Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΜΕΛΙΣΣΕΣ- ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΣΤΡΑΤΟΣ- ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ -ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Οπως γράφει και η κυρια Κοντοθανάση Αγλαια (Γεωπόνος του Α.Π.Θ.)στο αρθρο της "ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ",".. οι δύο πρώτοι μήνες του χρόνου θεωρούνται κρίσιμοι για την επιβίωση του μελισσοσμήνους. Τον χειμώνα η ωοτοκία στα περισσότερα μελισσια διακόπτεται(στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα), ενω σε αλλα (νοτιώτερες περιοχές) ειναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μειωθει ο πληθυσμός αρκετα. Τό μελισσι αυτη την εποχή αποτελείται απο τίς φθινοπωρινές μελισσες, που ειναι γνωστο ζουνε περισσότερο, γιατί "κουράζονται" λιγώτερο απο τίς μέλισσες που γεννιουνται την ανοιξη.
Πρός το τέλος του χειμωνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) με αρχές της ανοιξης ξαναρχίζει η ωοτοκία και ετσι γεννιουνται νέες μέλισσες, οι συνθήκες ομως για τα μελίσσια παραμένουν αντίξοες.Ο ρυθμός με τον οποίο ανανεώνεται ο πληθυσμός ειναι ακόμη αργός και δεν αντισταθμίζει την απώλεια των γερασμένων πλέον φθινοπωρινων μελισσων, με αποτέλεσμα να παρατηρειται ακόμη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμου.
Ειναι κάτι φυσιολογικο και αναμενόμενο και δεν θά πρέπει ο μελισσοκόμος να πανικοβληθει η να θεωρήσει οτι κάτι ανεξήγητο συμβαίνει στα μελισσια του (κινδυνολογίες), αλλα εχοντας γνώση της κατάστασης να εχει τεταμένη την προσοχή του, ωστε να τα διαχειριστει ορθά.
Τήν εποχή αυτη οι τροφές καταναλώνονται γρήγορα λογω της παρουσίας γόνου, η συλλογή νέκταρος ειναι μικρή και οι παγωνιές το βράδυ συχνές.Οι αντίξοες αυτές συνθήκες συμβάλλουν στο να χαθουν πολλα μελισσια και αναφέρεται ως "κρισιμο στάδιο".

Φυσικά, την ωρα που γραφονται αυτα, η καταστροφολογία και κινδυνολογία που εχει πάρει μορφή υστερίας υπο τον τίτλο " COLONIES COLLAPSE DISORDER (C.C.D.) -ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ επί το Ελληνικώτερον, καλα κρατεί και ειναι απορίας αξιον σε τι τελικά αποσκοπει αυτη η κινδυνολογία.

Οσες δραματικές μειώσεις μελισσοσμηνων μας εχουν αναφερθει,εκτός απο τίς κλοπές, ειχαν ως βασική αιτία την μεταφορά και αλλαγή του τοπου νομης και ανθοφορίας π.χ. απο βαμβάκι σε πεύκο, απο θυμάρι σε πευκο και αλλες παρόμοιες περιπτώσεις, και αυτο εξ αιτίας της μη εγκαιρης προετοιμασίας των μελισσοσμηνων για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία αυτές τίς καταστασεις.


Σ' αυτο σημείο εμεις θα επαναλάβουμε πως "ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ".

Θα σας υπενθυμίσουμε τίς παρα πολλες περιπτωσεις ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (ΣΤΡΑΤΟΥ) και ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ, που μας εχουν αναφερθει απο μελισσοκόμους που συνεργάζονται μαζί μας και εχουν κατα καιρούς δημοσιευθει στην ιστοσελίδα μας.

Ειδικά οι μελισσοκόμοι, μέλη του Δικτύου μας, της νησιωτικης Ελλάδος, οι οποιοι ξεκινουν την προετοιμασία για την δημιουργία στρατου απο τον Νοεμβριο, εχουν την ευτυχία να βλέπουν να γεμιζουν οι κυψέλες τους απο γονο και να δημιουργειται ενας αριστα προετοιμασμένος πολυπληθής στρατος, ο οποίος εκμεταλλέυεται την κάθε εμφανιζομενη ανθοφορία, εστω και των ολίγων ημερων, με αποτέλεσμα την συγκομιδη απίστευτων ποσοτήτων μελιου απον Μάρτιο κιόλας και η οποία συγκομιδη μελιου συνεχίζεται καθ' ολη την διαρκεια του ετους.(Μεχρι πέρισυ συνέλεγαν μονον ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ μέλι).

Εξ αιτίας λοιπον αυτης της σωστής προετοιμασίας, οι μελισσοκόμοι του Δικτύου μας οι οποίοι επέλεξαν να εχουν μια πολυ στενη συνεργασία μαζί μας, οχι μονόν δεν αντιμετώπισαν καμμία απώλεια πληθυσμων, το αντίθετο μάλιστα βλέπουν τον πληθυσμο να αυξάνεται ραγδαία καθ' ολην την διαρκεια του ετους (ακόμη και προς το τέλος Νοεμβρίου αναφερθηκαν περιστατικα αυξημένης παρουσίας γόνου), οπως και δεν αντιμετώπισαν πλεον καμμία απώλεια πληθυσμών κατα την εναλλαγη των ανθοφοριων.

Μελισσοκόμοι οι οποίοι μάλιστα περισυ δεν τολμούσαν να πανε στο πευκο, απολαυσαν φέτος εξαιρετικα μεγάλη συγκομιδη πευκόμελου μετα απο τα θυμάρια, διχως καμμία απώλεια.(ανατρεξατε στα περιστατικα της ιστοσελίδας και θα βρειτε τα ονοματα τους).

Ξεκινηστε λοιπον την καινούργια χρονια, οχι μόνον με ευχολογια και με εκκλήσεις για "τύχη", παιρνοντας ΕΣΕΙΣ την τύχη του μελισσοκομείου σας στα χέρια σας.

Αρπάξτε εσεις το τιμόνι, χαραξτε και καθορίστε εσεις την πορεία.

Αρχίστε την ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

Ηδη οι πλεον σώφρονες συνάδελφοί σας, εχουν ξεκινήσει με την προσθήκη των γνωστων προιοντων (Χυμων Αλόης Βέρα Νο 15 και βιταμινων) στο ζυμάρι.
Οσοι δεν ειχαν την δυνατότητα να προσθεσουν τα προιοντα στο ζυμαρι, καραδοκουν για την ελευση των Αλκυονίδων ημερων για να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ την προετοιμασία, και μην ξεχνατε οτι σας περιμένουν:

Αμυγδαλιά: από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η ανθοφορία των πρώιμων ποικιλιών της αμυγδαλιάς (να μην ξεχνάμε ομως ότι κατά το διάστημα αυτό ξεκινούν και οι ψεκασμοί των αμυγδαλεώνων)
Μουσμουλιά :ανθίζει το χειμώνα.
Φουντουκιά: δίνει άφθονη γύρη.
Ανοιξιάτικο ρείκι : η ανθοφορία ξεκινά νωρίς το Φεβρουάριο. Αν τα μελίσσια μείνουν περιορισμένα, λόγω καιρού, όταν βρίσκονται στο ρείκι, μπορεί να παρουσιάσουν δυσεντερίες.
Δενδρολίβανο: η άνθιση επεκτείνεται από Σεπτέμβριο ως μέσα Μαΐου. Δίνει μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι.
Οξαλίδα (ξυνάκι, ξυνήθρα): οι μέλισσες το προτιμούν κυρίως πρωινές ώρες. Η ανθοφορία ξεκινά από τα μέσα του χειμώνα και βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη των μελισσιών, λόγω της άφθονης γύρης που δίνει.

ΚΑΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!

Στήν διάθεσή σας πάντα για κάθε πληροφορία.

Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος είπε...

Ο Μελισσοκόμος Γιώργος Σταυρακάκης απο το Ζάκρο Σητείας, μας απέστειλε το ακόλουθο μηνυμα και το οποιο σημοσιευουμε αυτούσιο.

From: Γιωργος Σταυρακακης [mailto:stavrgeo@yahoo.gr]
Sent: Thursday, 01 January, 2009 10:34
To: Alexandros
Subject: Re: ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ -ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΚΥΡΙΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2009.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ.
ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΔΟΚΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΣΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΖΥΜΑΡΙ ΤΥΠΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΖΥΜΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΟΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΒΑΡΟΙΚΗ ΑΚΑΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΥ ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΚΛΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΑΙΝΙΩΝ BAYVAROL.TOTE TA MΕΛΙΣΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΑ ΟΨΙΜΑ ΘΥΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΑΟ.
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΣΕ ΠΡΩΙΜΑ ΓΥΡΕΟΔΟΤΙΚΑ ΦΥΤΑ.
Η ΒΑΡΟΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΓΟΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΥΘΥΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΙΟ.

ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΗΨΗΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΗΣΗ ΛΟΓΩ ΕΛΕΙΨΗΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΓΗΡΑΣΜΕΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΩΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΓΚΗ.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΛΟΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ ΓΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Β-12 ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΕΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ.

ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ.

Η ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.