Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Δεν υπάρχει ημέρα, δίχως κάποιο άρθρο αναφερόμενο:
-Στα σπορίδια του Nozema Apis τα οποία προκαλούν την Νοζεμίαση.
-Στον μύκητα Ascosphaera Apis πού προκαλεί την Ασκοσφαίρωση
-Στον ιό SBV πού προκαλεί την Σήψη του Γόνου
-Στην ανεξήγητη εξαφάνιση η μείωση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών η ποία μοιάζει πάρα πού με το φαινόμενο Σύνδρομο Εγκατάλειψης των Αποκιών των μελισσών–Collonies Collapse Disorder –C.C.D.
-Στις παθήσεις όπως Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Σιψηγονία
-Στη μείωση της παραγωγής μελιού

να κάνουν την εμφάνιση τους, στο Ελληνικό και ξένο τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, αλλά και να περιέχονται στις συζητήσεις μεταξύ των μελισσοκόμων.
Όλοι οι μελισσοκόμοι γνωρίζουν και ζουν στο πετσί τους αυτές τις καταστάσεις.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ?
Η απαγόρευση χρήσης χημικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των παθήσεων, παρά το γεγονός ότι όλοι την επικροτούν, δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Τα προβλήματα πολλά και δίχως λύση πολλές φορές. Κοστίζουν στον μελισσοκόμο πολλά χρήματα και πολύ κόπο πού χάνεται άδικα. Όταν τα προβλήματα και οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται στα μελισσοκομεία, λογικό είναι να προκαλούν την αγανάκτηση και την απογοήτευση των μελισσοκόμων πού βλέπουν την μελισσοκομία σαν ένα άπατο πηγάδι που ρουφά διαρκώς χρήματα χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.
Πολλοί οι μελισσοκόμοι που παρά την αγάπη τους για την μελισσοκομία τα παράτησαν η σκέφτονται να τα παρατήσουν διότι θεωρούν πλέον την μελισσοκομία ένα επαχθές και οικονομικά ασύμφορο επάγγελμα.

ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ?
Αυτήν πού έχουν βρει 700 περίπου μελισσοκόμοι πού συνεργάζονται μαζί μας, στην Ελλάδα και Κύπρο εδώ και τρία χρόνια.
Η διαρκής ενίσχυση του οργανισμού και η αποκατάσταση της ευεξίας των μελισσών.
Αυτό πού λένε και όλοι οι επιστήμονες της μελισσοκομίας:
Δυνατός οργανισμός μελισσών δεν προσβάλλεται από παθήσεις.
Τα προϊόντα της Αυθεντικής Αλόης Βέρα σε συνδυασμό με τα υψηλής διατροφικής αξίας συμπληρώματα (βιταμίνες, πρωτεΐνες, αμινοξέα κλπ), -που διατίθενται αποκλειστικά στους μελισσοκόμους από το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ-στοχεύουν στην διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ευεξίας των μελισσών, στην ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσοσμηνών, στην αποφυγή προσβολής από παθήσεις, καταστάσεις πού οδηγούν φυσιολογικά σε μεγαλύτερη συγκομιδή του μελιού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ?
Τα προϊόντα Αλόης Βέρα καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής, είναι όλα φυτικά. Έτσι δεν έχουν παρενέργειες στον οργανισμό των μελισσών, αλλά ουτε αφήνουν κατάλοιπα στις κηρήθρες και στο μέλι.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών, τις κάνουν άτρωτες στις παθήσεις, οι μέλισσες μπορούν και ξεπερνούν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως καύσωνες, μεταφορές, ασθένειες κλπ., βοηθούν στην αύξηση της ωοτοκίας της βασίλισσας, συμβάλλοντας σε απίστευτα ύψη την αύξηση του πληθυσμού των μελισσοσμηνών, και φυσικά προκαλούν απίστευτες συγκεντρώσεις μελιού.
Δηλαδή μια πλήρης αντιστροφή από ένα ΠΟΛΥΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ?
Ανεξάρτητα του τί συνέβη μέχρι τώρα στα μελίσσια σας ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ να:
1)Απαλάξετε τα μελισσοσμήνη σας απο τίς οποιεσδήποτε παθήσεις τα ταλαιπωρούν και δώστε τους τήν χαμένη τους ευεξία.
2)Δημιουργήσετε ΤΩΡΑ ενα δυνατό στρατό απο ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, για να ξεκινήσετε την νέα χρονιά με επιτυχία.

Τηλεφωνήστε μας, στείλτε μας e-mail, ρωτήστε μας, για να σας δώσουμε τον τρόπο να το κάνετε. Εχουμε να σας δώσουμε την λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.
Όσο για το κόστος. Για παράδειγμα σε μελισσοκομείο 50 κυψελών με 500 πλαίσια πληθυσμό ανέρχεται σε 1.25 ευρώ ανά κυψέλη για κάθε εφαρμογή.
Σας περιμένουμε

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
Ανεξάρτητος Συνεργάτης της FLP
Τηλέφ./Fax: 210.9823241
Κινητό: 6944.710993
E-mail: info@bees-aloevera.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-Bees Population Increase,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -COLONY COLLAPSE DISORDER -C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.



Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ -ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ

ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ ΣΤΗΝ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
=====================================================================
Από τον Σεπτέμβριο του 2006, ακούμε, βλέπουμε, δοκιμάζουμε και καταγράφουμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζονται, απο την χρήση των προϊόντων Αλοης Βερα στην μελισσοκομία, σεβόμενοι τις εμπειρίες και τις απόψεις αυτές, εστω και εάν καποιες φόρες ειναι αρνητικές.
Οι εμπειρίες αυτές και ειδικά οι αρνητικές, μας δίνουν το έναυσμα για ακόμη περισσότερο ψάξιμο και απόκτηση γνώσεων, στην προσπάθεια μας να γινόμαστε καλύτεροι όσο περνά ο χρόνος.

Ταυτόχρονα το Δίκτυο Μελισσοκόμων μας, αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς απο το 2006 μέχρι σήμερα, η «παρέα μας» αποτελείται πλέον από 700 περίπου μελισσοκόμους, και αυτό εχει ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή περισσότερων απόψεων με πολύ μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων. Γινόμαστε πλουσιότεροι σε γνώσεις. .

Μετά απο τρία χρονια, σε οτι αφόρα την Νοζεμίαση βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

Ειναι πλέον γνωστό οτι η Νοζεμίαση αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων για τους μελισσοκόμους και το θέμα της καταπολέμησης της δεν ειναι τόσο απλό όπως θα ήθελε να πιστεύει κάποιος. Και εξηγούμεθα.
Σε μια μόλυνση με 100 σπόρους, ειναι δυνατό να έχουν προσβληθεί μεσα σε μια εβδομάδα όλα τα κύτταρα του έντερου.
Στην περίπτωση αύτη περιέχονται στο μέσο έντερο απο 30 έως 50 εκατομμύρια σπόροι.
Αν η μέλισσα δεν εχει δυνατότητα να αφοδεύσει, μπορούν να βρεθούν στο έντερο της μέχρι και 250 εκατομμύρια σπόροι.
Άλλα απο αυτά ευρίσκονται εν «υπνώσει» περιμένoντας την κατάλληλη ευκαιρία για να εκκολαφτούν, και έτσι δεν εμφανίζονται συμπτώματα, έκτος απο την γνωστή νωθρότητα των μελισσών.

Η Νοζεμίαση ειναι ενα τυπικό πολυπαραγοντικό νόσημα.
Όταν οι μέλισσες αφοδεύουν μεσα στην κυψέλη, οι υπόλοιπες προσλαμβάνουν τους σπόρους που περιέχονται στα κόπρανα, καθώς καθαρίζουν τις κηρήθρες.
Οι σπόροι της Νοζεμίασης μεταδίδονται μεσα στο μελίσσι και κατά την ανταλλαγή τροφής.
Αν ενα μελίσσι υποφέρει ταυτόχρονα απο δυσεντερία, η εξάπλωση της νοζεμίασης επίσης ευνοείται. Το ίδιο ισχύει και για την αμοιβάδωση, καθώς και για ορισμένους ιούς.
Εξάλλου, ειναι δυνατό κάποιοι στρεσικοί παράγοντες, όπως το συχνό άνοιγμα η οι συχνοί χειρισμοί της κυψέλης, οι μεταφορές να επιδεινώσουν σημαντικά το νόσημα.
Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της νοζεμίασης κατά τη διαρκεια του έτους.
Η πάθηση μπορεί να μεταδοθεί απο το ενα μελίσσι στο άλλο, είτε με την επίθεση, είτε απο τις παραπλανημένες μέλισσες.
Η ένωση, κατά την άνοιξη, ασθενών μελισσιών με ισχυρά μελίσσια προκαλούν εξάπλωση της νόσου, διότι οι υγιείς μέλισσες δεν έχουν καμιά πιθανότητα να αποφύγουν την μόλυνση.

Δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε πως συνενώσεις μελισσιών πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόπ0ι ανάπτυξης των παραφυάδων.
Το κρέμασμα «απο δω και απο κει» των κηρήθρων συμβάλει στην εξάπλωση της νόσου. Οι παλιές κηρήθρες, και ειδικά οι κηρήθρες που προέρχονται απο μελίσσια που έχουν υποστεί Νοζεμίαση, περιεχουν μεγάλη ποσότητα σπόρων.
Σπόροι της νοζεμίασης μεταδίδονται επίσης και κατά την προμήθεια νερού απο ακάθαρτα ύδατα.
Αλήθεια αυτό το δηλητήριο που λέγεται φελιζόλ γιατί το τοποθετείτε στα βαρέλια με νερο??????
Όταν οι μέλισσες δεν μπορούν πετάξουν συχνά έξω απο την κυψέλη, αφοδεύουν συχνότερα μεσα στην κυψέλη, με αποτέλεσμα να μολύνονται και άλλες μέλισσες..
Τώρα το καλοκαίρι με τίς υψηλές θερμοκρασίες δεν το βλέπεται πως οι μέλισσες δεν βγαίνουν εξω?
Άλλες συνθήκες πού ευνοούν την εκκόλαψη των σπορίων, αναφέρονται ως:
Η κόπωση του οργανισμού των μελισσών απο τις εξαντλητικές πτήσεις,
Νομή μελισσών σε πευκόφυτες περιοχές,
Μεταφορά και αλλαγή τόπου νομής π.χ., απο βαμβακιές σε πεύκα
Περιοχές με αυξημένη υγρασία
Κατά την διαρκεια βροχοπτώσεων αλλά και μετά το πέρας αυτων.

Άλλα, λόγω των ευνοϊκών, για τα σποριά αυτά συνθηκών, έχουν ήδη εκκολαφτεί, και τα συμπτώματα της Νοζεμίασης αρχίζουν πλέον να ειναι και ορατά, ήτοι, λερωμένες κυψέλες στα καπάκια, στο πάτωμα, κλπ.

Όλες οι παρατηρήσεις των Μελισσοκόμων –Συνεργατών μας συγκλίνουν στα εξής σημεία κατά την εφαρμογή των προιόντων Αλοης Βερα , είτε με ψεκασμό, είτε με ενστάλαξη ανάμεσα στα πλαίσια.

Αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή, είτε δια ψεκασμού είτε με ενστάλαξη, ο αριθμός αυτός των εκατομμυρίων σπορίων της Νοζεμίασης, αρχίζει σταδιακά να μειώνεται σε ποσοστο περίπου 50%, και παρατηρείται μια ανάκαμψη του οργανισμού των μελισσών, η οποία διαρκεί λίγες ώρες.

Μετά την δεύτερη εφαρμογή, μετά απο πέντε η έξη ήμερες, ο αριθμός των σπορίων της Νοζεμίασης, συνεχίζει να μειώνεται σε ποσοστο 70% και η ανάκαμψη του οργανισμού των μελισσών διαρκεί περισσότερες ώρες απ οτι μετά την πρώτη εφαρμογή.

Μετά την τρίτη εφαρμογή, μετά απο 5 η έξη ήμερες, τα σποριά της Νοζεμίασης συνήθως εξαφανίζονται τελείως και η ανάκαμψη του οργανισμό ειναι πλέον διαρκής, οι μέλισσες παρουσιάζουν συνεχόμενη ζωηρότητα και γίνονται πολύ πιο παραγωγικές.

Η συμπεριφορά των μελισσών ως περιγράφεται ανωτέρω, αναφέρεται απο την πλειονότητα των Μελισσοκόμων των όποιων τις απόψεις καταγράφουμε κατά την διαρκεια των συνέχων επαφών που έχουμε μαζί τους, για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των εφαρμογών.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο διάλυμα που τοποθετούνται τα προϊόντα αντικαταστήσαμε την ζάχαρη με μέλι.

Υπαρχουν και μας έχουν αναφερθεί οτι σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά και την τρίτη εφαρμογή η Νοζεμίαση δεν επαλείφθηκε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, οτι ενώ αρχικα η Νοζεμίασης είχε διαγνώσει με 4+, μετά την τρίτη εφαρμογή είχε υποχωρήσει στους 2+ και σε άλλη περίπτωση απο 3+ μειώθηκε στους 2+.
Εάν λοιπόν μετά την 3η εφαρμογή η Νοζεμίαση εξακολουθεί να υπάρχει , όπως στα ανωτέρω παραδείγματα, η εάν εξαφανίσει πρόσκαιρα και επανέλθει μετά απο λίγες ήμερες, αυτό σημαίνει οτι ο αριθμός μικρόβιων ήταν πολύ μεγαλύτερος απο οτι αναμένετε και ίσως οτι τα σποριά ειναι πιο ανθεκτικά στην αγωγή..

Υπάρχει ακόμη μια σοβαρή περίπτωση κατά την οποίαν ο οργανισμός της μέλισσας, έχοντας εξαντληθεί απο την Νοζεμίαση, και μη μπορώντας να αφοδεύσει να εχει προσβληθεί και απο κάποιον άλλο Ίο, συνήθως της Σηψης. (πρησμένες κοιλιές).

Επομένως επιβάλλεται η συνέχιση της εφαρμογής, για μια η δυο και ίσως περισσότερες φόρες αν χρειαστεί, δίχως μάλιστα ν’ αυξηθεί η ποσότητα του χυμού για κάθε επί πλέον ράντισμα, προκειμένου να εξαφανίσει η Νοζεμίαση σε αυτήν την φάση και κατ’ ουδενα τρόπο πρέπει να εγκαταλείψει η ολοκληρωτική εφαρμογή και εξαφανίσει οριστικά η Νοζεμίαση.

Πιστευουμε πως με αυτές τις διευκρινίσεις, το κεφάλαιο περί Νοζεμίασης εχει ολοκληρωθεί. Όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην βιβλιογραφία περί Αλοης Βερα «ειναι απαραίτητο να δώσουμε χρόνο στην Αλοη για να δουλέψει σωστά “.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Αλέξανδρος Κουτρουμανίδης
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλέφωνο: 6944-710993
E-mail: info@bees-aloevera.com



++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Περισσοτερα για τις ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ-Bees Population Increase,Αποφυγή του ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ -COLONY COLLAPSE DISORDER -C.C.D. ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση-Nosema Apis , Δυσεντερία,ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση -Chalkbrood & Σακκόμορφος Γόνος -Sacbrood,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ -Honey Harvest Increase, την ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΕΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-Bees Health και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του ιστολογίου.