Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ??? ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ Η ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΝΟΥΜΕ?? Ας δουμε τι λενε οι ειδικοι!

Βακτηρια- Μηκυτες
Οι προσφατες ερευνες απεκαλυψαν οτι οι μελισσες εγκαταλειπουν ανεξηγητα τις κυψελες τους, παρατωντας τις προνυμφες, αυγα, σφραγισμενο γονο και τροφες.
Με την χαρτογραφηση του DNA των μελισσων, βρεθηκαν πανω απο 8 ειδη βακτηριων, μυκητων, ιων, και παρασιτων στο σωμα υγιων και μη μελισσων.
(Κ. Μυγδαναλευρος- www.melissokomos.com 24-10-2007)

Σποροι Gaucho
Οι γενετικα τροποποιημενοι σποροι Gaucho εδωσαν λαβη για το 1ο Ευρωπαικο Συνεδριο Μελισσοκομιας στο Ουντινε της Ιταλιας μεταξυ19-23 Σεπτεμβριου 2004, του οποιου τα κατα πλειοψηφια συμπερασματα κατεδειξαν οτι οι σποροι αυτοιυθυνονται για τις μεγαλες απωλειες των μελισσων.
(First European Conference of Apidology, Udine 19-23 September 2004-
“Loss of imidacloprid during sowing operations using Gaucho® dressed corn seeds and contamination of nearby vegetation”).


Ιος Οξειας Παραλυσης (APV)
Προσφατα, Αμερικανοι ερευνητες ανακαλυψαν οτι ολες οι κυψελες που προσεβληθηκαν και υπεστησαν την «Διαταραχη Καταρρευσης Κυψελης» (Colony Collapse Disorder – CCD), υποδεικνυοντας εαν ιο ως αιτια αυτης της καταστασης.
Ο ιος αυτος ονομαζεται «ΙΟΣ ΟΞΕΙΑΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ». –APV-.
Επειδη ο ιός αυτος εντοπισθηκε για πρωτη φορα στο Ισραήλ το 2004 του δωσανε και το ονομα IAPV.
Ο ιος αυτος κανει την εμφανιση του σε κυψελες που εχουν προηγουμενως αποδεκατισθει οι πληθυσμοι των μελισσιων απο την Νοζεμίαση αλλα και απο αλλες παθήσεις.
(Associated Press, Washington 07/09/2007 – News Room ΔΟΛ).

Δηλητηριασεις
Μια περίπτωση της οξείας δηλητηρίασης των μελισσων απο εντομοκτονα περιεχοντα το deltamethrin
"..Οταν ομως χρησιμοποιηθηκε η χρωματογραφηση αερίου, υπολοιπα του εντομοκτονου deltamethrin προσδιορίστηκε και στην χλωριδα της περιοχης και στις μελισσες.
Η αιτία της θνησιμότητας των μελισσων ήταν οξεία δηλητηρίαση απο το deltamethrin".
(Πρώτη Ευρωπαϊκή διάσκεψη Μελισσοκομίας (Apidology), Udine 19-23 Σεπτεμβρίου 2004-Daniela Nica, Elisabeta Bianu, Gabriela Chioveanu Institute for Diagnosis and Animal Health,Bucarest).-

«Εκτος απο τον IAPV, η λιστα των υποπτων περιλαμβανει το παρασιτο της βαρροασης των μελισσων, τα γεωργικα φαρμακα, την ακτινοβολια των κινητων, καθως και το στρες απο τα ταξιδια».
(Associated Press, Washington 07/09/2007 – News Room ΔΟΛ).

Οι μελισσες θανατωνονται απο εντομοκτονα, οταν συλλεγουν δηλητηριασμενο νεκταρ, γυρη και νερο, οταν πετουν αναμεσα σε νεφος εντομοκτονου, οταν περπατουν σε επιφανειες που ψεκαστηκαν με εντομοκτονα και οταν απο καποια αιτια βρεθουν μεσα στην κυψελη τους εντομοκτονα.
(Α. Θρασυβούλου-Πρακτικη Μελισσοκομία- Δηλητηριαση μελισσων απο παρασιτοκτονα.)

Ταξειδια – Αλλαγη τοπων Νομης και ανθοφοριας
“Η επιδραση απο τις μετακινησεις στον επωαζομενο γονο και στην αναπτυξη ασθενειων στους διαφορους τυπους κυψελων»
Τα αποτελεσματα της μελετης κατεδειξαν οτι κατα την φορτωση των κυψελων, την μεταφορα τους σε νεο τοπο νομης και επανεγκατασταση σε διαφορετικο μερος καθως και η αλλαγη της βασικης ανθοφοριας, συμβαλλουν στην αναπτυξη ασθενειων και προσβαλλονται και οι πληθυσμοι των μελισσιων στις διαφορετικου τυπου κυψελες, αλλα και οι μελισσες που προερχονται και απο βασιλισσες διαφορετικης καταγωγης.
(Tucak Z, Periskić M. Πανεπιστήμιο J. Strossmayer Osijek, Γεωργική Σχολη, Osijek, Croatia.)

Τα μελισσια μεταφερθηκαν σε μια καινουργια περιοχη και καθημερινα παρατηρειται μια ανεξηγητη μειωση του πληθυσμου.Πιθανες αιτιες.
(Α.Θρασυβουλου-Πρακτικη Μελισσοκομια-Μεταφορες Μελισσιων).

Σταχυολογωντας ενα μερος των διαθεσιμων ερευνων και συγγραμματων, αποκαλυπτονται ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ αιτιες οι οποιες συγκλινουν στις αιτιασεις που προκαλουν την μειωση των πληθυσμων:

1.Οι δηλητηριασεις των οργανισμων των μελισσων απο τις μολυνσεις των ανθοφοριων και του περιβαλλοντος.
2.Οι επαναλαμβανομενες μεταφορες των κυψελων –και μαλιστα σε μεγαλες αποστασεις -και η αλλαγη το τοπου νομης και των ανθοφοριων.
3.Η ελλειψη ωφελιμων συστατικων απο την τροφη των μελισσων.


Εμεις συνιστουμε σε ολους τους μελισσοκομους, να μην επαναπαυονται στα επιτυχη αποτελεσματα μια και μονης επιτυχημενης εφαρμογης των προιοντων Αλοης Βέρα για την καταπολεμηση καποιας παθησης, π.χ.,της Νοζεμιασης, αλλα να συνεχιζουν περιοδικα προληπτικες εφαρμογες για διατηρουν ενισχυμενο το αμυντικο συστημα των μελισσων, για να μπορει να ανταποκρινεται με μεγαλυτερη ευκολια στις μολυνσεις.

Αποτελεσμα αυτων που ελαβαν σοβαρα υπ’ οψιν τις συστασεις μας.
Ενω καθε χρονια, στην ιδια περιοχη οι ψεκασμοι στα φυτα και γενικα στις καλλιεργειες της περιοχης, ειχαν σαν αποτελεσμα τις ομαδικες δηλητηρισεις των μελισσων με αποτελεσμα τις σοβαρες απώλειες, την φετεινη χρονια παρα τους ψεκασμους των φυτων και των καλλιεργιων στην ιδια περιοχη, την ιδια εποχη , ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ απο τα φυτοφάρμακα δεν παρατηρηθηκαν και δεν υπηρξαν απώλειες πληθυσμων . ΓΙΑΤΙ?
Εξεφρασε την απορια του ο μελισσοκομος ο οποιος απο τον Σεπτεμβριο του 2007, προβαινει σε περιοδικες προληπτικες εφαρμογες των προιοντων Αλοης Βέρα για την διατηρηση της ευεξιας των μελισσων και την αυξηση πληθυσμου .

Εξηγησα στον Δημήτρη πως εκτος απο την ενισχυση του αμυντικου συστήματος των μελισσων, ο Χυμος Αλοης Βέρα δρα κατ’ εξοχήν ως αποτοξινωτικο σε ολους τους οργανισμους, διοτι εκτος των αλλων συστατικων του περιεχει και σαπωνινες.. Οι Σαπωνινες ειναι αφρώδεις μικρο-οργανισμοι που δρουν σαν αντιμικροβιακα εναντια στα βακτηρια, τους ιούς και τους μήκυτες, δρουν σαν καθαριστικα αποβαλλοντας τις τοξινες απο τον οργανισμο, επιτρέποντας την σωστη λειτουργία του ανοσοποιητικου συστήματος και ταυτοχρονα δρουν και σαν αντισηπτικα
(Μελισσοκομος ΑΝΕΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ -Πευκί—34200 Ιστιαία Ευβοίας- Αντιπροεδρος Μ.Σ. Ιστιαιας).
------------------------------

Συνιστουμε επισης στους μελισσοκομους, πριν απο την εναρξη της μεταφορας των κυψελων, αλλα και μετα την επανεγκατασταση τους στο νεο τοπο νομης, να κανουν εφαρμογες με τον Χυμο Αλοης Βερα Νο 15 ενισχυμενο με τις ταμπλετες βιταμιων Β12 της Forever (και η Β12 συλλεγεται απο ανθη και φυτα), για να διατηρειται σε ισσοροπια το νευρικο τους συστημα, και μειωνετα η παραγωγη στερεοειδων απο τον οργανισμο τους κατα την διαρκια του ταξειδιου.

Αποτελεσμα αυτων που ελαβαν υπ’ οψιν τις συστασεις μας.
11/05/ 2007.
2η Εφαρμογη.-ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΧΥΜΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ ΝΟ 15 ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ.

20/05/2007. Επιθεωρηση/Παρατηρησεις:
1) Νοζεμιαση - ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
2) Ασκοσφαιρωση - Μειωση σε ποσοστο 90%
3) Νεος Γονος - εφθασε τα ΠΕΝΤΕ πλαισια ανα κυψελη. Ητοι αυξηση πανω απο 300%.
4) Παρατηρηθηκε αυξηση αποθεματων μελιου.
5) Οι κυρηθρες εμφανισθηκαν καθαρες (γυαλισανε).
6) Εντονη δραστηριοτητα ολων των μελισσων, με εξαιρετικη ευεξια.

20/05/ 2007.
Το συνολο των κυψελων φορτωθηκε με προορισμο το Βελουχι (Στην περιοχη υπηρχε μελιτοεκκριση ελατης και χορτονομη).
30/05/ 2007 Επιθεωρηση - Παρατηρησεις
1) Αυξηση πληθυσμου ενηλικων μελισσων κατα ποσοστο 100%
2) Συνεχιζονταν η αυξημενη παρουσια δυνατου γονου.
3) Γενικη αριστη ευεξια ολων των μελισσων.
4) Αυξημενα αποθεματα μελιου.
5) Τα μελισσια που ειχαν προβληματικες μαννες, αρχισαν να τις αλλαζουν. Βρεθηκαν βασιλικα κελλια αντικαταστασης.
30/06/ 2007
Τα μελισσια τρυγηθηκαν και εληφθησαν οι ποσοστητες υπαρχοντος μελιου
1/8-15/9 07 3η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ & ΧΥΜΟ ΑΛΗΣ ΒΕΡΑ Νο 15
Λογω πολυ μειωμενης ανθοφοριας, εγινε η ακολουθη εφαρμογη: Προετοιμασθηκε ΖΥΜΑΡΙ με την προσθηκη Χυμου Αλοης Νο 15, με το οποιο τροφοτηθηκαν οι κυψελες.
20/09/ 2007 Μεταφορα στην Βορειο Ευβοια
Η μελιτοφορια του πευκου στην περιοχη, αρχισε περιπου στις αρχες Οκτωβριου 2007. Στην περιοχη υπηρχε και φθινοπωρινο ρεικι.
10/10/2007
4η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ & ΧΥΜΟ ΑΛΗΣ ΒΕΡΑ Νο 15
20/10-10/11 2007
5η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙ & ΧΥΜΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ Νο 15
Κατα το διαστημα αυτο εγενοντο παρομοιες τροφοδοσιες οπως στο διαστημα του Σεπτεμβριου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ο γονος αυξηθηκε κατα 100% μεχρι τον Δεκεμβριο, οποτε και αρχισαν οι διακιδασιες για το ξεχειμωνιασμα.
27/02/ 2008
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008.

Ενα εξαρετικο ξεκινημα, με ΜΗΔΕΝ ΠΑΘΗΣΕΙΣ και κυψελες με μεσο ορο 8-10 πλαισια
Παρουσια υγιους και ΣΥΜΠΑΓΟΥΣ γονου.
Ουδεμια σχεση με τις καταστασεις των παρελθοντων ετων.
-------------------
Η δε απαντηση στο ερωτημα του «κοστους» χρησιμοποιησης των προιοντων ειναι η εξης»
Καθε εφαρμογη (τριπλη) εχει ενα κοστος που κυμαινεται απο 0,60 εως 1,20 ευρω ανα κυψελη. Εκτος απο την γενικη αυξηση παραγωγης μελιου κατα 30%, πηρα και μελι σε περιοδους κατα τις οποιες περισυ κατω απο τις ιδιες συνθηκες νομης δεν πηρα ουτε ενα κιλο. Επομενως δεν υπαρχει θεμα κοστους για μενα.
(Μελισσοκομος Νικος Αρσενοπουλος – 34200 Ιστιαια –Ευβοιας – Γραμματεας Μ.Σ. Ιστιαιας).
( Τα πλήρη στοιχεία του Δημήτρη και του Νίκου ειναι στην διαθεση καθε ενδιαφερομενου).

Εμεις τι να προσθεσουμε παραπανω?
Μακαρι να γινει συνειδηση στους μελισσοκομους οτι η προληπτικη και επαναλαμβανομενη χρηση των προιοντων Αλοης Βερα στα μελισσια τους θα τους βοηθησει, οχι μονον να διατηρουν τα μελισσια τους διχως απωλειες, αλλα και να ανακτησουν τους χαμενους πληθυσμους τους, να διατηρουν το ανοσοποιητικο συστημα των μελισσων σε αριστη κατασταση,να αποφευγουν τις παθησεις και να κερδιζουν περισσοτερα χρηματα απο την αυξημενη παραγωγη μελιου.

ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ?

Με φιλικους χαιρετισμους
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com
http://bees-aloevera.blogspot.com