Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ

Μετά τον τρύγο, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
Ο τρυγητός της εποχής όπου νάναι ολοκληρώνεται. Παρά την γενική παραδοχή ότι λόγω της ακαταστασίας του καιρού και της καθυστερημένης η πρόωρης η ελλιπούς ανθοφορίας, οι μελισσοκόμοι που συνεργάζονται μαζί μας και που είχαν προετοιμάσει τα μελίσσια τους με επιμέλεια είδαν τον κόπο τους να ανταμείβεται με την συλλογή μελιού. Οι συνάδελφοι τους απορούν πού βρήκαν οι μέλισσες το μέλι και πως είναι δυνατόν ο πληθυσμός των μελισσοσμηνών τους όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κιόλας. Ο κοινός παρονομαστής των μελισσοκόμων μας είναι:
«Ειδικά φέτος με τέτοιους καιρούς και τόσο φτωχή ανθοφορία, αφού καταφέραμε να πάρουμε μέλι, να βγάλουμε και τα έξοδα μας, να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς των μελισσών και να έχουμε απαλλαγεί από παθήσεις, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι».
Δηλαδή βρέθηκαν στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο.
Εμείς δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε:

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ = ΤΥΧΗ

Μετά τον τρύγο όμως ο οργανισμός των μελισσών είναι πολύ καταπονημένος και εξασθενισμένος. Αρχίσει πλέον τώρα η προσπάθεια ανασυγκρότησης και προετοιμασίας των μελισσιών για την επόμενη αποστολή τους, που στο μεγαλύτερο βαθμό είναι η νομή στο πεύκο. Τα μελίσσια θα παραμείνουν στο πεύκο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο οργανισμός των μελισσών χρειάζεται βοήθεια για να ανακάμψει και να επανέλθει το ανοσοποιητικό τους σύστημα στο ύψιστο σημείο ευεξίας. Οι μελισσοκόμοι πού ήδη συνεργάζονται μαζί μας έχουν ήδη αρχίσει την κατάλληλη προετοιμασία πρίν την μεταφορά των κυψελών στο πεύκο.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ /ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ
Η μεταφορά των κυψελών σε διαφορετικές περιοχές και η αλλαγή νομής στην μελιτοφορία του πεύκου είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται στον τόπο μας.
Πέραν των προσεκτικών χειρισμών που επιβάλλονται κατά την φόρτωση των κυψελών, κατά την διάρκεια του ταξιδίου και ειδικά αυτών των μεγάλων αποστάσεων, και την επανατοποθέτηση των κυψελών στους νέους τόπους νομής, οι μεταφορές αυτές σε συνδυασμό με την αλλαγή του τόπου νομής, έχουν σοβαρές επιδράσεις στον γόνο και στις ενήλικες μέλισσες και πρέπει να ληφθεί φροντίδα για την αποφυγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται εξ’ αιτίας των μετακινήσεων αυτών και της αλλαγής ανθοφορίας.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται απο τίς μεταφορές συνήθως είναι:
-Με το άνοιγμα των κυψελών, οι μέλισσες παραμένουν μέσα στις κυψέλες για μερικές ημέρες προσπαθώντας να ηρεμήσουν από το σοκ της μεταφοράς.
-Στην συνέχεια οι μέλισσες βγαίνουν έξω από τις κυψέλες και πετάνε χωρίς προσανατολισμό με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά των συλλεκτριών μελισσών να χάνονται και να μην επιστρέφουν στις κυψέλες.
-Τα συμπτώματα αυτά έχουν σαν κύρια αιτία τους στρεσογόνους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις μέλισσες κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όντας εγκλωβισμένες μέσα στις κυψέλες. Κατά την διάρκεια λοιπόν της μεταφοράς , και αμέσως μετά από αυτήν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών υπόκειται σε καταστολή με τα εξής επακόλουθα.
-Ο οργανισμός των μελισσών, υπόκειται σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της υπερβολικής απελευθέρωσης των ενδογενών στεροειδών.
-Ο γόνος μπορεί και αυτός να έχει υποτονικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
-Μετά την επανεγκατάσταση στον νέο τόπο νομής, οι πτήσεις που ακολουθούν οδηγούν στην ακόμη περισσότερη επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και έτσι δεν μπορούν να επιστρέφουν πάντα στις κυψέλες .
-Σε περιπτώσεις πού οι μέλισσες εμφανίζονται ζωηρές, εκτελώντας της πτήσεις τους κανονικά, κάπου προς το μέσο της περιόδου της μελιτοφορίας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους η κόπωση-οι μέλισσες χάνονται και δεν επιστρέφουν- και οι παθήσεις. Τα μελίσσια αδυνατίζουν.

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ
Η εναλλαγή ανθοφορίας και ειδικά απο την ανθοφορία ανθέων στις λεγόμενες «βαριές» ανθοφορίες όπως του πεύκου για παράδειγμα, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση του οργανισμού των μελισσών. Αποτελεί δε και την βασική αιτία για τη την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων οι οποίες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεταφορά των κυψελών σε νέο τόπο νομής, η επανατοποθέτηση τους σε διαφορετικό μέρος καθώς και η αλλαγή της βασικής ανθοφορίας είναι η αιτία για την ανάπτυξη παθήσεων, όπως η Νοζεμίαση, η Ασκοσφαίρωση και η Αμερικανική Σηψιγόνα, και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και παθήσεις όπως η Μελανή Νόσος (μαύρες μέλισσες), ειδικά όταν η νομή γίνεται σε δασικές εκτάσεις.

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ? ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!
Θέλουν μια προετοιμασία για να:
• -Έχουν δυνατά μελίσσια σε διώροφες κυψέλες.
• -Αποφύγουν το μπλοκάρισμα του γόνου, την μείωση της ωοτοκίας της βασίλισσας και το αδυνάτισμα των μελισσιών από την έλλειψη γύρης διότι στα πευκοδάση υπάρχει πλούσια έκκριση μελιτωμάτων αλλά δεν υπάρχει γύρη.
Το σχόλιο μελισσοκόμου κατά την παραμονή των μελισσιών στο Μαίναλο (έλατο) είναι ενδεικτικό: «Είναι απίστευτο να βλέπεις τις μέλισσες να κουβαλάν με τέτοια μανία βανίλια μέσα στις κυψέλες και στις διπλανές κυψέλες να μην φέρνουν σχεδόν τίποτε. Αλλά ταυτόχρονα να βλέπω και γόνο ημέρας αυτό και αν είναι από τα απίστευτα!!!» –Γιώργος- Βυτίνα).
• -Υπάρχει πολύς γόνος για να αυξηθεί η παραμονή των μελισσιών στα πεύκα.
Να τι μας λέγει ένας άλλος μελισσοκόμος κατά την διάρκεια νεκταροσυλλογής:
 “Η βασίλισσα λες και κάποιος την κυνηγάει όλη την ώρα όπου βρει κενό πλαίσιο, πάνω ,κάτω, στη μέση ,στις άκρες αφήνει τα αυγά της.” –Βασίλης -Αγρίνιο
• -Μην προσβάλλονται οι μέλισσες από παθήσεις. Εάν αδυνατίσουν τα μελίσσια η Νοζεμίαση και οι άλλες παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους και εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα παντού.
Το κλασσικό παράδειγμα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής των μελισσιών στον έλατο στο Μαίναλο, είχε γεμίσει ο τόπος από νεκρές μέλισσες. Με την βοήθεια του Γιώργου μαζέψαμε δείγματα από μερικά μελισσοκομεία αλλά και από το δικό του και τα στείλαμε για εξέταση.
Ενώ σε όλα τα ξένα δείγματα βρέθηκε Νοζεμίαση με πάνω από 4 σταυρούς στου Γιώργου τα μελίσσια δεν υπήρχε νοζεμίαση. Τα μελίσσια του είχαν γίνει άτρωτα από παθήσεις.
Τυχαίο? Δεν νομίζω!!
Ο Γιώργος είχε ξεκινήσει την προετοιμασία τρείς μήνες πρίν πάει τα μελίσσια του στον έλατο. Έτσι και πήρε ανά κυψέλη και 25-30 κιλά βανίλια φέτος την εποχή πού οι περισσότεροι μελισσοκόμοι καταριούνταν την τύχη τους, τον καιρό και άλλους παράγοντες.

ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΜΑΣ.

Όπως έχουμε βοηθήσει 900 μελισσοκόμους μέχρι σήμερα, να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να μετατρέψουν στην μελισσοκομία σε ένα ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ επάγγελμα, έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε και εσάς να αποφύγετε τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις με σχετικά πολύ μικρό κόστος και να βγείτε κερδισμένοι από την νομή στο πεύκο.

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

Ρωτήστε μας, γράψτε μας, τηλεφωνήστε μας.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
Τηλέφωνο COSMOTE: 6944710993
Τηλέφωνο WHAT'S UP: 6978847581
E-mail: info@bees-aloevera.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: