Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΤΡΥΓΗΤΟΣ ΜΕΛΙΟΥ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μελισσοκόμος - ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ - Ηράκλειο Κρήτης

Ο Νίκος ειχε την καλωσύνη να μας αποστείλλει το κατωθι μηνυμα, το οποίο κάλλιστα μπορει να παρει τον τίτλο ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ:

Αγαπητέ Αλέξανδρε,

Οι παρατηρήσεις μου εστιάζονται στα εξής:
1) Κατά την παραμονή των μελισσιών στο θυμάρι (Ιούνιο 2008) έγιναν 2 επεμβάσεις με αλόη για αύξηση πληθυσμού ανά 7 ημέρες, κατόπιν μία εβδομάδα σταμάτημα και 10 Αυγούστου μεταφέρθηκαν στο πεύκο όπου συνεχίστηκαν οι υπόλοιπες 4 επεμβάσεις με αλόη όπως και στο θυμάρι.

2) Γενική εκτίμηση είναι ότι οι μέλισσες μου πήγαν καλά στο θυμάρι Μ.Ο. 10 κιλα/ κυψέλη ενώ στο πεύκο δεν πήγαν καλά. Όταν πήγαν στον Αύγουστο, υπήρχε στρατός μελισσών για τη συλλογή μελιτώματος αλλά "χάθηκε", λόγω χαμηλής μελιτοέκκρισης του εργάτη.

3) Εντύπωση προκάλει το γεγονός, οτι ενω κάθε χρόνο μετα την παραμονή στο πευκο, εμφανιζόταν η Νοζεμίαση σε συνδυασμο με σοβαρές απώλειες μελισσοσμηνων, φετος η ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ.

Θα προχωρήσουμε στην τροφοδότηση με το ζυμάρι αλόης-τούρμπο και ευελπιστούμε ότι η ερχόμενη χρονιά θα πλησιάσει τις επιδόσεις της Νότιας Ελλάδας.
Άλλοι μελισσοκόμοι της Κρήτης είχαν θεαματικά αποτελέσματα ;

Με εκτίμηση,
Νίκος Παπαδογιαννάκης

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
=============================
Ευχαριστώντας τον Νίκο που ειχε την καλωσύνη να μάς ενημερώσει, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξης:

1) Ο Νίκος προμηθεύτηκε τα προιοντα την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή ητοι στίς 12 Ιουνίου του 2008, και ξεκίνησε τίς εφαρμογές απο τίς 16 Ιουνίου, πραγματοποιώντας μόνον δύο εφαρμογές, σε αντίθεση με τον Γριλλη Χριστόδουλο, που ξεκίνησε τίς εφαρμογές απο τον Σεπτέμβριο του 2007.
Παρ' ολα αυτα τα καταφερε και συνέλεξε 500 κιλα ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ Μέλι.
================================================================================
2)Στο πευκο οι μέλισσες πηγαν ηδη καταπονημένες απο την συλλογη μελιου απο το θυμάρι. Δεν εγινε απόλυτα κατανοητο απο τον Νίκο, οτι οι εφαρογές επρεπε να συνεχισθουν, αμεσως μετα τον τρυγητο,και να συνεχισθουν και ολοκληρωθουν πριν την μεταφορά των μελισσιων στο πευκο,ουτως ωστε ο οργανισμός των μελισσων να ανακάμψει πλήρως. (Δές σχετικά αρθα στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ "Μεταφορά Κυψελων" και "Αλλαγη τόπου ανθοφορίας").
Προφανώς ο Νίκος παρασύρθηκε απο την παρατηρουμένη ευεξία των μελισσων και εφυσύχασε.
Ετσι καταπονημένες οι μέλισσες δεν καταφεραν να ανταποκριθουν με επιτυχία στο εργο τους, συντελούσης βέβαια της μειωμένης μελιτοεκκρισης του εργάτη, σε αντίθεση πάλι με τον τροπο εφαρμογης απον Γρίλλη Χριστοδουλο, του οποίου οι μέλισσες τα κατάφεραν με πολυ μεγάλη επιτυχία και συνελλεξαν απιστευτες πσότητες μελιου, παρα το γεγονός οτι τα θυμάρια ξεράθηκαν πολυ νωρίς, λογω των ισχυρων ανέμων.


3) Το εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός παραμένει ομως. Η Νοζεμίαση δέν "χτύπησε" τα μελίσσια του Νίκου.

Ετσι ενας συνειδητοποιημένος Νίκος, ξεκινα εφαρμόζοντας το ετήσιο προγραμμα, διατηρήσεως της ευεξίας των μελισσων, και την αυξηση του πληθυσμου να προετοιμάζεται για μία πολυ καλή ανοιξη.

Του ευχόμαστε ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -Bees Population Increase,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: