Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ

Μετά τον τρύγο, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ:
Ο τρυγητός της εποχής όπου νάναι ολοκληρώνεται. Παρά την γενική παραδοχή ότι λόγω της ακαταστασίας του καιρού και της καθυστερημένης η πρόωρης η ελλιπούς ανθοφορίας, οι μελισσοκόμοι που συνεργάζονται μαζί μας και που είχαν προετοιμάσει τα μελίσσια τους με επιμέλεια είδαν τον κόπο τους να ανταμείβεται με την συλλογή μελιού. Οι συνάδελφοι τους απορούν πού βρήκαν οι μέλισσες το μέλι και πως είναι δυνατόν ο πληθυσμός των μελισσοσμηνών τους όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κιόλας. Ο κοινός παρονομαστής των μελισσοκόμων μας είναι:
«Ειδικά φέτος με τέτοιους καιρούς και τόσο φτωχή ανθοφορία, αφού καταφέραμε να πάρουμε μέλι, να βγάλουμε και τα έξοδα μας, να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς των μελισσών και να έχουμε απαλλαγεί από παθήσεις, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι».
Δηλαδή βρέθηκαν στον σωστό τόπο τον σωστό χρόνο.
Εμείς δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε:

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ = ΤΥΧΗ

Μετά τον τρύγο όμως ο οργανισμός των μελισσών είναι πολύ καταπονημένος και εξασθενισμένος. Αρχίσει πλέον τώρα η προσπάθεια ανασυγκρότησης και προετοιμασίας των μελισσιών για την επόμενη αποστολή τους, που στο μεγαλύτερο βαθμό είναι η νομή στο πεύκο. Τα μελίσσια θα παραμείνουν στο πεύκο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο οργανισμός των μελισσών χρειάζεται βοήθεια για να ανακάμψει και να επανέλθει το ανοσοποιητικό τους σύστημα στο ύψιστο σημείο ευεξίας. Οι μελισσοκόμοι πού ήδη συνεργάζονται μαζί μας έχουν ήδη αρχίσει την κατάλληλη προετοιμασία πρίν την μεταφορά των κυψελών στο πεύκο.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ /ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ
Η μεταφορά των κυψελών σε διαφορετικές περιοχές και η αλλαγή νομής στην μελιτοφορία του πεύκου είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται στον τόπο μας.
Πέραν των προσεκτικών χειρισμών που επιβάλλονται κατά την φόρτωση των κυψελών, κατά την διάρκεια του ταξιδίου και ειδικά αυτών των μεγάλων αποστάσεων, και την επανατοποθέτηση των κυψελών στους νέους τόπους νομής, οι μεταφορές αυτές σε συνδυασμό με την αλλαγή του τόπου νομής, έχουν σοβαρές επιδράσεις στον γόνο και στις ενήλικες μέλισσες και πρέπει να ληφθεί φροντίδα για την αποφυγή των προβλημάτων που παρουσιάζονται εξ’ αιτίας των μετακινήσεων αυτών και της αλλαγής ανθοφορίας.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται απο τίς μεταφορές συνήθως είναι:
-Με το άνοιγμα των κυψελών, οι μέλισσες παραμένουν μέσα στις κυψέλες για μερικές ημέρες προσπαθώντας να ηρεμήσουν από το σοκ της μεταφοράς.
-Στην συνέχεια οι μέλισσες βγαίνουν έξω από τις κυψέλες και πετάνε χωρίς προσανατολισμό με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά των συλλεκτριών μελισσών να χάνονται και να μην επιστρέφουν στις κυψέλες.
-Τα συμπτώματα αυτά έχουν σαν κύρια αιτία τους στρεσογόνους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις μέλισσες κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όντας εγκλωβισμένες μέσα στις κυψέλες. Κατά την διάρκεια λοιπόν της μεταφοράς , και αμέσως μετά από αυτήν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών υπόκειται σε καταστολή με τα εξής επακόλουθα.
-Ο οργανισμός των μελισσών, υπόκειται σε καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της υπερβολικής απελευθέρωσης των ενδογενών στεροειδών.
-Ο γόνος μπορεί και αυτός να έχει υποτονικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
-Μετά την επανεγκατάσταση στον νέο τόπο νομής, οι πτήσεις που ακολουθούν οδηγούν στην ακόμη περισσότερη επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου ανοσοποιητικού συστήματος των μελισσών και έτσι δεν μπορούν να επιστρέφουν πάντα στις κυψέλες .
-Σε περιπτώσεις πού οι μέλισσες εμφανίζονται ζωηρές, εκτελώντας της πτήσεις τους κανονικά, κάπου προς το μέσο της περιόδου της μελιτοφορίας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους η κόπωση-οι μέλισσες χάνονται και δεν επιστρέφουν- και οι παθήσεις. Τα μελίσσια αδυνατίζουν.

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ
Η εναλλαγή ανθοφορίας και ειδικά απο την ανθοφορία ανθέων στις λεγόμενες «βαριές» ανθοφορίες όπως του πεύκου για παράδειγμα, έχουν σαν αποτέλεσμα την εξασθένηση του οργανισμού των μελισσών. Αποτελεί δε και την βασική αιτία για τη την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων οι οποίες αρχίζουν και κάνουν την εμφάνιση τους.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεταφορά των κυψελών σε νέο τόπο νομής, η επανατοποθέτηση τους σε διαφορετικό μέρος καθώς και η αλλαγή της βασικής ανθοφορίας είναι η αιτία για την ανάπτυξη παθήσεων, όπως η Νοζεμίαση, η Ασκοσφαίρωση και η Αμερικανική Σηψιγόνα, και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και παθήσεις όπως η Μελανή Νόσος (μαύρες μέλισσες), ειδικά όταν η νομή γίνεται σε δασικές εκτάσεις.

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ? ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!
Θέλουν μια προετοιμασία για να:
• -Έχουν δυνατά μελίσσια σε διώροφες κυψέλες.
• -Αποφύγουν το μπλοκάρισμα του γόνου, την μείωση της ωοτοκίας της βασίλισσας και το αδυνάτισμα των μελισσιών από την έλλειψη γύρης διότι στα πευκοδάση υπάρχει πλούσια έκκριση μελιτωμάτων αλλά δεν υπάρχει γύρη.
Το σχόλιο μελισσοκόμου κατά την παραμονή των μελισσιών στο Μαίναλο (έλατο) είναι ενδεικτικό: «Είναι απίστευτο να βλέπεις τις μέλισσες να κουβαλάν με τέτοια μανία βανίλια μέσα στις κυψέλες και στις διπλανές κυψέλες να μην φέρνουν σχεδόν τίποτε. Αλλά ταυτόχρονα να βλέπω και γόνο ημέρας αυτό και αν είναι από τα απίστευτα!!!» –Γιώργος- Βυτίνα).
• -Υπάρχει πολύς γόνος για να αυξηθεί η παραμονή των μελισσιών στα πεύκα.
Να τι μας λέγει ένας άλλος μελισσοκόμος κατά την διάρκεια νεκταροσυλλογής:
 “Η βασίλισσα λες και κάποιος την κυνηγάει όλη την ώρα όπου βρει κενό πλαίσιο, πάνω ,κάτω, στη μέση ,στις άκρες αφήνει τα αυγά της.” –Βασίλης -Αγρίνιο
• -Μην προσβάλλονται οι μέλισσες από παθήσεις. Εάν αδυνατίσουν τα μελίσσια η Νοζεμίαση και οι άλλες παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους και εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα παντού.
Το κλασσικό παράδειγμα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής των μελισσιών στον έλατο στο Μαίναλο, είχε γεμίσει ο τόπος από νεκρές μέλισσες. Με την βοήθεια του Γιώργου μαζέψαμε δείγματα από μερικά μελισσοκομεία αλλά και από το δικό του και τα στείλαμε για εξέταση.
Ενώ σε όλα τα ξένα δείγματα βρέθηκε Νοζεμίαση με πάνω από 4 σταυρούς στου Γιώργου τα μελίσσια δεν υπήρχε νοζεμίαση. Τα μελίσσια του είχαν γίνει άτρωτα από παθήσεις.
Τυχαίο? Δεν νομίζω!!
Ο Γιώργος είχε ξεκινήσει την προετοιμασία τρείς μήνες πρίν πάει τα μελίσσια του στον έλατο. Έτσι και πήρε ανά κυψέλη και 25-30 κιλά βανίλια φέτος την εποχή πού οι περισσότεροι μελισσοκόμοι καταριούνταν την τύχη τους, τον καιρό και άλλους παράγοντες.

ΤΩΡΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΜΑΣ.

Όπως έχουμε βοηθήσει 900 μελισσοκόμους μέχρι σήμερα, να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και να μετατρέψουν στην μελισσοκομία σε ένα ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ επάγγελμα, έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε και εσάς να αποφύγετε τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις με σχετικά πολύ μικρό κόστος και να βγείτε κερδισμένοι από την νομή στο πεύκο.

ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

Ρωτήστε μας, γράψτε μας, τηλεφωνήστε μας.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
Τηλέφωνο COSMOTE: 6944710993
Τηλέφωνο WHAT'S UP: 6978847581
E-mail: info@bees-aloevera.com

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ - ΑΠΟΨΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ

Πήραμε σήμερα το ακόλουθο μήνυμα απο μελισσοκόμο της Αιτωλοακαρνανίας. Ζητήσαμε τήν άδεια του Βασίλη να το δημοσιεύσουμε αυτούσιο και με περισσή καλωσύνη και ευγένεια μας δόθηκε η άδεια δημοσιεύσεως του.
+++++
From: Βασιλης Παππας [mailto:ΧΧΧΧΧΧΧ@ΧΧΧΧΧ.com]
Sent: Saturday, July 17, 2010 1:38 AM
To: info@bees-aloevera.com
Subject: Παρατηρήσεις - Διαπιστώσεις μετά τη χρήση των προιόντων σας

Κύριε Κουτρουμανίδη Καλησπέρα

Αφού εφοδιάσθηκα τα προιόντα αλόης βέρας του κέντρου σας ειλικρινά ήμουν λίγο διστακτικός όσον αφορούσε την χρήση τους. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Κο Παναγιώτη από την Κώ τελικά πείστηκα και ξεκίνησα την εφαρμογή των προϊόντων σας στα μισά μελίσσια αρχικά στις 19 Ιουνίου 2010.
Μετά 3-4 ημέρες από την πρώτη εφαρμογή διαπίστωσα ότι κάτι θετικό συμβαίνει στα μελίσσια που είχα κάνει την εφαρμογή (περισσότερο ήρεμες μέλισσες ,μέλισσες που ξεκινήσανε να κτίζουν τα άκτιστα πλαίσια, περισσότερο νέκταρ στην κυψέλη και περισσότερος νέος γόνος.)
Έτσι αποφάσισα με μικρότερη επιφύλαξη πλέον την εφαρμογή και στα υπόλοιπα μελίσσια.
Ολοκλήρωσα την 4η εφαρμογή σε όλα την προηγούμενη Κυριακή 11 Ιουλίου 2010 και σήμερα μία εβδομάδα μετά η εικόνα των 30 κυψελών μου είναι εικόνα μελισσιών που μου θυμίζει τα μελίσσια που είχα πρίν 25 χρόνια την περίοδο ανθοφορίας της πορτοκαλιάς στον κάμπο της Άρτας.
Αναλυτικά σας πληροφορώ ότι η περιοχή που τα έχω είναι καστανοδάσος που η περίοδος ανθοφορίας της καστανιάς διήρκησε περίπου 10 ημέρες μόνο γιατί ακολούθησαν 3 ημέρες με μεγάλες θερμοκρασίες και ξέρανε νωρίς το λουλούδι.
Στο δεκαήμερο περίπου της ανθοφορίας της καστανιάς κάθε 2-3 ημέρες έβρεχε. Επομένως από την καστανιά πήραν μόνο το 50%-60% περίπου λόγω των καιρικών συνθηκών.
Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι τα μελίσσια που έχω τα αγόρασα από την Καλαμάτα. Ήταν παραφυάδες με πληθυσμό 4-6 πλαίσια και η αγορά έγινε στις 20 Απριλίου.
Τα πήγα στην Άρτα όπου παρέμειναν μέχρι στις 20 Μαίου περίπου ελπίζοντας ότι θα ανθίσει η πορτοκαλιά η οποία φέτος δεν άνθισε καθόλου. Το διάστημα αυτό τους χορήγησα 2 κιλά βανίλια στο καθένα σε 4 δόσεις. Τα τάισα επίσης 5 φορές από 300 γραμμάρια σιρόπι 1/1 με ζάχαρι.
Στις 20 Απριλίου ήταν 150 πλαίσια πληθυσμός από τα οποία 30 πλαίσια με γόνο διαφόρων ηλικιών.
Στις 20 Μαίου ήταν 160 πλαίσια πληθυσμός (χάθηκε αρκετός πληθυσμός προφανώς από ραντίσματα με ζιζανιοκτόνα που εφαρμόζονταν την περίοδο εκείνη) με 50 πλαίσια γόνου. Η κατάστασή τους μου δημιουργούσε μεγάλη λύπη. Τα αρχικά πλαίσια ήταν τουλάχιστον 6-7 χρόνων κατάμαυρα με ίχνη μούχλας. Δεν είχα καθόλου κτισμένα πλαίσια και ήταν μεγάλο μου λάθος που άφησα στις κυψέλες τα παλιά κτισμένα μαύρα πλαίσια.
Στο βουνό που τα μετέφερα στις 20 Μαίου άρχισαν να δουλεύουν αλλά για ένα μήνα κάθε 2-3 ημέρες μεσολαβούσε 1-2 ημέρες με βροχή. Παρόλα αυτά όταν οι καιρικές συνθήκες επέτρεπαν έβλεπα ότι δουλεύανε και ξεκίνησε η ανάπτυξή τους.
Το χρονικό διάστημα από 20 Μαίου μέχρι 20 Ιουνίου τους χορήγησα από 3 κιλά βανίλια στο καθένα (400-500 γραμμάρια σε κάθε δόση).

Στις 20 Ιουνίου που ξεκίνησα την πρώτη εφαρμογή ήταν 250 πλαίσια πληθυσμός από τα οποία τα 100 με γόνο.
Από τα 30 μελίσσια 6 παρουσίαζαν Ασκοσφαίρωση από την αρχή που τα αγόρασα η οποία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μέχρι τότε (τέλος Ιουνίου) είχα κάνει 2 εφαρμογές με τα προιόντα αλόης βέρας και η κατάστασή τους τη χρονική εκείνη στιγμή ήταν πολύ ενθαρυντική.
Σήμερα μία εβδομάδα μετά την 4η εφαρμογή χωρίς να είμαι καθόλου υπερβολικός έχουν φτάσει στα 400 πλαίσια πληθυσμού με γόνους ανοιξιάτικους.
Τα πλαίσια γαζωμένα από άκρη σε άκρη και από πάνω μέχρι κάτω με γόνο.
Άν και ανεβάζω πάνω τα μαύρα πλαίσια για να μπορέσω να τα πετάξω, αδυνατώ γιατί μόλις εκκολάπτεται και βγαίνει ο γόνος αμέσως ξαναγεμίζει με γόνο ημέρας.
Η βασίλισσα λές και κάποιος την κυνηγάει όλη την ώρα όπου βρεί κενό πλαίσιο, πάνω ,κάτω, στη μέση ,στις άκρες αφήνει τα αυγά της.
Μισοκτίζουν τη μία πλευρά ,αρχίζουν να μελώνουν και μετά από 2-3 ημέρες έχει τελειώσει το κτίσιμο και είναι ξεμελωμένο και γεμάτο αυγά. Ενώ τοποθετώ το άκτιστο μετά το τελευταίο πλαίσιο γόνου και πριν τα μέλια όμως δεν προλαβαίνω να το μεταφέρω στη μέση και το βρίσκω γεννημένο.
Δεν είμαι καθόλου ενθουσιώδης αλλά αντίθετα θα έλεγα είμαι πολύ συγκρατημένος.
Και ενώ από την περιοχή όλοι έχουν πάρει τα μελίσσια τους και εγώ ήμουν έτοιμος να τα μεταφέρω σε κάμπο με καλαμπόκια-τριφύλια άλλαξα γνώμη και παραμένω στον ίδιο τόπο.
Ασκοσφαίρωση βέβαια ούτε ίχνος αυτή τη στιγμή αλλά τα αποτελέσματα της αλόης βέρα στο θέμα αυτό θα φανούν το χειμώνα (σε αυτό άς κρατήσω για τον εαυτό μου κάποια επιφύλαξη
).
Η βοσκή που υπάρχει τώρα εκεί είναι λυγαριά, βάτα, αγράμπελη και σε αναμονή η δρύς. Όλα αυτά καθυστερήσανε λόγω των βροχών που προηγήθηκαν.
Πάντως αυτή τη στιγμή έχουν γύρες πολύ λίγες, μέλια λίγα, πληθυσμό αρκετά ικανοποιητικό και γόνους πάρα-πάρα πολλούς και κτίζουν με ρυθμούς αρκετά ικανοποιητικούς για την εποχή(σημειώνω ότι προσθέτω άκτιστα πλαίσια).
Σε τι βαθμό βοήθησαν τα προιόντα δεν ξέρω γιατί όπως σας έγραψα έκανα εφαρμογή σε όλα και δέν έχω μέτρο σύγκρισης. Αυτό που βλέπω και με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης σας μεταφέρω είναι ότι παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη.

Όμως κοντά μου στα 15 μέτρα που υπάρχουν καμιά 10ριά παραφυάδες τις οποίες έφτιαξε ο γείτονας το Μάρτη.
Αν πλησιάσεις νομίζεις ότι δεν υπάρχουν μέλισσες μέσα στις κυψέλες.
Κάπου-κάπου βγαίνει από καμία λές και πάει επίσκεψη και στα δικά μου μελίσσια γίνεται πανικός όποια ώρα της ημέρας και να πάω λές και είναι άνοιξη.
Ξενυχτάω για να ετοιμάζω πλαίσια και ορόφους γιατί ήμουν ανέτοιμος και επειδή συντηρώ και χρησιμοποιώ τα παλιά που είχα στην αποθήκη πρό 25ετίας που είχα χάσει όλα τα μελίσσια.

Από τα 30 στα 5 κάτι δεν μου αρέσει όσον αφορά την ανάπτυξή τους χωρίς να μπορώ λόγω της απειρίας μου να εστιάσω σε τι οφείλεται.
Μήπως θα έπρεπε να βοηθηθούν με ταμπλέτες γύρης ή κάτι άλλο.
Ποιοί πρέπει από εδώ και στο εξής να είναι οι χειρισμοί μου όσον αφορά τα προιόντα σας.

Και κάτι που μου προκαλεί ανησυχία είναι ότι ενώ υπήρχαν πρίν 10 ημέρες περισσότερα μέλια βρίσκω τα πλαίσια ξεμελωμένα και γεννημένα .Εάν σε αυτό το τελευταίο (χωρίς να θέλω να σας προσβάλω γιατί δεν γνωρίζω το βαθμό των γνώσεων σας πάνω στην κοινωνία των μελισσών) δεν έχετε κάποια απάντηση θα απευθυνθώ στον Κο Παναγιώτη.

Συγχωρήστε με που σας κούρασα με τη φλυαρία μου.
Περιμένω οδηγίες και συμβουλές σας.
Ευχαριστώ πολύ.
Καλό βράδυ.
Βασίλης Παππάς
+++++++++
Να προσπαθήσω να προσθέσω κάτι στα γραφόμενα του Βασίλη θα το θεωρούσα και υπερβολή και προσβολή.

Ο Βασίλης αρχίζει να συνειδητοποιεί πώς η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ακόμη και ενάντια στα καπρίτσια της φύσης και των καιρικών συνθηκων.
Συνεχίζει δε την προετοιμασία. Θέλει να βρίσκεται πάντα στόν ΣΩΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ.

Οσο δε αφορά το γείτονα του "ας πρόσεχε". Αφού βλέπει, ακούει και δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τον εαυτό του και τίς μέλισσες του είναι άξιος της μοίρας του.

Ο αριθμός ΣΥΝΕΙΔΟΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ αυξάνει διαρκώς. Άν διαβάσετε μάλιστα προσεκτικά το κέιμενο θα διαπιστώσετε την συνεργασία μεταξύ των μελισσοκόμων-συνεργατων του Δικτύου μας. Ανταλλάσουν απόψεις και ΒΟΗΘΟΥΝ ο ένας τον άλλο.
Μακρυά απο μάς η "Μυστικοπάθεια" και οι παραπλανητικές συμβουλές.
ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΛΑ!!!!!
Μυστικοπάθεια και κρυψίνοια ανήκουν σε αυτούς έχουν να κρύψουν κάτι.

Στα ερωτήματα και απορίες του Βασίλη δόθηκαν ηδη οι απαντήσεις και συνεχίζει και αυτός και εμείς ακάθεκτοι για μελισσοκομια και μέλισσες απαλλαγμένες απο κάθε είδους πάθηση και απαλλαγμένες απο κάθε είδους αντιβιοτικά, χημικά και φάρμακα.

Αυτό θα πεί ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΜΕΛΙ - ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη για την καλωσύνη πού είχε και επέτρεψε την δημοσίευση του μηνύματος του.

Ο Βασίλης είναι στήν διαθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να πάρει την γνώμη του για οποιοδήποτε θέμα σχτικά με την χρήση των προιόντων στα μελίσσια του.

Φιλικα
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
Τηλέφωνο COSMOTE: 6944710993
Τηλέφωνο WHAT'S UP: 6978847581
E-mail: info@bees-aloevera.com






++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.