Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ -Μύκητας apis Ascosphaera



Η Ασκοσφαιρωση, η Κιμωλιαση, η Γυψινος γονος, η Πετρωμενος Γονος, ενσκηπτει σε παρα πολλες αποικιες και σε διαφορες χρονικες περιοδους, αλλα η σφοδροτητα της ποικιλει σε διαφορετικες βαθμιδες.


Προκαλείται από τον παθογονο μυκητα apis Ascosphaera.
Τα σπόρια του μύκητα εισερχονται στον οργανισμο της αναπτυσσόμενης προνύμφης μέσω της επιδερμίδας ή μεσω του οισοφαγου απο τα μολυσμένα τρόφιμα.
Καθως τα σπόρια αυτα αναπτυσσονται, τα ωαρια του μηκυτα εισβάλλουν στα κελλια, προκαλωντας τον θανατο των προνυμφων (συνήθως αφότου έχει πληρως εξαπλωθει).

Αρχικά οι νεκρές προνύμφες θα καλυφθούν με μια άσπρη βαμβακερη ουσια η οποια μεγαλωνει σαν μαλλι και η οποια θα διογκωνεται μεχρι να γεμίσουν το κελλι, το οποιο παιρνει και την τελικη μορφη του.
Μετά από καποιο χρονικο διαστημα αυτα τα κυτταρα θα ξεραθουν και θα αρχισουν να συρικνωνονται, λαμβανοντας τα χαρακτηριστικα της «μουμιας» η οποια μοιαζει σαν κιμωλια, και κατα πρωτο λογο θα παρουν ενα γκριζωπό μαύρο χρώμα καθώς ο οργανισμος του μηκυτα αναπτύσσεται.
Οι εργατριες μελισσες τρυπουν τα κελλια των νεκρών προνυμφών και ετσι αποκαλυπττονται και γινονται πλεον ορατές οι νεκρες προνυμφες.
Οι εργατριες θ’ αρχισουν ν’ αφαιρουν τις μουμιες τις οποιες ειτε τις εναποθετουν στο πατωμα η στην εισοδο της κυψελης.
Στις πολύ βαριά μολυσμένες αποικίες, οι εργατριες δεν θα είναι σε θέση να τρυπησουν όλα τα επηρεασθέντα κελλια, τα οποια εαν τα αναταραξουμε θ’ ακουσθουν οι μούμιες να κροταλίζονται στα κελλια.

Εξαπλωση
Κάθε προσβεβλημενη απο κιμωλιαση μούμια παράγει τα εκατομμύρια των σπορίων που θα παραμείνουν προσκολλημενα στα κελια και στις ενήλικες μέλισσες.
Είναι αυτά τα σπόρια που αποτελουν το μολυσματικό στάδιο του μύκητα και μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα μέχρι και 15 έτη.
Τα μολυσμενα σπόρια μπορούν να εξαπλωθουν από κυψέλη σε κυψέλη από τις μέλισσες ή από τον μελισσοκόμο και τον εξοπλισμό του καθως και απο την μετακινηση των πλαισιων μεταξύ των αποικιών.
Για μεγαλο χρονικο διαστημα, οι μελισσες μπορουν να απομακρυνουν τον μολυσμενο γονο, πριν ο ιος εισελθει στο σωμα της προνυμφης. Αν ομως ο μηκυτας περασει μεσα στο σωμα και καταφερει να παραγει εστω και μικρο αριθμο σποριων το νοσημα θα εξαπλωθει.
Αν υπαρχει κηφηφογονος και αυτος προσβληθει απο τον ιο η εξαπλωση ειναι ταχυτατη.
Οι μελισσες δεν προλαβαινουν να καθαρισουν ουτε τον μολυσμενο εργατογονο και το μελισσι εξασθενει συνεχως και λιγοστευουν οι νεαρες μελισσες που ειναι απαραιτητες για τον καθαρισμο.

Ελεγχος και αντιμετωπιση
Μια καλη, ισχυρή και υγιής αποικία θα είναι σε θέση συνήθως να ανεχτεί την κιμωλιαση η οποια συνήθως δεν θεωρειται σαν μια σοβαρή ασθένεια.
Εντούτοις, στις μικρότερες αποικίες και ειδικα σ’ εκεινες οι οποιες ευρισκονται κάτω από ισχυρη πίεση –στρες- (παραδείγματος χάριν σαν αυτες που υφίστανται βαρια προσβολη απο Βαρροα, δηλητηριαση απο εντομολτονα, ξαφνικα κυματα ψυχους, ελλειψη εργατριων μελισσων), η κιμωλιαση μπορεί να εξελιχθει σε ένα σοβαρο πρόβλημα.
Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρηθει η κιμωλιαση σε χαμηλα επιπεδα είναι η αποτελεσματικη συντηρηση ισχυρων μελισσιων.

Η συνεννωση αδυνατων μελισιιων με πλαισια απο αλλα δυνατα μελισσια εγκυμονει πολλους κινδύνους.
Ο κυριωτερος ειναι η μεταδοsη διαφορων παθησεων.

Επομενως
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣΗΣ.


ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣΗΣ
Επιτυγχανεται αποτελεσματικα με το ραντισμα των μελισσων η την ενσταλλαξη αναμεσα στα πλαισια, του μιγματος Χυμου Αλοης Βερα Νο 15 και βιταμινων Β12 Νο 188.

Καταπολεμηση της κιμωλιασης με την αναμειξι των προιοντων στο σιροπι δεν ειναι δυνατη και δεν συνισταται. Εκτος απο τον χαμενο κοπο, ειναι απλα σπαταλη και των χρηματων.

Δοσολογιες και τροπο χρησης θα βρητε στο
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: