Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η Κρητη ειναι μια περιοχη ξεχωριστου ενδιαφεροντος σε οτι αφορα την Νοζεμαση. Οι μελισσοκομοι του Νομου Λασηθιου, Ηρακλειου και Ρεθυμνου, μας αναφερουν στην σχεδον απολυτη πλειοψηφια οτι τα αποτελεσματα απο τις εφαρμογες του Χυμου Αλοης Βερα κρινονται απολυτα ικανοποιητικα κατα της Νοζεμιασης, αλλα και κατα της Ασκοσφαιρωσης. Η δε αυξηση πληθυσμου μτα τις εφαρμογες με τα προιοντα Αλοης Βερα κυμαινεται στο 100% και ανω..

Στο Νομο Χανιων τα πραγματα δυσκολευουν αρκετα. Η αυξημενη υγρασια που υπαρχει σε ολοκληρο τον νομο καθ’ ολη την διαρκεια του χρονου θεωρειται οτι παιζει πολυ σοβαρο ανασταλτικο ρολο στην προσπαθεια καταπολεμησης της Νοζεμιασης με τον κλασσικο τροπο εφαρμογης του Χυμου Αλοης Βερα.

Σας παραδειγμα μπορουμε να αναφερουμε τις παρατηρησεις του συνεργατη μας-μελισσοκομου του Νομου Χανιων, ο οποιος με βαση την μικροσκοπικη εξεταση που εκανε για Νοζεμιαση πριν απο την εφαρμογη,περι το τελος Σεμπτεμβριου 2007, ειχε διαπιστωμενη Νοζεμιαση 3+.

Η πρωτη εφαρμογη ξεκινησε την 27/9 . Η δευτερη εφαρμογη εγινε στις 02/10, Στις 4/10 τα αποτελεσματα της εφαρμογης ηταν η μειωση των σποριων Νοζεμιασης κατα 1+. Κατα την 3η εφαρμογη συνεστηθηκε η αυξηση της δοσολογιας του χυμου .

Ενω προσκαιρα εδεiξε να μειωνεται η Νοζεμιαση, επανηλθε μετ’ ολιγον δριμυτερη.
Οι ιδιατερες συνθηκες υγρασιας που επικρατουν στον Νομο Χανιων, σε συνδυασμο με την αναποτελεσματικοτητα του Χυμου Αλοης Βερα, μας εδωσε το εναυσμα για ακομη περισσοτερη ερευνα για τροπους αντιμετωπισεως της Νοζεμιασης.

Συμβουλευομενοι αρκετους συνεργατες μας-μελισσοκομους καταληξαμε στην εξης διαδικασια.

1. Να διακοπει αμεσως καθε μορφης υγρη τροφη. Να μην γινεται χορηγηση της Αλοης Βερα με ραντισμα, η εγχυση, η αναμιξη με σιροπι. Η χορηγηση χυμου Αλοης, αλλα και τροφης να γινεται μονο με ζυμαρι.

2. Να παρασκευασθει ενα ζυμαρι απο 100 κιλα ζαχαρη σπασμενη σε αχνη, 18 κιλα μελι και 3 κιλα νερο και σε αυτο να προστεθει ενας Χυμος Αλοης Βερα Νο 15, 50 ταμπλετες Γυρης Νο 26, 30 ταμπλετες Προποπολης Νο 27 και 30 ταμπλετες Βιταμινης Β 12 , Νο 118. Απο το ζυμαρι αυτο να παρασκευασθουν κατα 50% πιτες του ενος κιλου και κατα το υπολοιπο 50% πιτες του μισου κιλου.

3. Να διαχωρισθουν τα μελισσια σε τρεις ομαδες.Η μια ομαδα απο 50 κυψελες (10 πλαισιων) να τροφοδοτηθει με τις πιττες του ενος κιλου. Η αλλη ομαδα απο 50 κυψελες (10 πλαισιων) να τροφοδοτηθει με πιττες του μισου κιλου. Η τριτη ομαδα να παραμενει ως εχει, σαν μαρτυρας για την παρακολουθηση και συγκριση για την συμπεριφορα των μελισσων. Μολις οι πιτες καταναλωθουν και αφου βεβαιωθουμε οτι οι μελισσες εχουν αναγκη απο τροφη, επαναλαμβανουμε την ιδια διαδικασια αλλες δυο εως και τρεις φορες ακομη, συλλεγοντας εν τω μεταξυ δειγματα για αναλυση, μετα απο καθε τοποθετηση των πιτων.

4. Λογω του υψηλου βαθμου υγρασιας που επικρατει στο εξωτερικο περιβαλλον, εικαζεται οτι ο βαθμος υγρασιας στο εσωτερικο της κυψελης πιθανον να ειναι ακομη μεγαλυτερος. Η ζεστη που δημιουργειται στο εσωτερικο της κυψελης ανερχεται φυσιλογικα στο επανω μερος της κυψελης, με αποτελεσμα να δημιουργουνται υδρατμοι, τα σταγονιδια των οποιων πεφτουν παλι στο εσωτερικο της κυψελης, αυξανοντας τον βαθμο υγρασιας.

5. Προτεινεται λοιπον, να ανοιχθει το ενα παραθυρακι απο το ανω μερος της κυψελης για να επιτευχθει ο εξαερισμος της κυψελης. Η κυψελη με το ανοιχτο παραθυρακι να ειναι στραμενη προς Νοτο για να αποφευχθει η πιθανοτητα εισδοχης κρυου αερα σε περιπτωση μεταβολης του ανεμου σε βορεινο.

6. Για την αποφυγη δημιουργιας υδρατμων, τα πλαισια να καλυφθουν με ενα τεντοπανο, απο τους πορους του οποιου η θερμοτητα που αναπτυσεται στο εσωτερικο της κυψελης θα βγαινει επανω απο τα πλαισια, στο ανω μερος της κυψελης, ενω ταυτοχρονα δεν θα επιτρεπει την εισροη σταγονιδιων υδρατων απο το εξωτερικο περιβαλλον μεσα στα πλαισια.

7. Μπορει επισης αντι τεντοπανου, να τοποθετηθει ενα φυλλο εφημεριδος, επανω απο τα πλαισια, το οποιο ενω θα μαζευει την υγρασια, θα στεγνωσει αμεσως απο την εισροη αερα μεσα στις κυψελες. Προσοχη ομως το κοψιμο του φυλλου να ειναι ακριβως στις διαστασεις της κυψελης και να μην περισευει εκτος κυψελης, διοτι ετσι θα μαζευει την υγρασια του περιβαλλοντος χώρου.

8. Να τοποθετηθουν μεσα στις κυψελες, πετρες ασβεστου ασβεστη για την απορροφηση υγρασιας. Να αντικαθισταται η πετρα του ασβεστη μολις υγρανθει.

9. Να τοποθετηθουν λαστιχα αυτοκινητου μεταξυ της κυψελης και του εδαφους, για την αποφυγη μεταδοσεως υγρασιας στο πατωμα. Ενναλκατικα σε τουβλα. (δεν σκυβεις κιολας).

10. Εφοδιαζομαστε με 3 η 4 καινουργιες κυψελες. Μεταφερουμε τα πλαισια απο 3 η 4 παλαιες κυψελες στις καινουργιες. Καιμε με το φλογιστρο το εσωτερκο των παλαιων κυψελων. Μεταγγιζουμε σε αυτες τα πλαισια απο αλλες κυψελες και ουτω καθ’ εξης. Με αυτο τον τροπο θα εξαφανισθουν τα ηδη υπαρχοντα σπορια απο ολες τις κυψελες. Καλο θα ηταν να υπαρχουν κυψελες με κινητα πατωματα.

Συνεργατες που συνεργασθηκαν για αυτο το θεμα::
Τομαδακης Μιχαλης—Μελισσοκομος -Αθηνα ,
Κοτρογιαννης Βασιλης—Μελισσοκομος -Αμαρυνθος Ευβοιας
Χουχουτας Αθανασιος—Μελισσοκομος Νικητη Χαλκιδικης,
Χατζηκαντης Μιχαλης - Γεωπονος—Ροδος
Σταθογιάννης Γεωργιος—Μελισσοκομος . Αγιος Νικολαος, Αγρίνιο

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993

Δεν υπάρχουν σχόλια: