουμε και παράλληλη αύξηση γόνου. Όπως εμφανίζεται στην κατωτέρω σχηματική παράσταση.



Τους πρώτους μήνες της άνοιξης τα μελίσσια μπορεί να κινδυνεύουν από λιμοκτονία, γιατί τα αποθέματα των τροφών που είχαν για ξεχειμώνιασμα τελείωσαν και δε βρίσκουν τροφές στη φύση ή οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το πέταγμα για συλλογή. Οι μέλισσες είναι ακίνητες με χωμένα τα κεφάλια μέσα στα κελιά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τροφοδοτηθούν με τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Όπως έχει επισημάνει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας, Σπύρος Σκλήβας από την Μύκονο, στο άρθρο του ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, «Η ληστρικότητα που εφαρμόζει συνήθως ο μελισσοκόμος , η φτωχή διατροφή που προσφέρει απλόχερα και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (έλλειψη ανθοφοριών ) αναγκάζουν το μελίσσι σε αφανισμό η αποδυνάμωση . Ακόμα πολλές φορές την περίοδο της άνοιξης εξαναγκάζει το μελίσσι με διεγερτική τροφοδότηση στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας , έλλειψη όμως πρωτεϊνών εξαναγκάζει τις τροφούς σε κανιβαλισμό για να μπορέσει να θρέψει κάποια άλλα νεογέννητα ‘’.

Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της.

Σε αυτό το σημείο ο Γεωπόνος –Συνεργάτης μας Μιχάλης Χατζηκαντής από την Ρόδο, επισημαίνει «Μάρτιος. Μήνας προετοιμασίας κυψελών με δύναμη και ενέργεια για νέα περίοδο άνθησης. Μήνας έξαρσης μυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών -. Απαραίτητη η εφαρμογή του χυμού Αλόης Βέρα & των βιταμινών για την αύξηση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών, δυνατό γόνο, δυναμικές εργάτριες, δυνατές βασίλισσες για πολύ δουλειά και μεγάλες παραγωγές».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μύκητες και τα βακτήρια δεν προέρχονται μόνον από εξωγενείς παράγοντες (υψηλό ποσοστό υγρασίας), αλλά αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στην κυψέλη που δεν έχει απολυμανθεί.

Μετά το ξεχειμώνιασμα στον πάτο η ακόμη και στο καπάκι έχουν σωρευτεί μύκητες που οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν λόγω της ενασχόλησης τους στην μελισσόσφαιρα.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΩΟΤΟΚΙΑ
Οι επιστήμονες συνιστούν « Για να διεγείρουμε την ωοτοκία της βασίλισσας τα μελίσσια πρέπει να τροφοδοτούνται καθημερινά με περίπου 200 – 250ml σιρόπι (1:1) για 15 συνεχείς ημέρες. Μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού μπορεί να συμβάλλει αρνητικά, «μπλοκάροντας» το διαθέσιμο χώρο ωοτοκίας της βασίλισσας».

Αλλά όπως επισημαίνει και πάλι ο Σπύρος Σκλήβας:
«Τις πρώτες μέρες ζωής της μέλισσας αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα , ειδικά το αδενικό σύστημα , και το λιπώδες σώμα. Στο αδενικό σύστημα είναι και οι υποφαρυγγικοί αδένες που χρειάζονται πρωτεΐνες τόσο για την ανάπτυξη τους όσο και για την παραγωγική διαδικασία του βασιλικού πολτού. Οι μέλισσες παίρνουν παίρνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την τροφή που θα καταναλώσουν(υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- στερόλες- βιταμίνες – ανόργανα άλατα – αμινοξέα ). Έλλειψη τροφής η φτωχής διατροφής σε πρωτεΐνες μειώνει τον χρόνο ζωής της . Διότι όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών αποθηκεύεται στο λιπόσωμα και αυξάνει και την μακροβιότητα της καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρίς να χάνουν βάρος. Τα λιπώδη σώματα έχουν αποθηκευτικό σκοπό στο σώμα της μέλισσας , και περιέχουν λίπος – γλυκογόνο – πρωτεΐνες .Έτσι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εσωτερική της ανάπτυξη , αυξάνουμε και όλες τις πραγματοποιηθείσες από αυτήν εργασίες καθώς και τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια και τον χρόνο που θα είναι συλλέκτρια, τότε θα εξασφαλίσουμε και την αύξηση παραγωγής».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ
Είναι απαραίτητο ο πληθυσμός των μελισσιών να εξισώνεται την άνοιξη για να γίνονται ταυτόχρονα οι επεμβάσεις σε όλα τα μελίσσια, δυνατά μελίσσια να συλλέγουν νέκταρ και γύρη και τελικά να αυξάνεται η παραγωγή μελιού.

Κόβοντας τις παραφυάδες, οι μελισσοκόμοι στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη πληθυσμού, προβαίνουν σε συνενώσεις των κυψελών, μεταφέροντας και διασπείροντας άθελα τους διάφορες υπάρχουσες παθήσεις σε όλες τις κυψέλες.

Τροφοδοτώντας τις παραφυάδες με το γνωστό σιρόπι το μόνο που κάνουμε είναι να ξεγελάμε μόνο το μελίσσι ότι εισέρχεται άφθονο νέκταρ, κάτι που καταλήγει να εκτρέφεται ο γόνος φτωχά. Διότι στις πρώτες μέρες της ζωής τους , εκτός του βασιλικού πολτού των προνυμφών μετά η τροφή τους γίνεται με ανάμιξη γύρης και μελιού( στην περίπτωση μας ζαχαρόνερο χωρίς αξία ) , αυτό καθορίζει και την κάστα τους αλλά και ευεξία τους. Την διεγερτική αυτή τροφοδότηση πρέπει να την κάνουμε όταν η εξωτερικές θερμοκρασίες εξισορροπηθούν , όπως επίσης να υπάρχει αφθονία γύρης που εισέρχεται στην κυψέλη . Ειδάλλως κινδυνεύει ο γόνος να παγώσει και να πάθει ασκοσφαίρωση.

Εδώ και καιρό όμως, οι μελισσοκόμοι του δικτύου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, εχουν βελτιώσει παρα πολύ αυτήν την πρακτική.

Ταυτοχρονα με την τροφοδότηση με εμπλουτισμένο σιρόπι με τα προιόντα μας, και με τις κατάλληλες εφαρμογές των προϊόντων (Χυμού Αλόης & Βιταμινών), παρακολουθούν πλέον μία ραγδαία ανάπτυξη πληθυσμού σε ένα διάστημα 45-50 ημερών, βλέποντας τις παραφυάδες τους των δύο-τριών πλαισίων να αναπτύσσονται σε ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΕ 10 ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, αρχίζοντας κατόπιν να τοποθετούν και πατώματα, όσο παράξενο και απίστευτο αν ακούγεται, ανεξάρτητα μάλιστα από την επικρατούσα ανθοφορία στην γύρω περιοχή.

Εμείς τι συνιστούμε στους μελισσοκόμους που συνεργάζονται μαζί μας?

-Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει χλώριο, βακτήρια και μύκητες, τα οποία θα μολύνουν τον οργανισμό της μέλισσας, συνιστούμε την χρήση νερού είτε από πηγή, είτε απιονισμένου νερού.
-Επειδή η ζάχαρη μπορεί να περιέχει και τοξικές και συνθετικές ουσίες (έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα) συνιστάται μεγάλη προσοχή στην επιλογή και προέλευση της ζάχαρης. Η «φθηνή» ζάχαρη που προσφέρεται και οι μελισσοκόμοι που την προμηθεύονται για λόγους «οικονομίας», το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να καταστρέφουν τον οργανισμό των μελισσών, και κατόπιν να καταριούνται την «κακή τους τύχη».
Όπως αναφέρει και ο Σπύρος «Η ζάχαρη ή σουκρόζη ή σαχαρόζη ή σακχαροκάλαμο με χημικό τύπο C12H22011 +H20+ινβερτάση = C6H1206 + C6H1206 δηλαδή η ζάχαρη + νερό + ένζυμο μέλισσας ( που παράγει) μετατρέπεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη , δυστυχώς λόγω της χημικής επεξεργασίας της είναι κενή θρεπτικής αξίας , ως επίσης και η ζάχαρη που κυκλοφορεί στο εμπόριο αρχίζει να αντικαθίσταται στα ράφια με εισαγόμενη αμφιβόλου ποιότητας και καθαρότητας . Εξάλλου θα το διαπιστώσει ο μελισσοκόμος όταν επιχειρήσει την διάλυση της με το νερό , που τότε στο πάνω μέρος μαζεύεται και οι ακαθαρσία , όσο και αν την βλέπουμε άσπρη κρυσταλλική διαφανή . Ενώ η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ζάχαρη είναι και η πιο καθαρή , εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό της παρασκευάζετε από ζαχαρότευτλα . Εμπεριστατωμένα πλέον ακόμα και το σιρόπι που προσφέρουμε απλόχερα είναι μια φτωχή διατροφική τροφή .
-Προετοιμασία σιροπιού σε μεγάλες ποσότητες, το οποίο αποθηκεύεται για καιρό, καλά θα κάνουν το αποφεύγουν οι μελισσοκόμοι διότι μπορεί να ξινίσει.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διεγερτικής τροφοδοσίας είναι η παρουσία των πολύτιμων συστατικών που έχουν λείψει από τον οργανισμό των μελισσών.

-Να γιατί είναι απόλυτα απαραίτητος ο εμπλουτισμός του σιροπιού με τα προϊόντα της Forever, και να τροφοδοτούνται οι κυψέλες με 500 ml κάθε δεύτερη ημέρα, τέσσερις έως πέντε φορές κατά την διάρκεια του 15νθημέρου αυτού κατά το οποίο η τροφοδότηση είναι απαραίτητη..

Τα προϊόντα της Forever με τα οποία συμπληρώνουμε την τροφή των μελισσών, περιέχουν:

Χυμός Αλόης Βέρα Νο 15.
Η περιεκτικότητά του σε 100% ζελέ της Αλόης Βέρα Barbandesis Miller περιέχει :
Βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία – Αμινοξέα – Σακχαρίτες – Ενζυμα – Στερόλες – Σαλικυλικό Οξύ – Ανθρακινόνες – Λιγνίνη που όλα μαζί λειτουργούν σαν ομάδα ενισχύοντας την γενική άμυνα του οργανισμού. Προωθούν και την ανάπτυξη των κυττάρων καθώς ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γύρη Νο 26 – Σε ταμπλέτες
Πλούσια συγκέντρωση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άπειρα μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα και βασιλικό πολτό, εκτός από απαραίτητη τροφή για τις μέλισσες, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Απαραίτητη για την ωοτοκία της βασίλισσας.

Βιταμίνες Β12 -Φολικό Οξύ Νο 188 – Σε ταμπλέτες
Έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας (νευρολογικές διαταραχές) και αδυναμία . Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων καθώς και για την φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού, και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών του λίπους και των υδατανθράκων . Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, βοηθά στην ανάπτυξη των υποφαρυγγικών αδένων, απαραίτητη για την ωοτοκία της βασίλισσας και εκτροφή του γόνου.

Πρόπολη Νο 27 – Σε ταμπλέτες
Πλούσια συγκέντρωση σε βιοφλαβονοειδή (βιταμίνη Ρ) τα οποία λειτουργούν ως αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά και είναι απαραίτητα στον αγώνα κατά των ασθενειών και των μολύνσεων.
Επομένως τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι το αποτέλεσμα της σωστής προετοιμασίας των μελισσοσμηνών σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες οδηγίες και τους κατάλληλους χειρισμούς του μελισσοκόμου, τα οποία δίδουν δυνατές και υγιείς μέλισσες φέρνοντας τα πολυπόθητα αγαθά της φύσης μέσα στις κυψέλες, μεταφραζόμενα σε απίστευτες ποσότητες παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού.

Όπως λέγει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας Γιώργος Σταυρακάκης από το Λασίθι:
«Μπορεί η Αλόη να είναι ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΜΟ και σε συνδυασμό με τις ταμπλέτες Γύρης και την Β-12 να χαρίζει στην αποικία δύναμη και ευεξία όμως δεν αποτελεί πανάκεια λύση για τα πάντα. Είναι εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μελισσοκόμου πού προϋποθέτει πείρα και γνώση της μελισσοκομικής τεχνικής από πλευράς του για να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη της».

Ευχόμεθα μιά επιτυχημένη εναρξη της νέας χρονιας, ακόμη και εάν ο Μάρτης δικαίωσε την φήμη του σαν "παλουκοκάφτης".
Υπομονη λίγο ακόμη.
Εμείς ειμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Εσεις να ειστε ετοιμοι για να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σπύρο Σκλήβα για την πολύτιμη συμβολή του στην διαμόρφωση αυτού του αρθρου.

Φιλικά
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΡΟΔΟΣ-ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία έγινε η πρώτη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ του Δικτύου ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ στο Γεωπονικό Εργαστήριο του Αγροτικού Κέντρου Ρόδου στοΠαραδείσι και στο Πνευματικό Κέντρο στα Σιάνα της Ρόδου στίς 14-15 Μαρτίου, 2009.

Μετά τις καθιερωμένες συστάσεις και την εισήγηση στο θέμα ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ από τον Γεωπόνο Μιχάλη Χατζηκαντή, τον λόγο έλαβε ο Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης, Ανεξάρτητος Συνεργάτης της εταιρίας Forever Living Products Hellas Cyprus (Forever).
Η Forever είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής και παραγωγός Αλόης Βέρα παγκοσμίως κατέχοντας το 80% της παραγωγής προϊόντων Αλόης Βέρα στον κόσμο. Είναι μάλιστα η πρώτη εταιρία στον κόσμο πού έλαβε την πιστοποίηση παραγωγής του ΓΝΗΣΙΟΥ ΖΕΛΕ Αλόης Βέρα, από το Διεθνές Ινστιτούτο Αλόης Βέρα.
Ο Αλέξανδρος είναι και εκπρόσωπος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ του μεγαλύτερου Δικτύου Μελισσοκόμων στην Ελλάδα το οποίο αριθμεί 600 περίπου μελισσοκόμους όλων των κατηγοριών, ενεργώντας σαν σύμβουλος επί των θεμάτων της μελισσοκομίας σε συνδυασμό με τις εφαρμογές και τα αποτελέσματα των προϊόντων Αλόης Βέρα.

Οι παριστάμενοι μελισσοκόμοι, ακούγοντας τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι συνάδελφοι τους μελισσοκόμοι που συνεργάζονται με το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, ειδικά ως προς την ευεξία των μελισσών και τίς πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις μελιού κατά το 2008, δεν έκρυβαν ούτε τον θαυμασμό τους, αλλά ούτε και την δυσπιστία τους αναρωτώμενοι «πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα» .
Φυσικό επακόλουθο οι καταιγιστικές ερωτήσεις προς τον Αλέξανδρο, ο οποίος αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά και μάλιστα μελισσοκόμων της Δωδεκανήσου, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες, έδινε μεν τις απαντήσεις αλλά η δυσπιστία μεγάλωνε ακόμη περισσότερο διότι δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως μερικοί συνάδελφοι τους από τα Δωδεκάνησα καί Κρήτη πήραν περισυ μέχρι και 35 κιλά θυμαρίσιο μέλι από τις κυψέλες τους, ενώ σε γενικές γραμμές η περυσινή συγκομιδή κρίθηκε πάρα πολύ φτωχή.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ένα γεγονός που έδωσε άλλη διάσταση στην συγκέντρωση.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους βρισκόταν και ένας Δωδεκανήσιος μελισσοκόμος στον οποίον ο Αλέξανδρος αναφέρθηκε αρκετές φορές όχι μόνον για τα επιτεύγματα του μετά από τις εφαρμογές των προϊόντων, αλλά και για τις πολύτιμες συμβουλές που παρέχει σ’ αυτόν αναφορικά με τους τρόπους εφαρμογής καί δράσης των προϊόντων και οι συμβουλές αυτές φυσικά μεταδίδονται από τον Αλέξανδρο σε όλους τους μελισσοκόμους του Δικτύου. Πάρα το γεγονός ότι έχουν μια πολύ συχνή επαφή τηλεφωνικά, ουδέποτε είχαν συναντηθεί προσωπικά. Την στιγμή που η ένταση της συζήτησης έφτασε στο κατακόρυφο με τις αλεπάλληλες ερωτήσεις , ο μελισσοκόμος αυτός σηκώθηκε και ζήτησε τον λόγο.

Δεν ήταν άλλος από τον Χριστόδουλο Γρίλλη από την Λέρο, ο οποίος έκανε τον κόπο, εβρισκόμενος στην Ρόδο, να έρθει στην συνάντηση για να γνωρίσει προσωπικά τον Αλέξανδρο, αφού είχε αποφασισθεί να του γίνει η έκπληξη.

Ένας απίστευτα σαφής Χριστόδουλος, με μετρημένες κουβέντες έλυσε όλες της απορίες των παρισταμένων, εξηγώντας ότι όλα τα περιστατικά που αναφέρθησαν είναι απόλυτα ακριβή και εξακριβωμένα από τον ίδιο, εξηγώντας μάλιστα στους παρισταμένους γιατί τα μελίσσια του έχουν πολλαπλασιασθεί με ταχύτατο ρυθμό, τους λόγους που είναι τόσο δυνατά, και πως με αυτά τα μελίσσια εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την περσινή χρόνια, συλλέγοντας ρεκόρ ποσότητας και αρίστης ποιότητας θυμαρίσιου μελιού, πάρα το γεγονός ότι περισυ τον Ιούνιο το θυμάρι άνθισε μονό για λίγες ημέρες, πριν την επικράτηση των πολύ δυνατών ανέμων που ξέραναν το θυμάρι.
Ο ενθουσιασμός που επεκράτησε ήταν απίστευτος. Η ένταση πήγε «περίπατο» και σχηματίσθηκε ένα τεράστιο «πηγάδι» όπου εξηγήσεις δινόταν εκατέρωθεν για πάνω από μία ώρα.
Ακόμη και «οι άπιστοι Θωμάδες», έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την παρουσία του Αλέξανδρου και ζήτησαν να γίνουν μέλη του δικτύου του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, προμηθευόμενοι τα προϊόντα.

Ο δε Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιμούκης Κώστας συνέστησε μια επιλογή από 5 μελισσοκόμους διαφόρων κατηγοριών, οι οποίοι θα προέβαιναν σε εφαρμογές σε 50 κυψέλες ο καθένας και ένας σε 25, χρησιμοποιώντας αυτές τις κυψέλες ως πείραμα σύμφωνα με το πρόγραμμα περιοδικών εφαρμογών που τους παρέδωσε ο Αλέξανδρος, για να συγκρίνουν την πορεία τους με τις υπόλοιπες κυψέλες κατά το 2009.

Παρευρέθηκαν στο Παραδείσι στο κατάστημα του Μιχάλη Χατζηκαντή στις 14 Μαρτίου 2009, οι:

Μαριέτης Μιχάλης Γεωπόνος της Διευθυνσης Γεωργίας υπεύθυνος της μελισσοκομίαςστο Νομό
Γιμούκης Κώστας – Πρόεδρος του Μ.Σ. Σιανών
Αναστασάκης Σταύρος
Ατσικνούδας Νίκος
Γρίλλης Χριστόδουλος μαζί με τον Αντώνη (?)
Ζαννάκης Γιώργος
Καρναβάς Μιλτιάδης
Κώστας Ευστάθιος
Μαλιωτάκης Φραγκίσκος
Μουζουράκης Παναγιώτης
Παναής Σάββας
Ποτσάκης Μιχάλης
Χατζηδημητρίου Μιχάλης
Χατζημιχαήλ Μιχάλης
Χατζησάββας Μιχαήλ

Με την προτροπή του προέδρου, την επομένη ημέρα έγινε μια νέα συγκέντρωση μελισσοκόμων στο χωριό του μελιού, τα Σιάνα, όπου μεταξύ άλλων παρευρισκόταν και οι:
Μενεγάκης Κωνσταντίνος
Θεοδωράτος Γιάννης
Μακράκης Δημήτριος
κ.α.
Στο δοκιμαστικό πρόγραμμα ΑΝΑΠΥΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ συμμετέχουν για πρώτη φορά οι:
-Ζαννάκης Γιωργος με 50 κυψέλες
-Κώστας Ευστάθιος με 25 κυψέλες
-Μαλιωτάκης Φραγκίσκος με 50 κυψέλες
-Χατζηδημητρίου Μιχάλης με 50 κυψέλες
-Χατζημιχαήλ Μιχάλης με 50 κυψέλες

Θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνο με τα αποτελέσματα των εφαρμογών τους.

Θερμά συγχαρητήρια στον Μιχάλη Χατζηκαντή για την άψογη οργάνωση των συγκεντρώσεων αυτών και την υποδειγματική του φιλοξενία και εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στον Πρόεδρο του Μ.Σ. Σανίων κ. Γιμούκη Κώστα για την ένθερμη υποστήριξη του.

«Αχτύπητοι» οι Ροδίτες μελισσοκόμοι.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο ΔΑΣΚΑΛΟ από την Λέρο, τον Γρίλλη Χριστόδουλο, με τον οποίον συμφωνήθηκε να γίνει μια ακόμη μία επιτυχημένη συνάντηση μελισσοκόμων στην Λέρο στα μέσα Ιουνίου.

Η επόμενη συνάντηση μελισσοκόμων είναι προγραμματισμένη στις 28-29 Μαρτίου στην Πτολεμαΐδα. Επιστροφή στα πάτρια εδάφη, ακολουθώντας τα βήματα του Μέγα Αλέξανδρου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφωνο:6944-710993
E-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ-ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ

"ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ"

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των Μελισσοκόμων της χώρας, για τα αποτελέσματα απο τίς εφαρμογές των προιοντων Αλόης Βέρα της Forever Living Products, τα οποία διατίθενται στούς μελισσοκόμους αποκλειστικα απο ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, μετά τίς συναθροίσεις στήν Ιεράπετρα (14/2), το Ηράκλειο (16/2), τα Βάγια Βοιωτίας (22/2), πραγματοποιήθηκε συναθροιση μελισσοκόμων της Αλεξανδρουπόλεως το Σάββατο 7 Μαρτίου, 2009, με πρωτοβουλία του μελισσοκόμου Καραφυλλίδη Θανάση.

Ο Θανάσης πήρε την πρωτοβουλία αυτή για δύο λόγους.
1) Σαν νέος μελισσοκόμος, ενθουσιασμένος από τα ευεργετικά αποτελέσματα των εφαρμογών με τα προιόντα Αλόης Βέρα, ήθελε να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα αυτά, σε όσους περισσότερους συναδέλφους του της Αλεξανδρουπόλεως.
2) Επεδίωξε να γίνει μια σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των μελισσοκόμων, για ανταλλαγή απόψεων, σε θέματα πού αφορούν τον κλάδο της Μελισσοκομίας στην περιοχή αυτή. (Τιμή διαθέσεως μελιού, Συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων κλπ.

Η ενημέρωση των παρισταμένων, εγινε απο τον Αλέξανδρο Κουτρουμανίδη, ανεξάρτητο Συνεργάτη της Forever Living Products Hellas Cyprus, εκρόσωπο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, ο οποίος μεταξύ αλλων μετέφερε στους παρευρισκομένους τα μέχρι τώρα αποτελέσματα απο τίς εφαρμογές των προιοντων απο Μελισσοκόμους της Ελλάδας και Κύπρου.
Διανεμήθηκε εντυπο υλικο με πληροφορίες ως πρός την δράση καί την αποτελεσματικότητα των προιοντων αυτων στον οργανισμό των μελισσων, οι τρόποι εφαρμογων, οι χρονικές περίοδοι κατά τίς οποίες γίνονται οι εφαρμογές, καθώς και πολλές αλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Εγινε μια πολυ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.
Διατυπώθηκαν ερωτήματα στα οποία δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Εξεφράσθηκαν απορίες οπως για το κατα πόσον τα αποτελέσματα των εφαρμογών τα οποία δημοσιοποιούν οι μελισσοκόμοι και στα οποια αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος είναι αξιόπιστα, δεδομένης της απουσίας «επιστημονικών μελετων και ερευνων».
Για ορισμένα μάλιστα αποτελέσματα, που ανεφέρθηκαν και απο παρευρισκομένους μελισσοκόμους οι οποίοι ηδη χρησιμοποιουν τα προιοντα αυτά απο περισυ, αλλα και απο τον Αλέξανδρο, οπως παραγωγή νέου γόνου σε περιόδους κατα τίς οποίες η βασίλισσα, υποτίθεται, δεν έχει ωοτοκία, η ύπαρξη μελιού μέσα στίς κυψέλες κατα μήνα Ιανουάριο-Φεβρουάριο, η η παρουσία μελιου στίς κυψέλες κατά την διαρκεια «κενων ανθοφορίας», εξεφρασθησαν και σοβαρές αντιρήσεις του τύπου « ειναι αδύνατον να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».
Ετσι μεταξύ των αναφερθέντων πραγματικων περιστατικων και των περιστατικων για τα οποία εκφράζονται οι απόψεις του τύπου «αδύνατον να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», αποφασίσθηκε να γίνουν περισσότερες δοκιμές σε περισσότερο διευρυμένο αριθμό μελισσοκόμων της Αλεξανδρούπολεως για την αποκτηση περισσοτέρων εμπειριων, μέσω διεξαγωγής περισσοτέρων εφαρμογων και εξαγωγής συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν, τους συμμετέχοντας στήν συνάθροιση, στήν διαμόρφωση μιας ακόμη καλύτερης γνώμης για την αποτελεσματικότητα των προιόντων.

Παρευρέθησαν στίς 7/3 στην ταβέρνα «ΔΙΧΤΥ» στην Μάκρη:

Ο Πρόεδρος του Μ.Σ. Αλεξανδρουπόλεως κύριος :
Γκουτζιβελάκης Δημήτριος

Οι μελισσοκόμοι κ.κ.:
Ηλιάδης Δημήτριος, Καλαιτζίδης Γιώργος, Καλαιτζίδης Σωτήρης, Καραδέδος Χρήστος, Καραφυλλίδης Αθανάσιος, Κασπαρίδης Μάκης, Κουκουβίνος Στέλιος, Κυριακίδης Δημήτριος, Μαλκότσης Αντώνης, Μπάτζιος Γιώργος, Νεανίδης Πρόδρομος, Πατενίδης Θεόδωρος, Ρήγας Παναγιώτης, Στρατάκης Γιάννης, Σφετούδης Αποστολος, Τσαντάκης Γιάννης, Σίμογλου Γέωργιος

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ

Σαπάνης Γεώργιος, Καλαιτζίδης Γεώργιος, Καραδέδος Χρήστος, Καραφυλλίδης Αθανάσιος, Νεανίδης Πρόδρομος

Οι ανωτέρω εξέθεσαν τίς εντυπώσεις, παρατηρήσεις και την απόλυτη ικανοποίηση τους απο τίς εφαρμογές των προιοντων Αλόης Βέρα στα μελίσσια τους, ως πρός την αποτελεσματικότητα τους στην αυξηση και ενδυνάμωση του πληθυσμου, στήν ευεξια των μελισσων, στην αυξημένη παραγωγή γόνου, στην αυξημένη παραγωγή μελιού, και στην ανυπαρξια παθήσεων όπως Νοζεμίαση, Ασκοσφαίρωση κ.λ.π.

ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ηλιάδης Δημήτρης 9/3/2009
Κουκουρίκος Στέλλιος 9/3/2009
Κυριακίδης Δημήτριος 9/3/2009
Μαλκότσης Αντώνης 9/3/2009
Μπάτζιος Γεώργιος 9/3/2009
Στρατάκης Γιάννης 9/3/2009

Ο Πρόεδρος του Μ.Σ. Αλεξανδρουπόλεως κ. Γκουτζιβελάκης Δημήτριος, εξαφρασε την ικανοποιησή του για τον αριθμό των νέων συμμετεχόντων στίς δοκιμές, δεδομενου οι συμμετέχοντες καλύπτουν πλέον αντιπροσωπευτικά ολες τίς κατηγορίες μελισσοκόμων της Αλεξανδρούπολης, ητοι ερασιτέχνες, ημιεπαγγελματίες και 100% επαγγελματίες.

Προσδοκάται οτι οταν ολοι οι ανωτέρω μελισσοκόμοι αναφέρουν τα εν ευθέτω χρόνο τίς εντυπώσεις τους απο την χρηση των προιοντων, θα ειναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων, βάσει των οποίων θα αρχίσει να διαμορφώνεται η γνώμη για την γενίκευση της χρησης των προιόντων αυτων απο στους μελισσοκόμους του Νομού Έβρου.

Αποτέλέσματα εν καιρώ.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
e-mail: info@bees-aloevera.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

"ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΑΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ"

Η διατροφή της μέλισσας ειναι ισως το πιό σπουδαίο κεφάλαιο στήν Μελισσοκομία. Στό ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ πιστεύουμε πως εχουμε δώσει, ισως, τίς καταλληλότερες λύσεις στό θέμα τής διατροφης, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι-μέλη του Δικτύου μας ν' απολαμβάνουν πλεόν πλεονεκτήματα που κανείς δεν θα μπορούσε να υπολογίσει. Εξ αιτίας της διατροφης αυτής καυχώμαστε οτι εχουμε μετατρέψει την μελισσοκομία απο ένα επαχθές επάγγελμα σε:

ΑΠΟΛΑΥΣΗ & ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Χαιρόμαστε δέ αφάνταστα όταν βλέπουμε μελισσοκόμους του Δικτύου μας να επιβεβαιώνουν καί τίς προσπάθειές μας, αλλα και τά αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μήνυμα που μας έστειλε ο μελισσοκόμος Σπύρος Σκλήβας απο την Μύκονο στίς 2 Μαρτίου 2009, και τό οποίο παραθέτουμε αυτούσιο και χωρίς περικοπές:
++++

Μύκονος 2/3/2009
Διατροφή μέλισσας
Τις πρώτες μέρες ζωής της μέλισσας αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα , ειδικά το αδενικό σύστημα , και το λιπώδες σώμα.
Στο αδενικό σύστημα είναι και οι υποφαρυγγικοί αδένες που χρειάζονται πρωτεΐνες τόσο για την ανάπτυξη τους όσο και για την παραγωγική διαδικασία του βασιλικού πολτού.
Οι μέλισσες παίρνουν παίρνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την τροφή που θα καταναλώσουν(υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- στερόλες- βιταμίνες – ανόργανα άλατα – αμινοξέα ).
Έλλειψη τροφής η φτωχής διατροφής σε πρωτεΐνες μειώνει τον χρόνο ζωής της .
Διότι όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών αποθηκεύεται στο λιπόσωμα και αυξάνει και την μακροβιότητα της καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρίς να χάνουν βάρος. Τα λιπώδη σώματα έχουν αποθηκευτικό σκοπό στο σώμα της μέλισσας , και περιέχουν λίπος – γλυκογόνο – πρωτεΐνες .
Έτσι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εσωτερική της ανάπτυξη , αυξάνουμε και όλες τις πραγματοποιηθείσες από αυτήν εργασίες καθώς και τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια και τον χρόνο που θα είναι συλλέκτρια, τότε θα εξασφαλίσουμε και την αύξηση παραγωγής.
Η ληστρικότητα που εφαρμόζει συνήθως ο μελισσοκόμος , η φτωχή διατροφή που προσφέρει απλόχερα και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (έλλειψη ανθοφοριών )αναγκάζουν το μελίσσι σε αφανισμό η αποδυνάμωση .
Ακόμα πολλές φορές την περίοδο της άνοιξης εξαναγκάζει το μελίσσι με διεγερτική τροφοδότηση στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας , έλλειψη όμως πρωτεϊνών εξαναγκάζει τις τροφούς σε κανιβαλισμό για να μπορέσει να θρέψει κάποια άλλα νεογέννητα .

Το ζελέ Αλόης Βέρα της Forever περιέχει :
Βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία – Αμινοξέα – Σακχαρίτες – Ενζυμα – Στερόλες – Σαλικυλικό Οξύ – Ανθρακινόνες – Λιγνίνη που όλα μαζί λειτουργούν σαν ομάδα ενισχύοντας την γενική άμυνα του οργανισμού. Προωθούν και την ανάπτυξη των κυττάρων καθώς ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες Β12: Έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής και μεγαλοβλαστικής αναιμίας(νευρολογικές διαταραχές) και αδυναμία . Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων καθώς και για την φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού, και τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών του λίπους και των υδατανθράκων .
Γύρη: πλούσια συγκέντρωση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άπειρα μεταλλικά στοιχεία, πρωτείνες και αμινοξέα, εκτός από απαραίτητη τροφή για τις μέλισσες, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού, πεπτικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Απαραίτητη για την ωοτοκία τηε βασίλισσας.
Πρόπολη : πλούσια συγκέντρωση σε βιοφλαβονοειδή (βιταμίνη Ρ) τα οποία λειτουργούν ως αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά και είναι απαραίτητα στον αγώνα κατά των ασθενειών και των μολύνσεων.

Όλα τα παραπάνω εφόσον τα αφαιρούμε για την υψηλή οικονομική και διατροφική αξία για τον άνθρωπο τουλάχιστον ας τους δώσουμε ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ χαμηλής οικονομικής αξίας υψηλής διατροφικής όμως για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα πολυπόθητα αγαθά τους.

Τό πληροφοριακό έντυπο που συνέταξες, αναφορικά με την δράση των ανωτέρω προιόντων, στό σύνολο, αλλά καί στά επί μερους οργανα, του οργανισμού των μελισσών, αξίζει πράγματι να το δώσεις στους μελισσοκόμους, αλλά δέν γνωρίζω ποσοι θα ειναι σε θέση να εκτιμήσουν τόν κόπο καί την δουλειά που εκανες.
Προσωπικά σ' ευχαριστω πολύ που μου το εστειλες.
Σκλήβας Σπύρος

+++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.