Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΜΑΡΤΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ

Ξεκινώντας την νέα χρονιά, είτε λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητος της ιστοσελίδας μας, είτε λόγω της διάδοσης από στόμα σε στόμα των αποτελεσμάτων που έχουν όσοι εκ των μελισσοκόμων χρησιμοποιούν τα προιόντα, πολλοί άγνωστοι σε μας μελισσοκόμοι έρχονται σ’ επαφή μαζί μας, επιδιώκοντας την συνεργασία μας μαζί τους. Ταυτόχρονα γινόμαστε δέκτες του μεγαλύτερου παραπόνου των μελισσοκόμων αυτών όπως:
«Έκοψα πέρυσι 50 παραφυάδες. Τον χειμώνα είχα βάλει πίττες από ζαχαροζύμαρο τις οποίες αγόρασα από το εμπόριο και όλες οι κυψέλες είχαν τροφή τον χειμώνα. Σήμερα πού έκανα επιθεώρηση διαπίστωσα ότι εξακολουθούν να έχουν 3-5 πληθυσμό και μοιάζει σαν να μην μπορούν να πάρουν μπροστά».

«Στην επιθεώρηση που έκανα χθές διαπίστωσα ότι έχω πολύ μεγάλη απώλεια πληθυσμού. Θα προλάβω άραγε να ξαναφτιάξω τον πληθυσμό μέχρι τον Μάιο για να προλάβω τις ανθοφορίες και να κόψω νέες παραφυάδες?».

Σε αντίθεση, οι μελισσοκόμοι που συνεργάζονται εδώ και καιρό μαζί μας αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Έπαθα την πλάκα μου. Οι κυψέλες τιγκαρισμένες από καινούργιο γόνο. Δεν προλαβαίνω να βάζω άχτιστα πλαίσια μέσα. Και το κυριότερο από πού στο καλό βρήκαν και μάζεψαν μέλι τέτοια εποχή??»

«Πόσο δίκαιο είχες όταν μού έλεγες: – Οι μέλισσες σου χρωστάνε πολλά. Θέλουν να σού δώσουν πίσω όλα όσα σού χρωστάνε και ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να στα δώσουν. Απλά βοήθησε τες -. Πράγματι τις βοήθησα με τα προιόντα σου και εάν πέρυσι έμεινα έκπληκτος από τα αποτελέσματα, φέτος στο ξεκίνημα μοιάζει πραγματικά οι μέλισσες να μού επιστρέφουν τα χρωστούμενα. Στις κυψέλες μέσα γίνεται πανζουρλισμός. Και δε μου λες, το μέλι πού το βρήκαν τέτοια εποχή???».

Εάν σωστά υποθέσετε ότι τα παραπάνω σχόλια έρχονται από μελισσοκόμους των νότιων περιοχών μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι τον Ιανουάριο κόντεψαν να βγάλουν «τρελό» μελισσοκόμο της Αλεξανδρούπολης όταν ανέφερε στην συγκέντρωση των μελισσοκόμων πού είχαμε ότι «βρήκε μέλι μέσα στις κυψέλες τον Ιανουάριο, κατά την διαρκεια των Αλκυονίδων ημερών». Όταν είδαν το μέλι μέσα στις κυψέλες με τα μάτια τους το μόνο πού είχαν να σχολιάσουν είναι ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται».

Για να γίνει κατανοητό από κάποιον το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, θα δανειστώ την ρήση του Benjamin Franklin ο οποίος μεταξύ Άλλων πολλών είπε κάποτε: «Είμαστε περικυκλωμένοι από σύνθετες καταστάσεις και προβλήματα που αναζητούν διαρκώς λύσεις. Οι λύσεις είναι μπροστά μας, αλλά επειδή είναι τόσο απλές δεν τις αντιλαμβανόμαστε».

Κάθε έναρξη μελισσοκομικής περιόδου είναι και ένα νέο ξεκίνημα.
Ένα σωστό και δυνατό ξεκίνημα του μελισσοκομείου (όπως και σε όλες τις καταστάσεις στην ζωή) προδικάζει και το επερχόμενο αποτέλεσμα.
Η μελισσοκομία μοιάζει με ένα μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητος. Χρειάζεται πέρα από τις γνώσεις και αντοχή και υπομονή για να φθάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Θαύματα δεν γίνονται. Ούτε η Αλόη Βέρα είναι «πανάκεια».
Εργαλείο και μάλιστα πολύτιμο είναι στα χέρια του μελισσοκόμου.
Αλλά και το πιο τέλειο εργαλείο να έχεις στα χέρια σου αν δεν γνωρίζεις πώς να το δουλέψεις σωστά αποδεικνύεται άχρηστο.

Πολύ σωστά και έχουν απόλυτο δίκαιο οι μελισσοκόμοι να έχουν αμφιβολίες όταν τους προτείνουμε να χρησιμοποιήσουν τα προιόντα Αλόης Βέρα στα μελίσσια τους.

«Το να πιστέψεις με βεβαιότητα σε κάτι, πρέπει να ξεκινήσεις με αμφιβολίες» είπε ο Stanislaw Leszczynski, 1677-1766.

Για να δούμε λοιπόν τα πράγματα πιο συγκεκριμένα.

Από την άνοιξη και καθώς προχωρά ο καιρός, αυξάνεται ο πληθυσμός των μελισσών, εντατικοποιείται η ωοτοκία της βασίλισσας και έτσι έχουμε και παράλληλη αύξηση γόνου.

Καθώς ανοίγει ο καιρός και πλέον είναι δυνατές οι επιθεωρήσεις της κατάστασης των μελισσιών, επιθεωρούμε λεπτομερώς για παρουσία ασθενειών του γόνου και για να τσεκάρουμε την ύπαρξη της βασίλισσας και την ποιότητά της.
Τους πρώτους μήνες της άνοιξης τα μελίσσια μπορεί να κινδυνεύουν από λιμοκτονία, γιατί τα αποθέματα των τροφών που είχαν για ξεχειμώνιασμα τελείωσαν και δε βρίσκουν τροφές στη φύση ή οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν το πέταγμα για συλλογή. Οι μέλισσες είναι ακίνητες με χωμένα τα κεφάλια μέσα στα κελιά.

Ποια είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται από τους μελισσοκόμους. Τόνους από σιρόπι για τροφοδότηση των μελισσών για να μην λιμοκτονήσουν. Δηλαδή ΤΟΝΝΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ διοχετεύεται στον οργανισμό των μελισσών.
Δηλαδή ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα, με αποτέλεσμα να μην περπατά το μελισσοκομείο στην συνέχεια.

Για να δούμε όμως πώς ξεκινάν τη περίοδο αυτοί μερικοί από τους συνεργάτες μας μελισσοκόμους:

Όπως έχει επισημάνει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας και δάσκαλος Μελισσοκομίας, Σπύρος Σκλήβας από την Δράμα, στο άρθρο του ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, «Η ληστρικότητα που εφαρμόζει συνήθως ο μελισσοκόμος , η φτωχή διατροφή που προσφέρει απλόχερα και οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (έλλειψη ανθοφοριών ) αναγκάζουν το μελίσσι σε αφανισμό η αποδυνάμωση . Ακόμα πολλές φορές την περίοδο της άνοιξης εξαναγκάζει το μελίσσι με διεγερτική τροφοδότηση στην αύξηση της γέννας της βασίλισσας , έλλειψη όμως πρωτεϊνών εξαναγκάζει τις τροφούς σε κανιβαλισμό για να μπορέσει να θρέψει κάποια άλλα νεογέννητα. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι ειδικά στο ξεκίνημα της περιόδου τα μελίσσια θα πρέπει τροφοδοτηθούν με τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Τα προιόντα Αλόης Βέρα και οι βιταμίνες, εκτός του ότι είναι απόλυτα φυτικά, είναι πράγματι εξαιρετική τροφή υψηλής διατροφικής αξίας»

Όπως λέγει και ο Μελισσοκόμος-Συνεργάτης μας Γιώργος Σταυρακάκης από το Λασίθι:
«Μπορεί η Αλόη να είναι ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΜΟ και σε συνδυασμό με τις ταμπλέτες Γύρης, Πρόπολης και Βασιλικού Πολτού και την Β-12 να χαρίζει στην αποικία δύναμη και ευεξία όμως δεν αποτελεί πανάκεια λύση για τα πάντα. Είναι εργαλείο στα χέρια του σύγχρονου μελισσοκόμου πού προϋποθέτει πείρα και γνώση της μελισσοκομικής τεχνικής από πλευράς του για να εκμεταλλευτεί πλήρως τα οφέλη της».

Ο δε Γεωπόνος –Συνεργάτης μας Μιχάλης Χατζηκαντής από την Ρόδο, επισημαίνει: «Μάρτιος. Μήνας προετοιμασίας κυψελών με δύναμη και ενέργεια για νέα περίοδο άνθησης. Μήνας έξαρσης μυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών -. Απαραίτητη η εφαρμογή του χυμού Αλόης Βέρα & των βιταμινών για την αύξηση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών, δυνατό γόνο, δυναμικές εργάτριες, δυνατές βασίλισσες για πολύ δουλειά και μεγάλες παραγωγές».

Εμείς δε δεν θα κουραστούμε να επισημαίνουμε διαρκώς:
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι μύκητες και τα βακτήρια δεν προέρχονται μόνον από εξωγενείς παράγοντες (υψηλό ποσοστό υγρασίας), αλλά αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στην κυψέλη που δεν έχει απολυμανθεί.
Μετά το ξεχειμώνιασμα στον πάτο η ακόμη και στο καπάκι έχουν σωρευτεί μύκητες που οι μέλισσες δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν λόγω της ενασχόλησης τους στην μελισσόσφαιρα.
Μπορείτε πολύ εύκολα και με απλό τρόπο να εξαφανίσετε τις εστίες μυκήτων μέσα από τις κυψέλες σας. ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ. Έχουμε και για αυτό το θέμα πολύ απλές λύσεις να σας προτείνουμε.


Άλλη μία προϋπόθεση για ένα δυνατό ξεκίνημα είναι η υγεία και σωστή διατροφή των βασιλισσών.

Τι προτείνουν οι ειδικοί της μελισσοκομίας??
Οι επιστήμονες συνιστούν « Για να διεγείρουμε την ωοτοκία της βασίλισσας τα μελίσσια πρέπει να τροφοδοτούνται καθημερινά με περίπου 200 – 250ml σιρόπι (1:1) για 15 συνεχείς ημέρες. Μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού μπορεί να συμβάλλει αρνητικά, «μπλοκάροντας» το διαθέσιμο χώρο ωοτοκίας της βασίλισσας».

Δηλαδή ταΐζουμε και τις βασίλισσες με υδράργυρο????? Και τι περιμένουμε πλέον από αυτήν?

Αναφορικά δε με την τροφοδοσία των μελισσών ακούμε «Ετοίμασα ΔΥΟ τόνους σιρόπι και το έχω βάλει στο βυτίο. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω, επομένως αυτήν την εποχή δεν θα χρειαστώ να χρησιμοποιήσω τα προιόντα σου. Θα δούμε αργότερα».

Αλλά όπως επισημαίνει και πάλι ο Σπύρος Σκλήβας¨
«Τις πρώτες μέρες ζωής της μέλισσας αναπτύσσονται τα εσωτερικά όργανα , ειδικά το αδενικό σύστημα , και το λιπώδες σώμα. Στο αδενικό σύστημα είναι και οι υποφαρυγγικοί αδένες που χρειάζονται πρωτεΐνες τόσο για την ανάπτυξη τους όσο και για την παραγωγική διαδικασία του βασιλικού πολτού. Οι μέλισσες παίρνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την τροφή που θα καταναλώσουν(υδατάνθρακες- πρωτεΐνες- στερόλες- βιταμίνες – ανόργανα άλατα – αμινοξέα ). Τα προιόντα Αλόης Βέρα καθώς και οι ταμπλέτες Γύρης, Πρόπολης , Βασιλικού Πολτού και βιταμινών Β12 είναι πλούσια σε τέτοια συστατικά. Έλλειψη τροφής η φτωχής διατροφής σε πρωτεΐνες μειώνει τον χρόνο ζωής της . Διότι όταν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή μεγάλο ποσοστό των πρωτεϊνών αποθηκεύεται στο λιπόσωμα και αυξάνει και την μακροβιότητα της καθώς και όλες τις εργασίες που απαιτούνται χωρίς να χάνουν βάρος. Τα λιπώδη σώματα έχουν αποθηκευτικό σκοπό στο σώμα της μέλισσας , και περιέχουν λίπος – γλυκογόνο – πρωτεΐνες .Έτσι αν καταφέρουμε να αυξήσουμε την εσωτερική της ανάπτυξη , αυξάνουμε και όλες τις πραγματοποιηθείσες από αυτήν εργασίες καθώς και τον χρόνο ζωής και κατά συνέπεια και τον χρόνο που θα είναι συλλέκτρια, τότε θα εξασφαλίσουμε και την αύξηση παραγωγής».

Αντικαθιστώντας λοιπόν από τον Μάρτιο την τροφοδοσία με σιρόπι, με τις εφαρμογές των προιόντων μας εξασφαλίσουμε:
• -Διαρκή ευεξία του οργανισμού των μελισσών.
• -Συνεχή πολλαπλασιασμό του αριθμού των μελισσών.
• -Εξαφάνιση των παθήσεων από τον οργανισμό των μελισσών.

Βάζοντας με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια για ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα, με μέλισσες έτοιμες να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

"Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

Να λοιπόν πως η γνώση με την δύναμη που εχει, οδήγησε τόσους ανθρώπους στο να προετοιμάσουν σωστα τα μελισσια τους.

Όταν λοιπόν ο μελισσοκόμος εκμεταλλεύεται την κατάλληλη ευκαιρία στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο δεν είναι πλέον θέμα ΤΥΧΗΣ. Είναι θέμα σωστής οργάνωσης και προετοιμασίας.

Και τι κάνουμε όταν υπάρχει «ΚΕΝΟ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ» ????

Ένα πολύ εύλογο ερώτημα, το οποίο έχει λεπτομερώς απαντηθεί στο κεφάλαιο «ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ», αλλά και πάλι έχουμε την δήλωση- απορία της κυρίας Κατερίνας Καλαϊτζίδου, επιστημονικής συνεργάτιδας του Μ.Σ. Εδέσσης:
«Κάναμε τις δοκιμές με τα προιόντα που μας στείλατε σε 30 κυψέλες από τις 100 πού έχουμε, σε περίοδο «ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ» πού επικρατούσε στην περιοχή. Η υγεία των μελισσών στις 30 κυψέλες είναι όντως κάτι το απίστευτο σε σχέση με τις υπόλοιπες 70 κυψέλες. Ο γόνος πού κατέβηκε στις 30 κυψέλες αυτές μας εντυπωσίασε πραγματικά. Εκείνο πού μας αφησε «άφωνους» είναι: Πού βρήκαν οι μέλισσες νέκταρ και γέμισαν με μέλι οι 30 αυτές κυψέλες, ενώ στις 70 δεν υπήρχε ούτε γραμμάριο μελιού?»

Οι απαντήσεις για όλες αυτές τις απορίες βρίσκονται στο κατωτέρω διαγραμμα:


Η διαφορά ανάπτυξης του γόνου αλλα και του πληθυσμού των μελισσών είναι τόσο εμφανής, πού δεν χρειάζεται κανέναν ιδιαίτερο σχολιασμό.

Εμείς το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι ο προσδιορισμός της ΤΥΧΗΣ:

"ΤΥΧΗ» = ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΤΟΤΕ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ".

Εσείς το μόνο πού μπορείτε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε τα προιόντα.

Για τις ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος έχουμε έτοιμο ένα ειδικό ένθετο το οποίο και σας αποστέλλουμε.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
-Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει χλώριο, βακτήρια και μύκητες, τα οποία θα μολύνουν τον οργανισμό της μέλισσας, συνιστούμε την χρήση νερού είτε από πηγή, είτε καλά βρασμένο νερό.

Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφωνο: COSMOTE : 6944-710993
" : WHAT'S UP: 6978-847581

e-mail : info@bees-aloevera.com
Blog : http://bees-aloevera.blogspot.com
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-Bees Population Increase,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -COLONY COLLAPSE DISORDER -C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: