Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ-ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
Με την ευκαιρία της πρόσκλησης μου από τον Μ.Σ. Τρικάλων για την παρουσίαση των προϊόντων Αλόης Βέρα και την επίδραση τους στον οργανισμό των μελισσών, είχα την ευκαιρία να συναντήσω  τον φίλο και Συνεργάτη Μελισσοκόμο Γάτσιο Δημήτρη, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου παραχωρήσει την παρακάτω συνέντευξη,
Ενώ λοιπόν χαλάει ο κόσμος για τον αφανισμό των μελισσοσμηνών και μάλιστα από την Nosema Ceranae, παρακολουθήστε τα αποτελέσματα των εφαρμογών των προϊόντων Αλόης Βέρα στην Μελισσοκομία.
Τρίκαλα 28/11/2010

Ε: Δημήτρη τι σε παρακίνησε να χρησιμοποιήσεις τα Προϊόντα Αλόης Βέρα στο μελισσοκομείο σου?

Διάσελο-Άποψη Μελισσοκομείου

 Α: Ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα φυτικά προϊόντα, βιολογικές τροφές και με την υγιεινή διατροφή. Είχα γνωρίσει τα προϊόντα Αλόης Βέρα πριν από πολλά χρόνια και είδα τα θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό. Διαβάζοντας τις διάφορες δημοσιεύσεις και συζητώντας με συναδέλφους μελισσοκόμους της περιοχής για τις επιδράσεις των προϊόντων τα μελίσσια τους, αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω και εγώ στο μελισσοκομείο μου.
Το σκεπτικό μου ήταν αφ’ ενός μεν, ότι αφού βελτιώνεται η υγεία, η ευεξία και η αντοχή του οργανισμού και αφ’ ετέρου δε, η χρήση αυτών των προϊόντων είναι φιλική προς το περιβάλλον και τον οργανισμό του μελισσοκόμου, λόγω της μη εισπνοή δηλητηριωδών ουσιών από την χρήση χημικών φαρμάκων πού για προστασία του ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί στολές, μάσκες κλπ., έπαιξαν σημαντικό, ίσως τον σημαντικότερο λόγο στην απόφαση μου να χρησιμοποιήσω τα προϊόντα. Για παράδειγμα, όταν ετοιμάζω το διάλυμα για τις εφαρμογές φρόντιζα να πίνω και εγώ από αυτό το διάλυμα και έβλεπα στον εαυτό μου τα την επίδραση τους.
Ε: Πήρες τα προϊόντα για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009, αναφέροντας ότι τα μελίσσια σου ήταν προσβεβλημένα από Νοζεμίαση – Nosema Apis - και μάλιστα σε προχωρημένη μορφή. Ποιες ήταν οι παρατηρήσεις σου? Έβλεπες κάποια σταδιακή μεταβολή κατά τη διάρκεια των εφαρμογών, η έκανες τις διαπιστώσεις σου μετά το πέρας των εφαρμογών?
Δ. Γάτσιος-Επιθεώρηση
 Α: Ξεκίνησα τις εφαρμογές γυρίζοντας τα μελίσσια από την νομή στο πεύκο μετά τις 10 Νοεμβρίου 2009. Ο πληθυσμός των 200 κυψελών είχε πέσει στα 4-5 πλαίσια με πολύ εμφανή τα συμπτώματα προσβολής από Νοζεμίαση. Περιττώματα παντού. Έγιναν δύο εφαρμογές μέσα στον Νοέμβριο. Δεν πρόλαβα να κάνω Τρίτη εφαρμογή γιατί έπιασε το κρύο. Μία εβδομάδα μετά την πρώτη εφαρμογή τα συμπτώματα της Νοζεμίασης μειώθηκαν σε ποσοστό 50% και μία εβδομάδα μετά την δεύτερη εφαρμογή να συμπτώματα μειώθηκαν στο 70-80%. Μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2010, όταν έκανα επιθεώρησα παρατήρησα ότι το 30% των μελισσιών εξακολουθούσαν να υποφέρουν από Νοζεμίαση. Μόλις έστρωσε ο καιρός το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2010, έκανα την Τρίτη εφαρμογή ενισχύοντας το διάλυμα με διπλάσια ποσότητα μελιού για δύο λόγους. Να γίνει το διάλυμα πιο παχύρρευστο και να μην τρέχει στον πάτο της κυψέλης και για κάνω ακόμη πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό των μελισσών. Μία εβδομάδα μετά την τελευταία εφαρμογή τα περιττώματα εξαφανίσθηκαν σχεδόν εντελώς και επειδή ο καιρός είχε ήδη ανοίξει δεν ανησύχησα πλέον καθόλου και δεν έκανα άλλη εφαρμογή. Αρχές Μαρτίου 2010 ο πληθυσμός ήταν μεταξύ 6-8 πλαισίων ανά κυψέλη.
Ε: Εξαιρετική η ιδέα σου να αυξήσεις την ποσότητα μελιού στην δοσολογία. Βλέπω πώς πέτυχες σχεδόν τον διπλασιασμό του πληθυσμού!!! Στην συνέχεια τι παρατήρησες?
Α: Στην επόμενη επιθεώρηση πού έκανα μετά από 15 μέρες και ενώ ο καιρός δεν είχε στρώσει ακόμη και επομένως δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος για να προσθέσω πατώματα, διαπίστωσα ότι τα πλαίσια αυξήθηκαν στα 8-10 ανά κυψέλη και προς μεγάλη μου έκπληξη τα καπάκια των κυψελών ήταν όλα χτισμένα.
Ε: Δηλαδή για το καταλάβω καλύτερα. Πέτυχες τον διπλασιασμό του πληθυσμού και με το χτίσιμο στα καπάκια διέβλεπες την τάση για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα?
Α: Να είσαι βέβαιος για αυτό. Ήταν πολύ φανερή η διάθεση και η τάση πού είχαν οι μέλισσες για κάτι πολύ διαφορετικό για ακόμη περισσότερη δημιουργία για την οποία δεν ήμουν προετοιμασμένος!!!!!!!
Ε: Δηλαδή με τις εφαρμογές των προϊόντων μαθαίνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τους χειρισμούς. Και μετά?
Α: Να είσαι βέβαιος γι αυτό. Δεν φτάνει μόνο η επίδραση των προϊόντων. Θέλει και προσεκτική παρακολούθηση και χειρισμούς που τους αντιλαμβάνεσαι με το πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο του 2010, έβαλα πατώματα και έκανα μια εφαρμογή ακόμη.
Ε: Ποια ήταν τα αποτελέσματα?
Α: Μέχρι τις 10 Μαΐου 2010 από τις 200 κυψέλες οι 120 κυψέλες –‘ίσως και περισσότερες- ήταν με ΤΡΙΑ πατώματα με πάνω από 25 πλαίσια πληθυσμό.
Ε: Δημήτρη για στάσου λίγο. Μου λες ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010 τριπλασίασες σχεδόν τον πληθυσμό των μελισσοσμηνών σου? Αν το γράψω αυτό θα αρχίσουν να με παίρνουν με τις πέτρες οι «πατέρες και οι σωτήρες» της μελισσοκομίας!!!!!!!
Α: Εσύ κοίταξε να ασχολείσαι με τους μελισσοκόμους που έχουν την ανάγκη για βοήθεια. Άσε τους «πατέρες και τους προστάτες και τους σωτήρες» στην άγνοια τους. Με λένε Δημήτρη Γάτσιο, είμαι στο Διάσελο, με γνωρίζουν όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι στα Τρίκαλα και όποιος θέλει δεν έχει παρά να με βρει και να του τα εξηγήσω πρόσωπο με πρόσωπο.
Ε: Πρόσεξε γιατί μπορεί να τρελάνουν στα τηλεφωνήματα!!!. Πες μου τώρα για το θέμα που ενδιαφέρει πολύ. Ποιες ήταν οι παρατηρήσεις σου στην εμφάνιση του νέου γόνου που έβγαζαν οι βασίλισσες?
Α: Ο Γόνος εμφανιζόταν στα πλαίσια καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του πλαισίου από-τοίχο-σε-τοίχο και στο 80-85% της επιφανείας του πλαισίου. Επειδή μάλιστα δεν είχα και πολλά πλαίσια, ήμουν αναγκασμένος να βάζω μέσα ‘άχτιστα πλαίσια τα οποία όχι μόνο τα έχτιζαν αμέσως, αλλά η βασίλισσα γεννούσε τα αυγά της και στα καινούργια πλαίσια με τον ίδιο ρυθμό, οι δε συλλέκτριες έφερναν ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες μελιού μέσα στις κυψέλες.
Ε: Και τι έκανες για αυτό. Σήκωσες πατώματα?
Εμφάνιση Πλαισίου 28/11/10
Α: Ετοιμαζόμουν να μεταφέρω τα μελίσσια στο βουνό. Επομένως σύμφωνα με τις οδηγίες σου έπρεπε να γίνει σωστή προετοιμασία για την μεταφορά και την αλλαγή ανθοφορίας και νομής. Παρακολουθώντας όμως την πορεία της αύξησης των μελισσοσμηνών προβληματιζόμουν σοβαρά εάν θα έπρεπε να κάνω ακόμη μία εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί, διότι φοβόμουν μεγαλύτερη έκρηξη πληθυσμού σε σημείο που θα αδυνατούσα να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις που θα συνεπάγονταν. Αυτός ήταν και ο λόγος πού δεν σήκωσα άλλα πατώματα.
Ε: Καιρός να μάθεις πώς χτίζονται οι ουρανοξύστες!!!! . Δηλαδή από Νοέμβριο 2009 μέχρι Μάιο 2010 έχουμε στην ουσία ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ και αυξανόμενη τάση. Σωστά?
Α: Έτσι είναι. Όταν τέτοια πρωτόγνωρα πράγματα σου συμβαίνουν για πρώτη φορά σοκάρεσαι, τρομάζεις θα μπορούσα πω αναλογιζόμενος με δέος πώς όταν αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για ανάπτυξη πληθυσμού και συλλογή μελιού, ενώ οι συνάδελφοί μου της κοντινής περιοχής παραπονιούνται για πραγματικά δύσκολες συνθήκες –αδύνατα μελίσσια, ο καιρός να επηρεάζει πολύ άσχημα τις ανθοφορίες, σχεδόν ανύπαρκτη συλλογή γύρης και μελιού, και τα δικά μου να έχουν τέτοιες αυξητικές τάσεις πληθυσμού και να έχουν ήδη γεμίσει μέλι οι κυψέλες και αναγκάστηκα να κάνω τον πρώτο τρύγο αρχές Μαΐου για να ξελαφρώσω και να τα προετοιμάσω για το βουνό, παθαίνεις πραγματικά πλάκα.!!!!!
Ε: Δημήτρη τι λες? Αναγκάστηκες να κάνεις τρύγο??? Όταν οι συνάδελφοί σου δεν είχαν δει ακόμη μέλι στις κυψέλες τους???? Είμαι πραγματικά χαρούμενος και αισθάνομαι ευτυχισμένος από την επίδοση σου και τα αποτελέσματα που έφερες μέχρι τώρα. Να θυμάσαι όμως δύο πράγματα στην ζωή: α) ΤΥΧΗ δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος είναι δημιουργός της τύχης του. Β) Όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία – δηλαδή να βρίσκεται στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή καλά προετοιμασμένος- τότε τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που περιγράφεις. Και τώρα στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ. Τι μέλι πήρες το Μάιο???
Α: Μάλλον έτσι όπως τα λες είναι τα πράγματα. Από αυτόν τον τρύγο πήρα ΕΝΑ τόνο περίπου ανθόμελο, πράγμα πού ακούγεται εξωπραγματικό για αυτήν την εποχή σε συνάρτηση με τον κακό καιρό και τα συμπαρομαρτούντα, δηλαδή φτωχές ανθοφορίες κλπ.!!!!!!!!
Ε: Στη συνέχεια τι συμβαίνει??
Α: Μετά τον τρύγο έκανα τελικά ακόμη μία εφαρμογή με τα προϊόντα σου εν’ όψει της μεταφοράς τους στο βουνό. Εδώ αρχίζουν πάλι τα παράξενα. Ενώ τρύγησα, η ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσοσμηνών συνεχίζεται ραγδαία και τα μελίσσια παρέμεναν τριώροφα, με τα ίδια πλαίσια όπως ήταν πριν από τον τρύγο δίχως μέλια μέσα, έβρισκα και τα άδεια πλαίσια πού είχα βάλει να είναι χτισμένα.
Ε: Φαντάζομαι να αντιλαμβάνεσαι τώρα, ότι η απίστευτη ευεξία του οργανισμού των μελισσών, η σωστή ανάπτυξη των υποφαρυγγικών αδένων, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και η διατροφή της βασίλισσας αλλά και η εκτροφή του το γόνου με την «ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ» που παράγεται από τα προϊόντα, ακόμη και όταν δεν έχουν μέλια μέσα στις κυψέλες η ανάπτυξη και η υγεία του πληθυσμού συνεχίζεται κανονικά ?
Εμφάνιση Πλαισίου 28/11/2010
Α: Όχι μόνο το αντιλαμβάνομαι αλλά να προσθέσω ότι ενώ ήμουν έτοιμος για την μεταφορά στο βουνό (Περτούλι), μαθαίνω ότι ο καιρός δεν βοηθά καθόλου επάνω και αποφασίζω να κρατήσω τα μελίσσια εδώ. (Διάσελο). Εκείνη την εποχή -10 Μαΐου/ 30 Ιουνίου) στην περιοχή υπήρχε μόνο παλιούρι, ενώ οι άλλες ανθοφορίες είχαν τελειώσει . Μετά τον πρώτο τρύγο και μετά την εφαρμογή πού έκανα με τα προϊόντα και με την ανθοφορία του παλιουριού στο τελείωμα και της λυγαριάς στο ξεκίνημα, οι μέλισσες συνέχιζαν να χτίζουν πλαίσια, η ανάπτυξη συνεχιζόταν καθώς συνεχιζόταν και η συλλογή μελιού με αποτέλεσμα να κάνω ακόμη ένα τρύγο γύρω στις 10 Ιουνίου 2010, πριν κατεβάσω τα μελίσσια στον κάμπο. Από αυτόν τον τρύγο πήρα 700-800 κιλά μέλι περίπου. Αυτό βέβαια δεν μου έχει ξανασυμβεί.
Ε: Τι έγινε μετά τον τρύγο?
Α: Κατέβασα τα μελίσσια στον κάμπο Φαρκαδόνας τέλος Ιουνίου. Οι ανθοφορίες εκεί είναι τριφύλλι, λυγαριά, αγκάθι, βαμβάκια, καλαμπόκια κλπ, και μείνανε εκεί έως τέλος του Σεπτεμβρίου 2010. Στο κάμπο, τις προηγούμενες χρονιές, κατά κανόνα, δεν μπορούσες να καθίσεις στα χωράφια μετά το σούρουπο διότι τα κουνούπια σού πίνουν το αίμα στην κυριολεξία. Φέτος επειδή στον κάμπο παρουσιάστηκε μεγάλη έξαρση σκουληκιού στο μπαμπάκι, οι ψεκασμοί εντάθηκαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε κουνούπι. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον χημικού πολέμου, τα μελισσάκια μου παρά την μείωση του πληθυσμού λόγω δηλητηριάσεων , τα καταφέρανε και μα ζέψανε μέλι με αποτέλεσμα στον τρύγο πού έκανα στις 20 Αυγούστου να πάρω ΕΝΑ τόνο μέλι. Κατά την παραμονή στο κάμπο τα μελίσσια έμειναν στα 15-18 πλαίσια ανά κυψέλη. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είχε αντιστραφεί αν είχα την δυνατότητα και το κουράγιο να μεταφέρω τα μελίσσια στο ρείκι, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα.
Ε: Ν α δούμε τι έγινε στη συνέχεια?
Α: Τέλος Σεπτεμβρίου άρχισα την αναδημιουργία του μελισσοκομείου, κάνοντας τα μελίσσια μονά με λίγα πια διώροφα, με πληθυσμό ικανοποιητικό 7-10 πλαίσια και αρκετό γόνο. Έκανα και μια εφαρμογή με τα προϊόντα σου και μετέφερα τα μελίσσια στο πεύκο στις 15 Οκτωβρίου. Ο καιρός δεν βοηθούσε καθόλου κατά την διάρκεια νομής στο πεύκο, παρ’ όλα αυτά οι μέλισσες μου τα κατάφεραν και μάζεψαν πάλι μέλι μέσα στις κυψέλες το οποίο υπολόγισα ότι ήταν γύρω στα 500 κιλά. Δηλαδή το 70-80% της περσινής σοδειάς. Λόγω της ακαταστασίας του καιρού δεν μπόρεσα να τρυγήσω και μετέφερα τις κυψέλες πίσω στο Διάσελο για το ξεχειμώνιασμα.
Ε: Από δω και πέρα τι κάνεις πλέον?
Α: Προγραμματίζω να κάνω δύο η και τρεις εφαρμογές με τα προϊόντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με στόχο να καθαρίσει το έντερο και γενικά το πεπτικό σύστημα των μελισσών, σαν μέτρο πρόληψης της προσβολής από Νοζεμίαση (υπάρχει πευκόμελο μέσα στις κυψέλες από το οποίο οι μέλισσες τρέφονται), για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και να προλάβω να δημιουργήσω το φθινοπωρινό στρατό μέχρι να κλείσουν οι κυψέλες για τον χειμώνα.
Ε: Δημήτρη σε ακούω να μιλάς τόση ώρα και «καίγομαι» στην κυριολεξία από ανυπομονησία και να σε ρωτήσω. Πόση ζάχαρη έριξες φέτος στα μελίσσια και πόσο σού κόστισε?
Εμφάνιση Πλαισίου 28/11/10
Α: Αλέξανδρε απορώ πως εσύ που συνέταξες την ΔΙΑΤΡΟΦΗ της μέλισσας και κοντεύεις να «φας ξύλο» γιατί φωνάζεις να μη χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι ζάχαρη στην διατροφή των μελισσών, παρά μόνον να ταΐζονται με τροφή που παράγουν οι ίδιες οι μέλισσες, δηλαδή γύρη και μέλι, μου κάνεις τέτοια ερώτηση. ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΖΑΧΑΡΗ στη διατροφή των μελισσών. Το σιρόπι το κάνω με μέλι. Για τον χειμώνα τους αφήνω μέσα στις κυψέλες την δικιά τους τροφή –δηλαδή μέλι-.
Ε: Συγχαρητήρια Δημήτρη. Μια ερώτηση ακόμη. Τι συνάντησες φέτος στα μελίσσια σου από πλευράς παθήσεων, όπως Νοζεμίαση , Σηψιγονίας η καινούργια Νοζεμίαση Nosema Ceranae?
A: Ακούω χαλάει ο κόσμος γύρω-γύρω και σε όλη την Ελλάδα, αλλά προσωπικά δεν διαπίστωσα καμία πάθηση να ταλαιπωρούν τα μελίσσια μου. Είναι πραγματικά άτρωτες! Άλλωστε αν είχα άρρωστα μελίσσια πώς θα ήταν δυνατόν να έχουν τέτοια εκπληκτική ανάπτυξη και πώς θα μου δίνανε πάνω από ΤΡΕΙΣ τόνους μέλι?
Ε: Κλείνοντας την συζήτηση μας αυτή θέλω να κάνω την τελευταία ερώτηση. Έμαθες τι θα πει ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Είδες φέτος τι σημαίνει όταν η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ τι συμβαίνει στο μελισσοκομείο σου. Με άλλα λόγια έκλεισες τα αυτιά σου στις «σειρήνες» και αποφάσισες ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. Ποια είναι τα συμπεράσματα σου και τι θα συνιστούσες στους συναδέλφους σου μελισσοκόμους?
Α: 1) Εντυπωσιακά συμπεράσματα ως προς την υγεία και αύξηση του πληθυσμού των μελισσών, Εκπληκτική επίδοση στην συλλογή μελιού και πάνω απ’ όλα φιλικά προϊόντα για την υγεία του μελισσοκόμου και για το περιβάλλον και φυσικά προς τον οργανισμό των μελισσών, όπου δεν υπάρχει καμιά παρενέργεια, καμιά πάθηση και καμιά απώλεια οφειλομένη στις εφαρμογές των προϊόντων αυτών.
2) Όταν τα προϊόντα αυτά με την επίδραση πού έχουν στον οργανισμό του ανθρώπου, νοιώθοντας την έντονη ζωντάνια και ενεργητικότητα βλέπεις ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες και παραπάνω επιδράσεις στον οργανισμό των μελισσών, το αποτέλεσμα είναι να χαίρεσαι να τις βλέπεις γεμάτες ζωντάνια, σου φτιάχνει το κέφι, χαίρεσαι να αμείβεσαι για τον κόπο σου, οι μέλισσες σου ανταποδίδουν με το παραπάνω την φροντίδα αυτή και μελισσοκόμος και μέλισσες συμπορεύονται γεμάτοι υγεία.
3) Με δεδομένο το ότι ασθένειες δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν ασθενείς –δηλαδή πολύ αδύναμοι οργανισμοί-πρέπει σαν σωστοί μελισσοκόμοι να φροντίζουμε για την υγεία και την ευεξία των μελισσών και τα προϊόντα Αλόης Βέρα και μέλισσας δίνουν λύση σε πολύ μεγάλο βαθμό στα προβλήματα υγείας και ευεξίας, θα συνιστούσα στους συναδέλφους μου να αφήσουν τις γκρίνιες κατά μέρος, και να στρωθούν στην δουλειά με τα προϊόντα αυτά. Όσο δεν αφορά το κόστος ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ. Ο νοών νοήτω.

Έτσι έκλεισε η συζήτηση με τον Δημήτρη, και οφείλω να ομολογήσω ότι για πρώτη φορά στην ζωή μου συγκλονίστηκα από τον τρόπο πού έκλεισε την συζήτηση αυτή.
Εκφράζοντας τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Δημήτρη για την συζήτηση αυτή, εύχομαι να γίνει το λαμπρό παράδειγμα για τους μελισσοκόμους που διστάζουν ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
Τηλέφωνο: COSMOTE 6944710993
Τηλέφωνο: WHATSUP 6978847581

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.