Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΜΕΛΙ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Απο το 2007,ακουγαμε απο πολλους μελισσοκόμους, οτι μετα τις παρεμβασεις που εκαναν στον πληθυσμο των κυψελων τους με τα προιοντα Αλοης Βερα που προμηθευτηκαν απο το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ για την καταπολεμηση των διαφορων παθησεων με φυτικα προιοντα , παρατηρειτο μια αυξηση στην ποσοτητα του παραγομενου μελιου.
Στο πειραμα μαλιστα που εγινε το φθινοποωρο του 2007, απο τον Δημητρη Τομαδακη, σε δυο πειραματικες κυψέλες για την καταπολεμηση της Νοζεμιασης, παρατηρηθηκε επισης μια πολυ αυξημενη παραγωγη μελιου, που δεν ειχε παρατηρηθει την προηγουμενη χρονια.

Λεπτομερειες ομως υπο την στενη εννοια του ορου δεν ηταν ευκολα διαθεσιμες, και ετσι η δυσπιστια για τετοια αποτελεσματα παρεμενε και παραμενει σε πολυ μεγαλο βαθμο.

Η μη εγκαιρη και σωστη ενημερωση μας απο τους μελισσοκομους, δεν μας εδινε την δυνατοτητα να παρουσιασουμε κατι πιο συγκεκριμμενο και ετσι η παρατηρουμενη αυξηση της ποσοτητας του παραγομενου μελιου αποδιδετο στην «πλουσια» ανθοφορια που επικρατουσε την εποχη που γινοταν οι παρεμβασεις.

Ταυτοχρονα, ακουγαμε απο παρα πολλους μελισσοκομους να διαμαρτυρονται για την πολυ κακη χρονια που τους επιφυλαξε το 2007, ενω παρακολουθουσαμε τις προσπαθειες που κατεβαλλαν τα Συλλογικα τους οργανα, για παραχη βοηθειας απο το Κρατος, μεχρι του σημειου και να επιτραπει η χρηση και των απαγορευμενων χημικων σκευασματων για να αντιμετωπισθουν οι διαφορες παθησεις των μελισσων.

Ευτυχως ομως που υπαρχουν και μελισσοκομοι, οι οποιοι αποφασισαν να παρουν την τυχη των μελισσοκομειων τους στα χερια τους και να μην περιμενουν καμμια αλλη εξωτερικη βοηθεια απο πουθενα.
Αφου προμηθευτηκαν τα προιοντα Αλοης Βέρα και καταπολεμησαν με πολυ μεγαλη επιτυχία τις διαφορες παθησεις, διαπιστωσαν και τα αλλα ευεργετικα αποτελεσματα απο την επιδραση των προιοντων Αλόης Βέρα στα μελισσια τους.
Μη θεωρωντας ομως την Αλόη Βέρα ως «πανακεια», μετα απο τις πρωτες επιτυχεις παρεμβασεις, προχωρησαν σε επαναληπτικες εφαρμογες, θελοντας με αυτον τον τροπο να διατηρουν συνεχως τον οργανισμο των μελισσων σε διαρκη ευεξια, παρα τις αντιξοες επικρατουσες συνθηκες, οπως ελλειψη ανθοφοριας, ανομβρια, μεχρις οτου οι καιρικες συνθηκες επετρεψαν την εμφανιση της ανθοφοριας στην περιοχη, με αποτελεσμα να καρπωθουν σε μεγιστο βαθμο τα ωφελη μιας τετοιας προσπαθειας.

Πολυ παραστατικο το κατωτερω παραδειγμα:
Ο Βαγγελης Γεργατσούλης, απο την Καρπαθο, αντιμετωπισε μια καταστροφικη χρονια το 2007.
Σαν αυτο να μην ηταν αρκετο, Νοζεμιαση προσεβαλλε τις κυψελες του τον Ιανουαριο του 2008. (Βλέπε σχετικο αρθρο στο κεφαλαιο ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ).
Προμηθευτηκε τα προιοντα Αλοης Βερα για την καταπολεμηση της Νοζεμιασης, και με τις οδηγιες και την τεχνικη μας υποστηρηξη, καταφερε και εξαφανισε την Νοζεμιαση μεχρι τις 12/2/2008.
Στην συνεχεια ανησυχωντας για την ελλειψη ανθοφοριας στο νησι,και μη θέλοντας να δει την δυσπραγια του 2007 να επαναλαμβανεται, εδωσε πλεον μεγαλύτερη σοβαροτητα στις υποδειξεις μας, και ξεκινησε την διαδικασια αυξησεως και διατηρησεως του πληθυσμου, τροφοδοτωντας τα μελισσια με ζυμαρι και σιροπι στον οποιο προσεθετε τα προιοντα Αλοης Βερα, οπως του ειχαμε υποδειξει.
Ετσι οταν οι καιρικες συνθηκες αλλαξαν και επηλθε η ανθοφορια, τον βρηκε πανετοιμο για την συλλογη απο την ανθοφορια ανθεων.

Με ενα συνολο 150 κυψελων, ολες με πληθυσμο των 10 πλαισιων, με πολυ δυνατες και υγιεστατες μελισσες, ετρυγησε 3 (ΤΡΕΙΣ ) ΤΟΝΝΟΥΣ ΑΝΘΟΜΕΛΟ στην περιοδο Μαρτίου-Απριλιου 2008.

Το εντυπωσιακο ειναι οτι οι αλλοι παραγωγοι κατα την ιδια περιοδο ετρυγησαν πενιχρες ποσοτητες μελιου.
Για παραδειγμα συγγενης του μελισσοκομος με 50 κυψελες ετρυγησε 160 κιλα μελι, κατα την ιδια περιοδο, κατω απο τις ιδιες καιρικες συνθηκες και την ιδια επικρατουσα ανθοφορια και στην ιδια περιοχη και πιστευεται πως στην ιδια κατασταση με τον μελισσοκομο αυτον, ευρισκονται εν πολλοις και οι αλλοι μελισσοκομοι της Καρπαθου.

Ο Βαγγελης ναι μεν «επενδυσε» συνολικα για το διαστημα Φεβρουαριου– Απριλιου 2008 ενα ποσο που δεν υπερεβη τα 400 ευρω, αλλα το αποτελεσμα συλλογης ΤΡΙΩΝ ΤΟΝΝΩΝ μελιου, οχι μονον αποσβεσε την επενδυση του αλλα του εξασφαλισε και μια εξαιρετικα κερδοφορα σοδεια.

Με απλα λογια, Ο Βαγγελης "ξοδεψε" 2,66 ευρω ανα κυψέλη, και εισεπραξε κερδος 20 κιλα μελιου ανα κυψέλη, σε πολυ ασχημη περιοδο για την μελισσοκομία,συν το γεγονος οτι δεν υπαρχει καμμια παθηση στα μελισσια τα οποια εξακολουοθουν να εχουν μια απιστευτη ευεξια.

Ο Βαγγελης δεν περιμενε την βοηθεια ουτε της κρατικης μηχανης, ουτε κανενος αλλου.
Αποφασισε απλα να παρει τις τυχες του μελισσοκομιου στα χερια του


Ο Βαγγελης «εσπειρε» και θερισε.

Τωρα αρχιζει το επομενο σταδιο εφαρμογων πριν απο την μεταφορα των κυψελων στο θυμαρι στις αρχες Ιουλιου, και θα επαναληφθουν οι εφαρμογες και κατα την διαρκλεια συλλογης απο το θυμαρι για να εχει τα ιδια αν οχι και ακομη μεγαλυτερη συγκομιδη μελιου. Επεται η συνεχεια τον Σεπτεμβριο...........

Τα πληρη στοιχεια του Βαγγέλη ειναι στην διαθεση καθε σοβαρα ενδιαφερομενου.

Μπορουμε να βοηθησουμε και εσας, να εχετε τα ιδια αποτελεσματα.

Για πληροφοριες απευθυνθειτε:
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
E-mail: info@bees-aloevera.com


Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση, τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: