Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΛΙ - ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝ

ΜΑΙΟΣ-Ο μήνας της γυρεοσυλλογής και της συλλογής βασιλικού πολτού, ο μήνας εισαγωγής νέων βασιλισσών στα μελίσσια και η μετακίνηση τους, η συνέχιση της προσπάθειας μας για καταστολή της σμηνουργίας σε κάποια ακόμη μελίσσια είναι μερικές από τις αρκετά δύσκολες εργασίες που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση πολλών, δυνατών και αποδοτικών μελισσιών.
-Πιθανή τροφοδοσία γίνεται με μικρές ποσότητες σιροπιού ανά δεύτερη ημέρα, για να εξασφαλιστεί και το νερό στην κυψέλη.
-Συνεχή φροντίδα των παραφυάδων που ΄΄κόψαμε΄΄ τον Απρίλιο, με τροφοδότηση και τοποθέτηση κηρηθρών για γέννα και κτίσιμο.
Οι μέλισσες που γεννιούνται τον Μάιο ζούνε λιγότερο (περίπου 4 εβδομάδες), από τις μέλισσες που γεννιούνται στην κυψέλη τους άλλους μήνες, αυτό συμβαίνει γιατί φθείρονται γρηγορότερα αφού δουλεύει πολύ περισσότερο. Η ανάγκη της κάθε κυψέλης σε εφόδια και τροφές λόγω του πολύ γόνου και πληθυσμού, κάνει τις συλλέκτριες στην κυριολεξία να πεθαίνουν στην δουλειά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τις κυψέλης.
Η τοποθέτηση των γυρεοπαγίδων στις εισόδους των κυψελών ανεβάζει τους βαθμούς δυσκολίας εισόδου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επί πλέον αύξηση της εργασίας συλλογής και την γρήγορη γήρανση των.
Τον Μάιο η φύση είναι πλούσια σε νέκταρ αλλά και γύρη σε όλη την χώρα, όμως σε κάποια νότια μέρη όπως είναι η Κρήτη, η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα καθώς και στις Κυκλάδες που η ανομβρία αρχίζει από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα αυτού, αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα αφού σιγά-σιγά αρχίζει η χορτονομή και ξεραίνεται, μαζί της αρχίζουν και τα πρώτα προβλήματα για τα μελίσσια. Τα καλοκαίρια και οι φθινοπωρινοί μήνες περνάνε χωρίς μια σταγόνα νερό κάποιες χρονιές.
Τα αποθέματα του μελιού αυτόν τον μήνα συχνά εξανεμίζονται πολύ γρήγορα λόγω του γόνου, προσοχή λοιπόν κατά τις επιθεωρήσεις σωστός έλεγχος και αν χρειασθεί τάισμα με σιρόπι σε μικρές ποσότητες κάθε δεύτερη ημέρα.
Βέβαια ανάλογα με τα αποθέματα της κάθε κυψέλης ταΐζουμε πιο συχνά ή αραιά.
Αυτόν τον μήνα δεν κάνει να επέμβουμε με φάρμακα σε κανένα παραγωγικό μελίσσι μας όποια ασθένεια και αν έχει.
Συνηθέστερη ασθένεια που εμφανίζεται τον Απρίλιο και Μάιο είναι η ασκοσφαίρωση ή γύψινος γόνος ή κιμωλίαση όπως λέγεται σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
Αυτα και αλλα πολλα αναφερονται στην ιστοσελιδα http://www.blogger.com/www.melissokomos.gr απο τον κ. Κώστα Μυγδαναλευρο, οι γνωσεις του οποιου περι την μελισσοκομία ειναι γνωστες στο πανελληνιο.

Οι μελισσοκομοι των νησιων μας ετοιμαζονται τωρα να "χτυπησουν" την ανθοφορια του θυμαριου.
Οι μελισσοκόμοι της Ηπειρωτικης Ελλαδος ετοιμαζονται να "χτυπήσουν" τον ελατο και το πευκο.

Ολες "βαριες" ανθοφοριες.

Περισυ τα αποτελεσματα για τους μελισσοκομους των νησιων αλλα και της υπολοιπης Ελλαδας ηταν καταστροφικα, εκτος αυτων που εκαναν τις εφαρμογες τους εγκαιρα και καθ' ολην την διαρκεια του ετους.

Για τον Μαιο επισης αναφερονται και οι παθησεις των μελισσιων οπως η "Μελανη Νοσος" και στην απλη και στην μολυσματικη μορφη της, μια παθηση που αναπτυσεται στις δασικες εκτασεις.
Φυσικα και η Νοζεμιαση θα αρχισει να προσβαλλει τον οργανισμο των μελισσων, λογω της μετακινησεως τους στον ελατο και το πευκο.
Σαν να μη φθανου αυτα υπαρχει και το προβλημα του "στρες" των μελισσων κατα την διαρκεια της μεταφορας, και η μετεπειτα εξαντλητικη εργασια των μελισσων, η οποια οδηγει σε απωλειες.
Αν τα ανωτερω γεγονοτα συνεκτιμηθουν σωστα, πιθανον να οδηγειται κανεις και στο συμπερασμα οτι η "καταρευση των αποικιων των μελισσων" να ξεκινα απο αυτο εδω το σημειο.
Μην επαναπαυεστε βλεποντας σημερα τις μελισσες να πετουν ζωηρα. Η κοπωση θα επελθει πολυ συντομα. Τα παραπονα για απώλειες και ισχνες ποσοτητες μελιου θ'αρχισουν και παλι.

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ
-------------------------------------------
Οσο ακομη ειναι καιρος, ενισχυσετε τον οργανισμο των μελισσων, προσθετοντας στο σιροπι η το ζυμαρι τους Χυμους Αλοης Βερα Νο 15, τις βιταμινες Β12 Νο 188, και τις θαυματουργες ταμπλετες Γυρης Νο 26, των οποια τα αποτελεσματα τα ειδατε περισυ μονοι σας.
Ακομη καλυτερα εαν μπορειτε ψεκαστε τις μελισσες το μιγμα Χυμου και βιταμινων.
Ειναι η καλυτερη τροφη που θα μπορουσατε να φαντασθειτε.
Ειδατε τι καταφεραμε απο περισυ τον Σεπτεμβριο μαζι ειδικα στα νησια.

Ο Αποδεκατισμος σταματησε, οι παθησεις εξαφανιστηκαν, οι κυψελες γεμισαν ΣΥΜΠΑΓΗ γονο και ο πληθυσμος των κυψελων πολλαπλασιαστηκε, ακομη και στις περιοδους της ανομβριας.

Μην περιμενετε να σας βρουν οι παθησεις και τα περισυνα καιρικα φαινομενα για να ενεργοποιηθειτε.
Βοηθηστε τις μελισσες να διατηρησουν την ευεξια τους για να μπορεσουν και αυτες με την σειρα τους να σας βοηθησουν και να σας δωσουν ακομη μεγαλυτερες ποσοτητες μελιου απο αυτες που ειχατε περισυ και φυσικα ναανακτησετε τις χαμενες κυψελες.

Μην τις στελενετε αβοηθητες και κουρασμενες να φερουν τα αγαθα της φυσης. Το αποτελεσμα θα ειναι πραγματι οδυνηρο.

"Σπερνουμε για να θερισουμε"

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
Αλεξανδρος Κουτρουμανιδης
Ανεξαρτητος Συνεργατης FLP

Δεν υπάρχουν σχόλια: