Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Ενα πολυ σημαντικο κεφαλιο στην Μελισσοκομια ειναι και η αυξηση του πληθυσμου των μελισσιων.
Το κεφαλαιο αυτο ειναι ζωτικής σημασίας για τον μελισσοκομο, διοτι μια πλεον του κανονικου αυξηση του πληθυσμου των κυψελων του προσφερει την δυνατοτητα, να επιτυχει πολλαπλους στοχους κατα την διαρκεια της μελισσοκομικης περιοδου.

Οι στοχοι αυτοι ειναι:
•Αποφυγη παθησεων. Ολες οι ερευνες και ολες οι συμβουλες των επιστημονων και ειδικων, καταληγουν παντα το ιδιο συμπερσαμ. Διατηρωντας δυνατα μελισσια αποφευγονται σχεδον ολες οι παθησεις.
•Ανακτηση χαμενων πληθυσμων. Και το χειροτερο ακομη να συμβει σ’ εναν μελισσοκομο και να υποστει απωλειες για διαφορους λογους, οπως δηλητηριασεις, παθησεις, ατυχηματα κ.λ.π., με την προσφερομενη δυνατοτητα της αμεσης αυξησης του πληθυσμου σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα, η ισορροπια του μελισσιου και της τσεπης του δεν διαταρασσεται..
•Φροντιζοντας τις μελισσες με προγραμματισμενο σχεδιο, μπορει να απολαμβανει το μαξιμουμ της ποσοτητος μελιου, και μαλιστα αυξημενο κατα τουλαχιστον 30%, απο καθε ανθοφορια, ακομη και οταν υπαρχει ελλειψη γυρης στην φυση και οπως ειδαμε και σε ορισμενες πριπτωσεις ακομη και σε περιπτωση ελλειψης απο νεκταρ. Απετελεσε μαλιστα μεγαλη εκπληξη το γεγονος οτι ακομη και βασιλισσες ηλικιας 3 ετων ειχαν εξαιρετικης ποιοτητας και ποσοτητας ωοτοκια.

Να δουμε πως συμβαινουν αυτα τα πραγματα.

Οταν ξεκινησαμε και δραστηριοποιηθηκαμε στην μελισσοκομια, η προσοχη μας εστιαζοταν στην αποκατασταση της Νοζεμιασης, απο την υποια υπεφεραν οι μελισσοκομοι.
Μετα την αποκατασταση της Νοζεμιασης ομως, οι μελισσοκομοι ο ενας μετα τον αλλο μας ειδοποιουσαν εκπληκτοι οτι παρατηρειται και μια απροσμενη αυξηση πληθυσμου, την οποια φυσικα δεν μπορουσε να εξηγηση κανεις.

Αυτο ηταν και το εναυσμα για να αρχισουμε να ψαχνουμε τι συμβαινει και πως κειτουργει ο οργανισμος της βασιλισσας, πως τρεφεται, πως ζευγαρωνει, ποσα αυγα γεννα ,ποιες ειναι οι περιοδοι της ωοτοκιας κ.λ.π.
Ανατρεχοντας στις διαφορες μελετες Πανεπιστημιων και εντομολογικων Ινστιτουτων του εξωτερικου βρηκαμε μια ερευνα με το τιτλο «Ελευθρερα αμινοξεα στον αιμολεμφο των βασιλισσων των μελισσων .(Free amino acids in the haemolymph of honey bee queens (Apis mellifera L.). Hrassnigg N, Leonhard B, Crailsheim K Institut fur Zoologie an der Karl-Franzens-Universitat in Graz, Graz, Austria.),

Στην ερευνα αυτη βρεθηκε οτι απο τα αμινοξεα που κυκλοφορουν στον αιμολεμφο των κηφηνων, εργατριων αλλα και των βασιλισσων το κυριαρχο ειναι η ΠΡΟΛΙΝΗ το οποιο αποτελει περισσοτερο απο το 50% του συνολικου περιοεχομενου των αμινοξεων. Η Προλινη παιζει σημαντικοτατο ρολο κατα την διαρκεια της ωοτοκιας και η μειωση του στον αιμολεμφο προκαλει και την μειωση και κατοπιν διακοπη της ωοτοκιας.

Γνωριζαμε οτι ο Χυμος Αλοης Βέρα 15, μεταξυ των αλλων συστατικων του, περιεχει και 17 αμινοξεα, αλλα δεν γνωριζαμε ουτε ποια ειναι αυτα, αλλα και ουτε εαν μεταξυ αυτων υπηρχε Προλινη σε τι ποσοτο.
Βρηκαμε, απο τα εργαστηρια της εταιριας την πληρη αναλυση των συστατικων του Χυμου και των αμινοξεων και διαπιστωσαμε οτι απο το συνολο των 17 αμινοξεων η παρουσια Προλινης ευρισκεται σε 17ppm ανα λιτρο Χυμου ητοι σε ποσοστο 5% του συνολου των αμινοξεων. Ετσι αρχiσαμε να αντιλαμβανομαστε τον λογο για τον οποιον παρουσιαζοταν η αυξημενη ωοτοκια της βασιλισσας.

Για να αντιληφθει κανεις τι σημαινει η παρουσια αυτης ποσοτητος, αξιζει το κοπο να αναφερθει στο ακολουθο περιστατικο. Οταν ο μελισσοκομος Γιολδασης Κων/νος απο τα Παραβολα Τριχωνιδος, ηθελε να βεβαιωθει για την υπαρξη προλινης στον Χυμο, εδωσε δειγμα στο Χημειο οπου μετα την αναλυση του επιβεβαιωθηκε η υπαρξη της Προλινης. Στο ερωτημα του που αλλου μπορει να βρεθει Προλινη η απαντηση του Χημειου ηταν «Στον κροκο του αυγου. Αλλα χρειαζονται 120 περιπου αυγα για να παρουμε την αντιστοιχη πσοτητα Προλινης που περιεχεται στον Χυμο Αλοης Βέρα.».
Το γεγονος οτι ολοι οι μελισσοκομοι μας επιβεβαιωναν μετα απο καθε εφαρμογη την αυξηση του γονου και κατοπιν του πληθυσμου, σαφως και μας ικανοποιουσε.
Το γεγονος οτι αρχισαν να υπαρχουν μελισσοκομοι, οι οποιοι διχως να αντιμετωπιζουν καποια παθηση, προμηθευονταν τους Χυμους για να κανουν προληπτικες εφαρμογες, οι οποιοι μας ανεφεραν σαν αποτελεσματα οχι μονον την απιστευτη ευεξια των μελισσιων, αλλα και την κατα 100% αυξηση του πληθυσμου μας ικανοποιουσε βεβαιως αφανταστα, αλλα δεν μπορουσαμ να εφυσυχαζουμε διοτι ορισμενες φορες λαμβαναμε και αναφορες οι οποιες ελεγαν:
«Σαφως και υπαρχει μια σοβαρη αυξηση πληθυσμου. Αλλα συνεπεσε το περας των εφαρμογων με την εναρξη της ανθοφοριας στην περιοχη και ετσι δεν ειμαστε σε θεση να βεβαιωσουμε σε τι ποσοστο η αυξηση αυτη οφειλεται στην χρηση του Χυμου και σε τι ποσοστο στην ανθοφορια.

Ευλογη η απορια. Οταν ομως η ιδια εξηγηση αρχισε να διδεται συχνοτερα απο περισσοτερους μελισσοκομους αρχισαμε να αντιλαμβανομαστε οτι δεν ειναι δυνατον να ειναι συμπτωματικο το γεγονος της αυξησης του πληθυσμου. Επαναλαμβανομενες συμπτωσεις αποτελουν αποδειξη.
Η δικαιωση ηλθε το τελευται τριμηνο του 2007, οταν μηνυματα ΣΟΣ, αρχισαν ερχονται απο την νησιωτικη Ελλαδα και συγκεκριμμενα απο τα «ξερονησια».
Η παρατεταμενη ανομβρια των προηγουμενων μηνων, προκαλεσε και την απολυτη αλλειψη ανθοφοριας και αρχισε ο αποδεκατισμος των μελισσιων.

Ετσι αναμιξαμε ταμπλετες Γυρης τις περιφημες Forever Bee Pollen No 26, μαζι με τον Χυμο Αλοης Νο 15, και συστησαμε στους μελισσοκομους των νησιων, να ψεκαζουν τις μελισσες με το μιγμα πλεον εμπλουτισμενο με τον Χυμο και τις ταμπλετες Γυρης.

Αποτελεσμα ηταν οτι κατα την διαρκεια των εφαρμογων αρχισαν να παρατηρουνται τα εξης:
•Ο αποδεκατισμος του πληθυσμου των κυψελων σταματησε.
•Παρουσιασθηκε μια εξαιρετικα αυξημενη ωοτοκια με φυσικη συνεπεια την πολυ αυξημενη παραγωγη ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ γονου, σε ολη την επιφανεια των πλαισιων.
•Σε 20-25 ημερες μετα το περας των εφαρμογων, παρατηρηθηκε η γνωστη αυξηση του πληθυσμου η οποια μαλιστα υπερεβαινε το 100%.


Η ανομβρια ομως συνεχιζοταν, το ιδιο και η παντελης ελλειψη ανθοφοριας. Μπροστα στον κινδυνο νεου αποδεκατισμου, οι μελισσοκομοι των νησιων εκαναν επαναληψη των εφαρμογων με αποτελεσμα να προκυψει ξανα νεος πολυπληθης γονος και να προστιθενται διαρκως νεα πλαισια στις κυψελες.
Κατα μια ευτυχη συγκυρια προς τον Οκτωβριο αρχισαν επι τελους οι πολυποθητες βροχοπτωσεις, οι ανθοφοριες των ησιων ανοιξαν και οι μελισσες αρχισαν πλεον να συλλεγουν τα αγαθα της φυσης.

Η ιδιατεροτητα αυτη μας δειχνει περιτρανα, οτι δεν μπορουμε να θεωρουμε την Αλοη Βερα σαν «πανακεια». Η Αλοη Βερα θα κανει την δικη της δουλεια. Θα βοηθησει τον μελισσοκομο να μην εχει απωλειες. Θα βοηθησει επισης τον μελισσοκομο να συντηρησει τον πληθυσμο των κυψελων και κατω απο αντιξοες καιρικες συνθηκες. Αρκει και ο μελισσοκομος να δειχνει την αρμοζουσα επιμελεια και να μην πεςριμενει τα παντα απο τον Θεο. «Συν Αθηνα και χειρα κινει».
Χρειαζεται ομως και η ανθοφορία του περιβαλλοντος.

Οι περιπτωσεις αυτες μας εδωσαν ομως το εναυσμα, να ασχοληθουμε ακομη περισσοτερο με το θεμα αναπαραγωγης των βασιλισσων.
Με την προτροπη των Μελισσοκομων, βρηκαμε αναμεσα στα προιοντα της εταιριας και τις περιφημες βιταμινες Forever Β12 –Φολικο Οξυ Νο 188.
Η Βιταμινη Β12 εχει τις εξης ευργετικες ιδιοτητες για τις μελισσες:
•Εξισορροπει το νευρικο τους συστημα, και δεν επιτρεπει την υπερδιεγρση, αλλα ουτε και την υποδιεγερση.
•Βοηθα στην πολυ σωστη αναπτυξη των φαρυγγικων αδενων, με αποτελεσμα η παραγομενη απο τους αδενες αυτους βασσιλικη τροφη προς την βασιλισσα και τον γονο να ειναι και καλυτερης ποιοτητος και πλουσιωτερος σε χρησιμα συστατικα.

Οταν μαλιστα μεταφερει και τα συστατικα του Χυμου και των ταμπλεττων Γυρης στην βασιλισσα, δεν αποτελει εκπληξη για το παραγομενο αποτελεσμα. Δηλαδη την τρομακτικη αυξηση του πληθυσμου των κυψελων μετα απο καθε εφαρμογη...
Αλλωστε η βιταμινη Β12 ειναι γνωστο οτι βοηθα τους οργανιμους στην "συλληψη".

Αλεξανδρος Κουτρουμανιδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944710993

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικα με την αυξηση του πληθυσμου με
προιοντα Αλοης Βερα του ΚΕΝΤΡΟΥ
ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, εχω να σας γνωρισω τα εξης:
Διατηρω 280 κυψέλες οι οποιες τον Φεβρουαριο
2008 παρουσίαζαν της εξης
εικονα:
-250 ειχαν πληθυσμο 4-6 πλαισια.
- 30 ειχαν πληθυσμο 7-8 πλαισια

Με απασχολουσε πολυ σοβαρα το γεγονος οτι
λογω της επερχομενης νεας
περιοδου τα μελισσια μου ηταν τοσο αδύνατα.
Εψαχνα να βρω εναν τροπο για
φερω τον πληθυσμο των αδυνατων κυψελων στο
ιδιο επιπεδο με τις 30 κυψέλες
των 7-8 πλαισιων για μπορεσω να ξεκινησω την
χρονια καλυτερα και να αποφυγω
τον κινδυνο προσβολης των μελισσων απο
παθησεις.

Ψαχνοντας και ρωτωντας να βρω λυση για την
ενδυναμωση των μελισσιων μου,
μπηκα στο Ιντερνετ και διαβασα διαφορες
δημοσιευσεις αναφερομενες στις
παθησεις των μελισσων και στην επιδραση
της Αλοης Βερα και αποφασισα, παρα
τις αμφιβολιες που ειχα να δοκιμασω τα
προιοντα αυτα.

Στις 26/2/2008 ηλθα σ' επαφη με το ΚΕΝΤΡΟ
ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ και προμηθευτηκα Χυμους
Αλοης Βέρα Νο 15 και ταμπλετες Βιταμινων Β12.

Συμφωνα με τις οδηγίες τους ξκινησα τις
εφαρμογες ως εξης:
1η εφαρμογη - 1/3/2008 - Δια Ψεκασμου
2η ςφαρμογη- 6/3/2008 - Με τροφοδοσια μεσα στις
κυψελες
3η εφαρμογη -12/3/2008- «
Οι εφαρμογες εγιναν σε ολες
κυψελες Κατα την διαρκεια των εφαρμογων, τα
μελισσια βρισκοταν στην περιοχη Σεσκλου
Βολου και η γυρω ανθοφορια αποτελουνταν
αποαμυγδαλιες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Επιθεώρηση - 17/3/2008
Α) ΑΥΞΗΣΗ ΓΟΝΟΥ .
Στις κυψέλες με τα 7-8 πλαισια πληθυσμο, ο
γονος ανεβηκε στα 10 πλαισια
Στις κυψελες με τα 4-6 πλαίσια πληθυσμου, ο
γονος ανεβηκε στα 8πλαίσια

Β) Ο εμφανισθεις ΝΕΟΣ γονος, ηταν ΣΥΜΠΑΓΗΣ
και κατελαμβανε ολο τον χωρο των
πλαισιων, απο τοιχο-σε-τοιχο.

Επιθεώρηση - Παρατηρήσεις 10/4/2008
Αρχισα να τοποθετω καινουργια πλαισια στις
κυψελες.
Στα μελισσια που ειχαν γινει 10αρια,
προσεθεσα πατωματα
Στα υπολοιπα εβαλα 5 νεα πλαισια

Γ) Βρεθηκαν ΝΕΚΡΕΣ ΒΑΡΡΟΕΣ εξω απο τις
κυψέλες, ενω κατα τον προηγουμενο
χρονο δεν εκανα καμμια θεραπεία για Βαρρόα

Επιθεώρηση - Παρατηρησις 15/5/2008
Απο κυψελες που ειχα βαλει πατωματα, εκοψα
και παραφυαδες.
Στις κυψελες που ειχα βαλει 5 πλαισια,
συμπληρωσα το πατωμα με αλλα πεντε
πλαισια.

Ο πληθυσμος των κυψελων μου ανερχεται κατα
μεσο
30 -40 μελισσια ΔΙΩΡΟΦΑ με πληθυσμο 18-20
πλαισια
240 μελισσια ΔΙΩΡΟΦΑ με πληθυσμο 16-18
πλαισια

Το συνολο του πληθυσμου εμφανιζεται
ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ. ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΙΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΥΕΞΙΑ.
ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ, συμπεριλαμβανομενης της
ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ, δεν εχει κανει την
εμφανιση της.
Ακαρια ΒΑΡΡΟΑΣ δεν εχουν κανει την
εμφανιση τους.

Ατνιλαμβανομαι οτι σπουδαιο ρολο στην
αναπτυξη του πληθυσμου απαιξε η
αναμιξη των βιταμινων Β12 με τον Χυμο Αλοης
Βερα. Πλην ομως για να μπορει ο
μελισσοκομος να απολαμβανει τα μεγιστα
ωφεληματα των ανωτερω προιοντων
κρινεται απαραιτητο οτι θα πρεπει να
υπαρχει και ανθοφορια στον
περιβαλλοντα. Χωρο.
Συνιστω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ σους συναδεφους μου
Μελισσοκομους να κανουν εφαρμογες
των προιοντων Αλοης Βερα οπως συνιστωνται
απο το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ.
Εαν θελετε ακομη περισσοτερες πληροφοριες
τηλεφωνειστε μου.
ΖΑΧΑΡΟΣ ΣΤΑΘΗΣ - Αγρια Βολου
Τηλεφ. 6999953708