Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΓΟΝΟΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΟΥ -ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΓΟΝΟΣ

Μετάτην εναποθεση τους και σε διαστημα 8-9 ημερών, οι αναπτυσσομενε χρυσσαλιδες σφραγιζονται συνήθως στα κελλια τους κατω απο τις κηρήθρες.Ο φαλακρός γονος μπορεί ν’ αναγνωρισθει μεταξυ των κανονικα αναπτυσσομενων προνυμφων, απο κατι σαν μικρά μπαλώματα στα ανοικτα η μερικως ανοικτα κελιια.





Αυτές οι προνύμφες θα εμφανισθουν συνήθως σαν πλήρως αναπτυγμενες ενηλικες, ωστοσο μερικες απο αυτες εμφανιζουν εντοντα τα συμπτωματα της παθησης, τα οποια οφειλονται στους μολυσματικούς παράγοντες που βρισκονται στον οργανισμο των αναπτυσσομενων προνυμφων.


Αιτια
Η πιό συνηθισμένη αιτία του φαλακρού γονου προνυμφων ειναι ο σκορος των κεριων (και ο μικρότερος grisella Achroia και ο μεγαλυτερος Galleria mellonella) ο οποιος φωλιαζει κάτω από την επιφάνεια του γονου. Οι προνύμφες θα τρυπήσουν τα καπακια των κελλιων, τα οποία στην συνεχεια θα τα μασησουν οι εργατριες μελισσες. Μερικές φορές τα υπολειμματα των καπακιων έχουν ένα προξεχον χείλος το οποιο ξεχωριζει σπο την επιφάνεια της σφαιρας του γονου.
Μια άλλη αιτία του φαλακρού γονου οφειλεται σε γενετικους λογους, ειδικα οταν οι εργατριες δεν σφραγιζουν σωστα τα κελλια τους, είτε γυρίζοντας τις άκρες των κελλιων προς το εσωτερικό τους είτε αφηνοντας μια μικρη τρυπα στο κέντρο του καπακιου.
Ελεγχος
Δυνατες αποικιες θα μειώσουν τις επιπτωσεις του σκώρου των κεριών, και στην περίπτωση της γενετικής μορφής φαλακρού γονου, η αντικατασταση της βασιλισσας θα επιλύσει συνήθως το πρόβλημα


Περισσοτερα για παθησεις των μελισσων, οπως ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ -ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΟΥ και για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: