Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ -ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ορισμενες περιοχές της Ελλαδος, εμφανιζουν ξεχωριστό ενδιαφερον σε οτι αφορα την καταπολεμηση της Νοζεμιασης
Για παραδειγμα, οι μελισσοκομοι του Νομου Λασηθιου, Ηρακλειου και Ρεθυμνου, μας αναφερουν στην σχεδον απολυτη πλειοψηφια τους οτι τα αποτελεσματα απο τις εφαρμογες του Χυμου Αλοης Βερα Νο 15 κρινονται απολυτα ικανοποιητικα κατα της Νοζεμιασης,
Στο Νομο Χανιων ομως τα πραγματα δυσκολευουν αρκετα.
Η αυξημενη υγρασια που υπαρχει σε ολοκληρο τον νομο καθ’ ολη την διαρκεια του χρονου θεωρειται οτι παιζει πολυ σοβαρο ανασταλτικο ρολο στην προσπαθεια καταπολεμησης της Νοζεμιασης με τον κλασσικο τροπο εφαρμογης του Χυμου Αλοης Βερα.
Σας παραδειγμα μπορουμε να αναφερουμε τις παρατηρησεις μελισσοκομου του Νομου Χανιων, ο οποιος περι το τελος Σεμπτεμβριου 2007, με βαση την μικροσκοπικη αναλυση που εκανε για την διαπιστωση Νοζεμιασης , ο βαθμός προσβολης των κυψελων απο τα σποριδια Νοζεμιασης ηταν σε βαθμο 3+.
Ο μελισσοκόμος ξεκινησε την προσπαθεια καταπολεμησης.
Η πρωτη εφαρμογη με Χυμους Αλοης Βερα Νο 15 ξεκινησε την 27/9.
Η δευτερη εφαρμογη εγινε στις 02/10.
Στις 4/10 τα αποτελεσματα της εφαρμογης ηταν η μειωση των σποριων Νοζεμιασης κατα 1+. Κατα την 3η εφαρμογη συνεστηθηκε η αυξηση της δοσολογιας του χυμου. .
Ενω προσκαιρα εδεiξε να μειωνονται σοβαρα τα συμπτωματα της Νοζεμιασης, μετα απο λιγς ημερες τα συμπτωματα επανηλθαν με μεγαλύτερη σφοδροτητα..
Καμμια εξηγηση δεν μπορουσε να δοθει για την επανεμφανιση της Νοζεμιασης και με τοση σφοδροτητα μαλιστα.

Η περίπτωση ομως αυτη , μας εδωσε το εναυσμα για ακομη περισσοτερη ερευνα για τροπους αντιμετωπισεως της Νοζεμιασης σε περιοχες με αυξημενη υγρασία.

Συμβουλευομενοι αρκετους συνεργατες μας-μελισσοκομους καταληξαμε στην εξης διαδικασια.

Να διακοπει αμεσως καθε μορφης υγρη τροφη. Να μην γινεται εφαρμογη του Χυμου Αλοης Βερα με ραντισμα, η εγχυση, η αναμιξη με σιροπι, αλλα η τροφοδοτηση των κυψελων να γινεται μονο με ζυμαρι με την ακολουθη συνθεση (Ανα 100 κιλα ζαχαρη+18 κιλα μελι+3 κιλα νερο, κατα προτιμηση απο πηγη και οχι απο το δίκτυο υδρευσεως)
Στο ζυμαρι να αναμιχθουν Χυμοι Αλοης Βερα Νο 15, Ταμπλετες Προπολης Νο 27, και ταμπλετες βιταμινων Β12.
Οι πιττες να κοπουν σε κομματια του ½ κιλου και να τοπθετουνται στις κυψελες. Να παρακουλουθειται η καταναλωση τους και να επανατροδοφοτουνται οι κυψελες με νεες πιττες οταν οι προηγουμενες εχουν καταναλωθει. Εαν οι κυψελες βρισκονται σε «βαρειά» ανθοφορια (πευκο-ελατο-θυμαρι) να επαναλαμβανεται κατα διαστηματα κατα την διαρκεια παραμονης των εκει., προβαινοντας και σε αναλυση για την παρακολουθηση του αριθμου των μικροσποριδιων Νοζεμιασης.

Λογω του υψηλου βαθμου υγρασιας που θα επικρατει στο εξωτερικο περιβαλλον, εικαζεται οτι ο βαθμος υγρασιας στο εσωτερικο της κυψελης πιθανον να ειναι ακομη μεγαλυτερος. Η ζεστη που δημιουργειται στο εσωτερικο της κυψελης ανερχεται φυσιολογικα στο επανω μερος της κυψελης, με αποτελεσμα οι δημιουργούμενοι υδρατμοι μετατρέπονται σε σταγονιδια τα οποια πεφτουν παλι στο εσωτερικο της κυψελης, αυξανοντας τον βαθμο υγρασιας.

Προτεινεται λοιπον, να ανοιχθει το ενα παραθυρακι απο το ανω μερος της κυψελης για να επιτευχθει ο καλύτερος εξαερισμος της κυψελης. Η κυψελη με το ανοιχτο παραθυρακι να ειναι στραμενη προς Νοτο για να αποφευχθει η πιθανοτητα εισδοχης κρυου αερα σε περιπτωση μεταβολης του ανεμου σε βορεινο.
Για την αποφυγη δημιουργιας υδρατμων, τα πλαισια να καλυφθουν με ενα τεντοπανο, απο τους πορους του οποιου η θερμοτητα που αναπτυσεται στο εσωτερικο της κυψελης θα βγαινει επανω απο τα πλαισια, στο ανω μερος της κυψελης, ενω ταυτοχρονα δεν θα επιτρεπει την εισροη σταγονιδιων υδρατμων απο το εξωτερικο περιβαλλον μεσα στα πλαισια.
Μπορει επισης αντι τεντοπανου, να τοποθετηθει ενα φυλλο εφημεριδος, επανω απο τα πλαισια, το οποιο ενω θα μαζευει την υγρασια, θα στεγνωσει αμεσως απο την εισροη αερα μεσα στις κυψελες. Προσοχη ομως το κοψιμο του φυλλου να ειναι ακριβως στις διαστασεις της κυψελης και να μην περισσευει εκτος κυψελης, διοτι ετσι θα μαζευει την υγρασια του περιβαλλοντος χώρου.
Να τοποθετηθουν μεσα στις κυψελες, πετρες ‘ασβεστου ασβέστη για την απορροφηση της υγρασιας. Να αντικαθισταται η πετρα του ασβεστη μολις υγρανθει.
Να τοποθετηθουν λαστιχα αυτοκινητου μεταξυ της κυψελης και του εδαφους, για την αποφυγη μεταδοσεως υγρασιας στο πατωμα. Εναλλακατικα τουβλα η πλινθοι. (αποφευγεται και το σκυψιμο)..
Εφοδιαζομαστε με 4 η 5 καινουργιες κυψελες. Μεταφερουμε τα πλαισια απο τις παλαιες κυψελες στις καινουργιες. Καιμε με το φλογιστρο το εσωτερκο των παλαιων κυψελων. Μεταγγιζουμε σε αυτες τα πλαισια απο αλλες κυψελες και ουτω καθ’ εξης. Με αυτο τον τροπο θα εξαφανισθουν τα ηδη υπαρχοντα σποριδια απο ολες τις κυψελες και θα αποφευχθει ηανακυκλωση των σποριδιων απο τα περιττωματα.
Καλο θα ηταν να υπαρχουν κυψελες με κινητα πατωματα.

Συνεργατες που συνεργασθηκαν για αυτο το θεμα::
Τομαδακης Μιχαλης—Μελισσοκομος -Αθηνα ,
Κοτρογιαννης Βασιλης—Μελισσοκομος -Αμαρυνθος Ευβοιας
Χουχουτας Αθανασιος—Μελισσοκομος Νικητη Χαλκιδικης,
Χατζηκαντης Μιχαλης – Γεωπονος Μελισσοκομίας—Ροδος
Σταθογιάννης Γεωργιος—Μελισσοκομος . Αγιος Νικολαος, Αγρίνιο

Τους ευχαριστουμε ολους θερμα για την συνεργασία τους αυτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: