Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ -ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ

Αυτήν την εποχή, ακούμε παρα πολύ συχνά τα εξής σχόλια από τους μελισσοκόμους:

«Μετα απο τον ελεγχο που ειχα χασει (να τρεχω και να μην προφθανω λογω ελλειψης κτισμενων κηρηθρων να πιανω αφεσμους να κοβω παραφυαδες και βασιλοκελια για αποφυγη και καταστολη της σμηνουργειας κ.λπ. εφοσον εφθασε κυψελη να κανει βασιλοκελια με 18 πλαισια πληθυσμο) προσπαθω να αναδιοργανωθω….»

«Μετά τις εφαρμογές που εκανα με την Αλόη Βέρα και τις βιταμίνες, ειχα μια την απίστευτη ανάπτυξη πληθυσμου. Οι αδύνατες κυψέλες που δεν επαιρνα μπροστα με τιποτε εγιναν διώροφες και κόβω τώρα παραφυάδες. Παρατηρω τώρα ότι οι ενήλικες μέλισσες δεν είναι τόσο ζωηρές οπως ηταν ένα μήνα πρίν και οι παραφυάδες αναπτύσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εχουν τάσεις σμηνουργίας και εμφανίζονται πολλά βασιλικα κελλια….».

Με πολύ απλά λόγια:
Καταφέραμε να εκμηδενίσουμε τις απώλειες των μελισσοσμηνών.
Καταφέραμε να αποτρέψουμε το Σύνδρομο Κατάρρευσης των Αποικιων των Μελισσών-Colony Collapse Disorder (C.C.D.)
Καταφέραμε να εκμηδενίσουμε τις παθήσεις και τις ασθένειες των μελισσών.

Αποτέλεσμα ολων αυτών και μετά τις εφαρμογές των προιόντων Αλόης Βέρα στα μελισσια, περάσαμε σε μια νέα εποχή οπου εκπληκτος ο μελισσοκόμος παρατηρει μία τεράστια αυξηση πληθυσμου, για την οποία όμως φαίνεται, απο τα ανωτέρω σχόλια, ότι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για νυποδεχθεί αυτήντην ραγδαία αυξηση πληθυσμού

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μιά σειρά:

Είναι απαραίτητο ο πληθυσμός των μελισσιών να εξισώνεται την άνοιξη για να γίνονται ταυτόχρονα οι επεμβάσεις σε όλα τα μελίσσια, ουτως ωστε δυνατά πλεόν μελίσσια να συλλέγουν νέκταρ και γύρη για να αυξάνεται τελικά η παραγωγή μελιού.

Κόβοντας τις παραφυάδες, οι μελισσοκόμοι στην προσπάθεια τους να επιτύχουν ταχύτερη ανάπτυξη πληθυσμού, προβαίνουν σε συνενώσεις των κυψελών, μεταφέροντας και διασπείροντας άθελα τους διάφορες υπάρχουσες παθήσεις σε όλες τις κυψέλες.

Τροφοδοτώντας τις παραφυάδες με το γνωστό σιρόπι το μόνο που κάνουμε είναι να ξεγελάμε το μελίσσι, δηλαδη ότι εισέρχεται άφθονο νέκταρ. Η δε κατάληξη αυτής της ενέργειας
καταλήγει στήν φτωχή εκτροφή του γόνου. Διότι στις πρώτες μέρες της ζωής τους , εκτός του βασιλικού πολτού των προνυμφών μετά η τροφή τους γίνεται με ανάμιξη γύρης και μελιού( στην περίπτωση μας ζαχαρόνερο χωρίς αξία ) , αυτό καθορίζει και την κάστα τους αλλά και ευεξία τους.
Την διεγερτική αυτή τροφοδότηση πρέπει να την κάνουμε όταν η εξωτερικές θερμοκρασίες εξισορροπηθούν , όπως επίσης να υπάρχει αφθονία γύρης που εισέρχεται στην κυψέλη . Ειδάλλως κινδυνεύει ο γόνος να παγώσει και να πάθει ασκοσφαίρωση.

Οι εφαρμογές της Αλόης Βέρα και των βιταμινων την ανοιξη συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία η βασίλισσα διερχεται την περίοδο της αυξημένης ωοτοκίας, ενώ συνήθως επικρατεί και σημαντική ανθοφορία στόν περιβάλοντα χωρο.
Παρέχοντας στόν οργανισμό των μελισσών τα πλούσια θρεπτικα συστατικων που περιεχονται στο Χυμό της Αλόης Βέρα και στίς βιταμίνες, διδεται ακόμη μεγαλύτερη ωθηση στήν εκτροφή του γόνου απο τίς νταντάδες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η ραγδαία αυξηση του πληθυσμού.

Αναλόγως της τοποθεσίας (νότια ή βόρεια) και της εισερχόμενης νεκταρροής μπλοκάρεται η γονοφωλιά , και το μελίσσι σαν οργανισμός ετοιμάζεται για την φυσική διαίωνηση του είδους του πού είναι η σμηνουργία .

Αυτό συνήθως ο έμπειρος μελισσοκόμος το αντιλαμβάνεται από την εισερχόμενη γύρη , διότι όσο περισσότερο γύρη κουβαλούν οι μελισσες, σημαίνει ότι εκτρέφεται γόνος και η ποσότητα της είναι ανάλογη με τις ανάγκες εκτροφής .

Στην περίοδο δε αυτή της αφθονίας εκτρέφονται πρώτα οι κηφήνες για τις ανάγκες αναπαραγωγής (σύζευξη βασιλισσών). Ο πληθυσμός των κηφηνών ειναι πάντα αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό των μελισσών στίς κυψέλες και της αφθονίας τροφών. Αλλοιώς σε αντίθετη περίπτωση οι μελισεες τους πετούν έξω ή τους εκδιώκουν ή τους κανιβαλίζουν.

Και μόνο η παρατήρηση της εισέρχόμενης γύρης και η αφθονία των κηφήνων υποδηλώνει την εποχή ή περίοδο σμηνουργίας . Τό μέγεθος των κηφήνων επίσης υποδηλώνει την ευμάρια της κυψέλης .

Δυστυχώς όμως σε μια τέτοια περίοδο το μελίσσι δεν φουσκώνει (χτίζει κεριά) τελάρα , διότι ο στόχος του στην συγκεκριμένη περίοδο είναι άλλος .
Επίσης αν έχει μπει σε διαδικασία σμηνουργίας δεν υπάρχει καταστολή . Τό σήκωμα ορόφου στην συγκεκριμένη στιγμή δίνει μέν χώρο, αλλα δεν βοηθάει διότι δημιουργεί πρόβλημα στην θερμοκρασία της γονοφωλιάς , έτσι οι μέλισσες αναγκάζονται σε περαιτέρω εργασία , όπως είναι το ανέβασμα και εξισορόπηση της θερμοκρασίας καθώς και η καθαριότητα του επιπλέον χώρου .

Εδώ ερχεται να παίξει τον ρόλο της η Αλόης Βέρα και οι βιταμίνες .
Η ενίσχυση του οργανισμού της μέλισσας με τα προιόντα Αλόης Βέρα είναι πλέον δεδομένη.

Θα πρέπει όμως να ειναι και δεδομένο η επάρκεια χρόνου και η ετοιμότητα του μελισσοκόμου για τα επιθυμητά αποτελέσματα .

Πολλές φορές ομως η περιέργεια και ανυπομονησία του μελισσοκόμου οδηγούν το μελίσσι σε καθυστέρηση ανάπτυξης με το συχνό άνοιγμα των κυψελών και πλαισίων.

Η πρόωρη μεταφορά σε ανθοφορίες , αντιστρέφουν τα αποτελέσματα ανάπτυξης οταν υπάρχουν θερμοκρασιακές διαφορές .

Επίσης άλλος παράγοντας καθυστέρησης είναι και η πρόωρη διαίρεση η οποία χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και περιποίησης και υποστήριξης που σημαίνει επιπρόσθετη εργασία .

Συνήθως μπροστά στην κυψέλη παρατηρούμε πεθαμένες μέλισσες. Τις περισσότερες φορές οι μέλισσες αυτές είναι οι ενήλικες και οι εξαντλημένες,
Οι μέλισσες επίσης δεν αποδέχονται άρρωστο ή προβληματικό γόνο και φροντίζουν να τον κουβαλάνε και τον πετάνε εξω απο την κυψέλη ή να τον απομακρύνουν μακριά πο τίς κυψέλες, Επομένως θα ηταν καλό και ωφέλιμο για τον πληθυσμό των κυψελών, αρρωστος η προβληματικός γόνος να απομακρύνεται, σε τακτά διαστήματα, για την αποφυγή πρόσθετων ανεπιθύμητν καταστάσεων ( μυρμήγκια - ασθένειες) .

Ειναι πραγματι κρίμα, να εχουμε βρεί τον τρόπο να αποφεύγονται οι παθήσεις στα μελίσσια, και τον τρόπο ραγδαίας ανάπτυξης του πληθυσμού των μελισσοσμηνών ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΗΔΑΜΙΝΌ ΚΌΣΤΟΣ, και απο αμέλεια και μόνον του μελισσοκόμου, να δημιουργούνται προϋποθέσεις βραδείας ανάπτυξης του πληθυσμού και επανεμφάνισης των παθήσεων

Εάν λοιπο θέλετε τήν σωστή ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσοσμηνών σας, παρακαλούμε να ακλουθείτε τις οδηγίες εφαρμογών, και να κάνετε προσεκτικούς χειρισμούς.

Θά θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Σπύρο Σκλήβα, απο τήν Μύκονο, για την πολύτιμη συμβολή του στο ανωτέρω θέμα. Ο Σπύρος, Δάσκαλος Μελισσοκομίας, μαζί με τόν Μιχάλη Χατζηκαντή, Γεωπόνο απο τήν Ρόδο, αποτελούν τον πυρήνα του "Επιστημονικού Συμβουλίου" μας, τούς οποίους οι μελισσοκόμοι που συνεργάζονται μαζί μας, συμβουλεύονται συχνά.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφωνο 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: