Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ -ΚΩΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ

Επισκεφθηκα και πάλι την Κω στις 26/9/2007 για να συναντήσω τον μελισσοκόμο ΤΡΑΚΟΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Ο λόγος μάλλον απλός. Σε τηλεφωνικές συνομιλίες πού είχα, ένας χειμαρρώδης Παναγιώτης με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό προσπαθούσε να μου μεταφέρει τα αποτελέσματα των εφαρμογών που είχε μετά από τις εφαρμογές των προιόντων Αλόης Βέρα στο μελισσοκομείο του. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος και παρορμητικός που δεν μπορούσα να συγκρατήσω καλά αυτά πού έλεγε. Έτσι του πρότεινα να συναντηθούμε και να τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Να λοιπόν τι μου αποκάλυψε ο Παναγιώτης οταν συναντηθήκαμε:

Παναγιώτη, από πότε ασχολείσαι με την Μελισσοκομία και τι σε ώθησε σε αυτήν?

Η ενασχόληση μου με την μελισσοκομία ξεκινά το 1984 με 35 κυψέλες. Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια αποικία μελισσών, εντυπωσιάστηκα. Ετσι μου κόλησε το «μικρόβιο».

Στο ξεκίνημα που έκανες είχες κάποια βοήθεια από μελισσοκόμους?

Να στάθηκα τυχερός. Υπήρξε κόσμος που μου πρόσφερε πολύτιμες συμβουλές και βοήθεια στα πρώτα μου βήματα.

Στα χρόνια αυτά που πέρασαν από το ξεκίνημα, ποιες ηταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες?

Οι ασθένειες των μελισσών, όπως η Νοζεμίαση, Ασκοσφαίρωση και οι άλλες γνωστές ασθένειες, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ηταν η βαρρόαση.

Πώς αντιμετώπιζες τις ασθένειες?

Την Νοζεμίαση κυρίως με την χρήση του ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ, ενώ τις σοβαρώτερες παθήσεις τις αντιμετώπιζα με την χρήση της Τεραμυκίνης , μέχρις ότου απογαρεύτηκε η χρήση τους. Από τότε δεν ειχα κανένα τρόπο αντιμετώπισης των παθήσεων. Την βαρρόα την αντιμετώπιζα με τις ταινίες κυρίως.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τις επιπτώσεις στην υγεία των μελισσών από την χρήση τέτοιων χημικών παρασκευασμάτων?

Η μεγαλύτερη καταστροφή για τις μέλισσες και την τσέπη του μελισσοκόμου. Βγάζαμε τα μάτια μας με τα ιδια μας τα χέρια.
Να σού δώσω μερικά παραδείγματα.
Τα χημικά ναι μεν καταπολεμούσαν την ασθένεια, αλλα ηταν ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη του πληθυσμού. Αν τα χημικά βοηθούσαν πραγματικά τις μέλισσες, θα έπρεπε και κατά την διάρκεια του φθινοπώρου να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό των μελισσών. Πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν συνέβαινε, αλλα κάθε φθινόπωρο γινόμουν μάρτυς αφανισμού των μελισσοσμηνών μου. Χώρια τα βλαβρά υπολείματα στό μέλι.
Στην πραγματικότητα «καίγαμε» τον οργανισμό των μελισσών καί την σοδειά μας. Αυτό πλέον έχει αποδειχθεί.

Αλλα προβλήματα που αντιμετώπιζες σε σχέση με την ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσιών?

Όταν δεν μπορόυν οι μέλισσες να αναπτυχθούν σωστά, ανάπτυξη του πληθυσμού δεν υπάρχει. Όταν οι μέλισσες είναι αδύνατες σημαίνει ότι κάποια ασθένεια τις ταλαιπωρεί. Βασική όμως αιτία της μη σωστής ανάπτυξης του μελισσιου ήταν πάντα η κακή διατροφή.
Η κακή διατροφή είναι αποτέλεσμα της φτωχής σε θρεπτικές ουσίες τροφής που τροφοδοτούσαμε τις μέλισσες.

Επικοινώνησες μαζί μου στις 20 Ιουνίου 2009. Για ποιο λόγο? Τι συνέβαινε στο μελισσοκομείο σου και ζήτησες την συνδρομή του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ?

Εβλεπα πως οι μέλισσες δεν τραβούσαν, και φαινόταν ότι ηθελαν κάτι παραπάνω από αυτά που τις εδινε η φύση και εγώ.

Στις 20/6/2009 πού πήρες τηλέφωνο πόσες κυψέλες υπήρχαν στα μελισσοκομεία σου και πόσα πλαίσια ειχε κατά μέσο όρο η κάθε κυψέλη ?

Ειχα συνολικά 200 κυψέλες με 18 πλαίσια στρατό.

Τι δεν πήγαινε καλά?

Εβλεπα πώς οι μέλισσες δεν προχωράνε.
Για παράδειγμα ο μήνας Μάιος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας ανάπτυξης του πληθυσμού.
Όταν λοιπόν αυτόν το μήνα κάνεις τροφοδοσία για ανάπτυξη πληθυσμου με 2-3 κιλα σιρόπι ανα κυψέλη,
Όταν το νερό που χρησιμοποιείς είναι από πηγή,
Όταν τα μελίσσια είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε πάθηση,
Όταν οι θεραπείες για την βαρρόα που έγιναν στο παρελθόν ήταν απόλυτα επιτυχείς και δεν υπήρχε ιχνος βαρρόας στα μελίσσια,
Όταν βλέπεις τον γόνο να έρχεται κανονικά,
Όταν η φύση βρίσκεται στο ζενίθ της ανθοφορίας,
Ακόμη και οταν μου "ψυθίριζαν στο αυτί" ότι το πρόβλημα το δημιουργεί η ζάχαρη, ημουν αγανακτισμένος, γιατί εβλεπα πλέον ότι τα χρήματα πού πληρώνω κάθε χρόνο για τροφοδοσίες πανε στον βρόντο.
Όταν λοιπόν κάνεις ότι είναι δυνατόν και βλέπεις τα μελίσσια σου να μην αναπτύσσονται, φτάνεις σε σημείο που σκέφτεσαι πολύ σοβαρα να εγκαταλείψεις αυτό το επάγγελμα.

Σε ποια περιοχή δουλεύουν τα μελίσσια?

144 κυψέλες δουλεύανε στην Κω και 56 κυψέλες στην Κάλυμνο οπου τίς μετέφερα για το θυμάρι στις 28/5/2009. Όταν μετέφερα τις 56 κυψέλες αυτές πίσω στην Κώ στις 15/6/2009, μέλι υπήρχε στις κυψέλες και μάλιστα σε ικανοποιητικές ποσότητες. Τρύγησα 5-6 κιλά θυμαρίσσιο μέλι. Αλλά εκείνο που με φόβισε ήταν ότι οι μέλισσες φαίνονταν εξουθενωμένες.

Πώς εμαθες για τα προίόντα και μας πήρες τηλέφωνο?

Κατά την παραμονή μου στην Κάλυμνο ο συνάδελφος Κλάψης Πρόδρομος μου εδωσε προιόντα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ BEΡA για το ράντισμα 50 κυψελών, λέγοντας μου «ράντισε τις μέλισσες με αυτά και σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες που σού δίνω για να σώσεις τα μελίσσια σου».
Για να ειμαι ειλικρινής φοβήθηκα να τα χρησιμοποιήσω στην Κάλυμνο κατά την περίοδο της συλλογής μελιού.

Πότε εκανες τις εφαρμογές?

12/06/2009 Ξεκίνησα την δοκιμαστική εφαρμογή σε 50 μελίσσια 10 πλαισίων στην Κώ, με τα προιόντα που μού εδωσε ο Πρόδρομος Κλάψης. Προσέθεσα μάλιστα και ένα πατωματάκι με αχτιστα τελάρα.
12/6 – 15/7/2009 Εκανα τρία ταίσματα με 3 κιλά σιρόπι σε κάθε κυψέλη.
28/8/2009 Παρατήρησα ότι υπήρχε ενας οργασμός ανάπτυξης πληθυσμού, με νέο γόνο ο οποίος εκάλυπτε ολο το κυψέλι. Αποτέλεσμα να κάνω τρύγο στις 30/7/2009 και να πάρω 10 κιλά μέλι από κάθε κυψέλη.
Ολες μου οι αμφιβολίες εξαφανίστηκαν. Ειπα ότι αυτά τα προιόντα είναι «όλα τα λεφτά». Ετσι σε πήρα τηλέφωνο και σου παρήγγειλα προιόντα για καλύψω τις ανάγκες ολοκλήρου του μελισσοκομείου μου.

Μετα από τον τρύγο, έκανες ολικές εφαρμογές στο σύνολο του μελισσοκομείου σου. Ποια είναι τα αποτελέσματα και οι παρατηρήσεις σου?

Κοίτα. Πολλα γράμματα μπορεί να μην ξέρω. Μελισσοκόμος ειμαι. Αλλά ξέρω να διαβάζω. Όταν διάβασα το περιεχόμενο των προιόντων σου εμεινα άφωνος. Τότε κατάλαβα τι ακριβώς εννούσες όταν ελεγες ότι τα συστατικά που λείπουν από την φύση τα βάζουμε εμείς στον οργανισμό της μέλισσας με τα προϊόντα αυτά.
Δώσαμε λοιπόν τα συστατικά αυτά στις μέλισσες και καταφέραμε:
-Να δώσουμε στις μέλισσες αυτό πού τις ελλειπε. ΔΥΝΑΜΗ & ΕΥΕΞΙΑ.
-ΔΙΩΞΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ μέσα από τις κυψέλες
-ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΥΨΕΛΗ μετα από τον τρύγο
-Οι μέλισσες εγιναν πιο μεγαλόσωμες και πολύ γυαλιστερές.
-Δεν ηταν βόμβος αυτός που ακουγότανε στο πέταγμα των μελισσών.
Οι μέλισσες ΣΦΥΡΙΖΑΝΕ.
-Μέσα στο καλοκαίρι, τις προηγούμενες χρονιές, οι μέλισσες δεν χτίζανε κηρήθρες.
Φέτος το καλοκαίρι, χτίσανε, γονίσανε και ΜΕΛΩΣΑΝΕ. Αυτό το πράγμα το βλέπω για πρώτη φορά στη ζωή μου.
- Συνήθως την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριος τις προηγούμενες χρονιές στους πάτους είχε
βρωμιές. Φέτος την ιδια περίοδο οι πάτοι είναι ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΟΙ.
-Άλλες χρονιές όταν επιανε δυνατός αέρας, οι μέλισσες δεν τολμούσαν να πεταξουν.
Φέτος είδα και αυτό το απιστευτο. Οι μέλισσες να μειώνουν το ύψος πτήσης και να
χιμούν μανιασμένες κόντρα στον αέρα να εξαφανίζονται και να γυρίζουν φορτωμένες.
Το έβλεπα και ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑ
.
-Σαν επιστέγασμα ολων αυτώ η παραγωγή μελιου αυξήθηκε στα 35 κιλά μέλι ανα κυψέλη από 22 που επαιρνα τις προηγούμενες χρονιες. Σαν να μην έφτανε αυτό διαπίστωσα ότι κατανάλωσα λιγότερο 400 κιλά Ζάχαρη.
Δηλαδή είχα ΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ 2.600 κιλά μέλι, και γλίτωσα από 400 κιλά ζάχαρη. Και όλα αυτά με 600 ευρώ που πλήρωσα για τα προϊόντα.!!!!!!!!!!!
Πόσο δίκαιο ειχε Αλέξανδρε όταν μου ειχες πεί ότι θα με βοηθούσες να μετατρέψω την μελισσοκομία από ένα αχαρο και ζημιογόνο επάγγελμα ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!!!

Παναγιώτη, μετα από αυτές τις εμπειρίες τι θα συνιστούσες στους συναδέλφους σου?

-Να παρατήσουν τις γκρίνιες και «χαζοτσιγκουνιές» , να έρθουν σ’ επαφή μαζί σου, να πάρουν τα προϊόντα ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ από το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ, να ακολουθουν τις οδηγίες που τους δίνεις, να κάνουν τακτικές επιθεωρήσεις, να κάνουν εφαρμογές πρίν από τις μεταφορές των κυψελών, και πριν από την αλλαγή ανθοφοριών, να βοηθούν τις μέλισσες κατά την διαρκεια του καύσωνα και της νομής, και απαραίτητα να βοηθούν τις μέλισσες ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΡΥΓΟ.

Παναγιώτη, σε ακούω χαρούμενο, ευτυχισμένο και πολύ ενθουσιασμένο. Η μελισσοκομία έγινε πλέον για σένα ΕΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Σ’ ευχαριστώ που μοιράζεσαι μαζί μου ολες αυτές τις χαρές. Νοιώθω και εγώ πολύ ενθουσιασμένος που κατάφερα να βάλω ένα λιθαράκι στην πολύ μεγάλη επιτυχία σου. Αλλά θέλω να σε ρωτήσω μια ερώτηση που με «καίει» . Τι λένε οι συνάδελφοί σου όταν βλέπουν αυτές τις επιτυχίες σου?

Αλέξανδρε σε βλέπω κατά πρόσωπο για πρώτη φορά. Αντέχεις να ακούσεις την ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ?

Παναγιώτη, σε διαβεβαιώ ότι ποτέ στην ζωή μου δεν κρύφτηκα για να μην ακούσω την αλήθεια οσο πικρή και αν ηταν για μένα!

Ε, ακου λοιπον. Πρώτα ανοίγουν το στόμα τους μια πιθαμή!!!
Μετά λένε «ΡΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!!
Όταν βλεπουν ότι εγώ σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ τρύγησα 7 ΤΟΝΟΥΣ ΜΕΛΙ και αυτού με το ζόρι 3 τόνους και τους εξηγώ πως τα κατάφερα μου λένε. «Ελα καυμένε ΤΥΧΕΡΟΣ ΗΣΟΥΝ» . Όταν τούς λέγω ότι από τον Σεπτέμβρη και μετά ακολουθώ το πρόγραμμα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ για την δημιουργία ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ για να ειμαι πανέτοιμος τον Γενάρη, η απάντηση ερχεται ΣΙΓΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ????.
Εκεί φουρκιζομαι και σταματώ. Τους αφήνω στη μιζέρια και στη χασούρα τους.

Παναγιώτη μην φουρκίζεσαι. Άλλωστε το είπε και ο Χριστός. «Οποίος θέλει με ακολουθεί»
Μια τελευταία ερώτηση με δύο σκέλη. Μπορώ να δημοσιεύσω αυτή την συνέντευξη στην ιστοσελίδα μου και μπορώ να δώσω το τηλέφωνο σου σε όποιον μελισσοκόμο το ζητήσει για να έρθει σ΄ επαφή μαζί σου?

ΑΣΥΖΗΤΗΤΕΙ! Φτάνει μόνο να φροντίσεις να με πάρει κάποιος σε ώρα που μπορώ να μιλήσω με άνεση και εσύ γνωρίζεις πολύ καλά ποιες είναι αυτές οι ώρες.

Συμφωνήσαμε με τον Παναγιώτη να ξαναβρεθούμε και πάλι το 2010, όταν θα εχει ολοκληρώσει ένα χρόνο κάνοντας εφαρμογές με τα προϊόντα μας.
Μια καινούργια δύναμη στην μελισσοκομία γεννιέται. ΤΡΑΚΟΣΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Δεν το κρύβω. ΝΟΙΩΘΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.
Είναι σπουδαίο πράγμα να μπορείς να καταφέρνεις και να μετατρέπεις μια ζημιογόνο επιχείρηση σε ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ.
Ακόμη πιο σπουδαίο είναι να βλέπεις χαμογελαστά πρόσωπα γεμάτα ευτυχία.
Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μού προσφέρει η ζωή.

Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφωνο 6944710993
E-mail: info@bees-aloevera.com
Ιστοσελίδα http://bees-aloevera.blogspot.com/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-Bees Population Increase,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -COLONY COLLAPSE DISORDER -C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.