Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΥΟ ΕΤΩΝ

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
====================================================================================
O Lao-tzu, Κινεζος φιλοσοφος του εκτου-ΠΧ αιωνα εγραψε: « Εαν μου πεις κατι θα ακουσω. Εαν μου δειξεις, θα δω. Εαν ομως μου επιτρεψεις να δοκιμασω, θα μαθω.»
Ο Αριστοτελης, το 2300 ΠΧ εγραψε:: «Ακριβως οπως ενας οικοδομος γινεται καλυτερος χτιζοντας περισσοτερα σπιτια, οπως ενας μουσικος βελτιωνεται παιζοντας την λυρα του συνεχως, ετσι και εμεις γινομαστε πιο δικαιοι κανοντας δικαιες πραξεις, γινομαστε εγκρατεις οταν ενεργουμε με εγκρατεια, γινομαστε γεναιοι κανοντας γενναιες πραξεις. Συνεχως και επαναλαμβανομενες. Οσες περισσοτερες αποφασεις παιρνουμε, τοσο καλυτερες θα γινονται καθε φορα αυτες οι αποφασεις.»
Σημερα οι ιδιες αυτες αρχες, διδασκονται στο πρωτο ετος καθε νομικης και επαγγελματικης και στρατιωτικης σχολης.

Με τον ιδιο τροπο, ακουμε, βλεπουμε, και καταγραφουμε τις εμπειριες και τις γνωσεις που αποκομιζονται, απο την χρηση των προιοντων Αλοης Βερα στην μελισσοκομια, σεβομενοι τις εμπειριες και τις αποψεις αυτες, εστω και εαν καποιες φορες ειναι αρνητικες. Οι εμπειριες αυτες αυτες και ειδικα οι αρνητικες, μας δινουν το εναυσμα για ακομη περισσοτερο ψαξιμο και αποκτηση γνωσεων, στην προσπαθεια μας να γινομαστε καλυτεροι οσο περνα ο χρονος.

Ταυτοχρονα το Δικτυο Μελισσοκομων μας, αναπτυσσεται με αρκετα γρηγορους ρυθμους και αυτο εχει ως αποτελεσμα την ανταλλαγη περισσοτερων αποψεων με πολυ μεγαλυτερο αριθμο μελισσοκομων. Γινομαστε πλουσιοτεροι σε γνωσεις. .

Αναφορικα με την Νοζεμιαση, μας εξηγηθηκε απο αρκετα μελη οτι το θεμα της καταπολεμησης της δεν ειναι τοσο απλο οπως θα ηθελε να πιστευει καποιος. Και εξηγουμεθα.
Τα τελευταία τρια χρόνια, λογω της απαγόρευσης των χημικων σκευασματων, δεν γινοταν καμμια προληψη για την καταπολεμηση της Νοζεμιασης, με αποτελεσμα τα μικροσποριδια της να ειναι και αυξημενα και πιο ανθεκτικα.
Σε μια μολυνση με 100 σπορους, ειναι δυνατο να εχουν προσβληθει μεσα σε μια εβδομαδα ολα τα κυτταρα του εντερου. Στην περιπτωση αυτη περιεχονται στο μεσο εντερο απο 30 εως 50 εκατομμυρια σποροι. Αν η μελισσα δεν εχει δυνατοτητα να αφοδευσει, μπορουν να βρεθουν στο εντερο της μεχρι και 250 εκατομμυρια σποροι.
Αλλα απο αυτα ευρισκονται εν «υπνωσει» περιμενoντας την καταλληλη ευκαιρια για να εκκολαφθουν, και ετσι δεν εμφανιζοται συμπτωματα, εκτος απο την γνωστη νωθροτητα των μελισσων.
Ευνοικες συνθηκες για την εκκολαψη των σποριων, αναφερονται ως:
Η κοπωση του οργανισμου των μελισσων απο τις εξαντλητικες πτησεις,
Νομη μελισσων σε πευκοφυτες περιοχες,
Αλλαγη τοπου νομης π.χ., απο βαμβακιες σε πευκα
Περιοχες με αυξημενη υγρασια
Κατα την διαρκεια βροχοπτωσεων αλλα και μετα το περας αυτων.

Αλλα, λογω των ευνοικων, για τα σπορια αυτα συνθηκων, εχουν ηδη εκκολαφθει, και τα συμπτωματα της Νοζεμιασης αρχιζουν πλεον να ειναι και ορατα, ητοι, λερωμενες κυψελες στα καπακια, στο πατωμα, κλπ.
Ολες οι παρατηρησεις των Μελισσοκομων –Συνεργατων μας συγκλινουν στα εξης σημεια κατα την εφαρμογη του Χυμου Αλοης Βερα Νο 15, ειτε δια ψεκασμου, ειτε δια εγχυσεως αναμεσα στα πλαισια.
Αμεσως μετα την πρωτη εφαρμογη, ειτε δια ψεκασμου ειτε με ενσταλαξη, ο αριθμος αυτος των εκατομυριων σποριων της Νοζεμιασης, αρχιζει σταδιακα να μειωνεται σε ποσοστο περιπου 50%, και παρατηρειται μια ανακαμψη του οργανισμου των μελισσων, η οποια διαρκει λιγες ωρες.
Μετα την δευτερη εφαρμογη, μετα απο πεντε η εξη ημερες, ο αριθμος των σποριων της Νοζεμιασης, συνεχιζει να μειωνεται σε ποσοστο 70% και η ανακαμψη του οργανισμου των μελισσων διαρκει περισσοτερες ωρες απ οτι μετα την πρωτη εφαρμογη.
Μετα την τριτη εφαρμογη, μετα απο 5 η εξη ημερες, τα σπορια της Νοζεμιασης συνηθως εξαφανιζονται τελειως και η ανακαμψη του οργανισμο ειναι πλεον διαρκης, οι μελισσες παρουσιαζουν συνεχομενη ζωηροτητα και γινονται πολυ πιο παραγωγικες.
Η συμπεριφορα των μελισσων ως περιγραφεται ανωτερω, αναφερεται απο την πλειονοτητα των Μελισσοκομων των οποιων τις αποψεις καταγραφουμε κατα την διαρκεια των συνεχων επαφων που εχουμε μαζι τους, για την παρακολουθηση των αποτελεσματων των εφαρμογων.

Υπαρχουν και μας μας εχουν αναφερθει οτι σε ορισμενες περιπτωσεις, μετα και την τριτη εφαρμογη η Νοζεμιαση δεν εξαλειφθηκε.
Χαρακτηριστικο παραδειγμα οι περιπτωσεις που αναφερθηκαν, οτι ενω αρχικα Νομεζιαση ειχε διαγνωσθει με 4+, μετα την τριτη εφαρμογη ειχε υποχωρησει στους 2+ και σε αλλη πεrιπτωση απο 3+ μειωθηκε στους 2+.
Εαν λοιπον μετα την 3η εφαρμογη η νοζεμιαση εξακολουθει να υπαρχει , οπως στα ανωτερω παραδειγματα, η εαν εξαφανισθει προσκαιρα και επανελθει μετα απο λιγες ημερες, αυτο σημαινει οτι ο αριθμος μικροβιων ηταν πολυ μεγαλυτερος απο οτι ανεμενετο και ισως οτι τα σπορια ειναι πιο ανθεκτικα στην αγωγη..

Υπαρχει ακομη μια σοβαρη περιπτωση κατα την οποιαν ο οργανισμος της μελισσας, εχοντας εξαντληθει απο την Νοζεμιαση, να εχει προσβληθει και καπο καποιον αλλο ιο, συνηθως της Σηψης, με αποτελεσμα την πολυ συχνη παρατηρηση της εξαφ'ανισης των μελισσων.

Επομενως επιβαλλεται η συνεχιση της εφαρμογης, για μια η δυο και ισως περισσοτερες φορες αν χρειασθει, διχως μαλιστα ν’ αυξηθει η ποσοτητα του χυμου για καθε επι πλεον ραντισμα, προκειμενου να εξαφανισθει η Νοζεμιαση σε αυτην την φαση και κατ’ ουδενα τροπο πρεπει να εγκαταληφθει η ολοκληρωτικη εφαρμογη και εξαφανισθει οριστικα η νοζεμιαση.

Πιστευουμε πως με αυτες τις διυκρινισεις, το κεφαλαιο περι Νοζεμιασης εχει ολοκληρωθει. Οπως αλλωστε επισημαινεται και στην βιβλιογραφια περι Αλοης Βερα «ειναι απαραιτητο να δωσουμε χρονο στην Αλοη για να δουλεψει σωστα “.

Με φιλικους χαιρετισμους
Αλεξνδρος Κουτρουμανιδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: