Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΜΕΛΙΣΣΕΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μελισσοκόμος ΝΕΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - Αλεξανδρούπολη

Ο Προδρομος διατηρει μελισσοκομειο απο 140 κυψελες. Εξ αυτων 50 κυψέλες εμφανιζονταν παρα πολυ αδύνατες, πληθυσμος κατω των 5 πλαισιων, και σκεφτοταν πολυ σοβαρα να αρχισει την συνεννωση κυψελων με σκοπο την ενδυναμωση τους.

Στις 25/5/2008 επικοινώνησε μαζί μας και μας εξηγησε την προθεση του, ζητωντας ταυτοχρονα να προμηθευτει προιοντα για να βοηθηση την ενδυναμωση του πληθυσμου.

Εξηγησαμε στον Πρόδρομο, οτι η συνεννωση των κυψελων, εγκυμονει πολλες φορες κινδύνους μεταδοσης παθησεων απο κυψελη σε κυψελη και προτειναμε να κανει εφαρμογες με Χυμους Αλοης Βέρα Νο 15 και Βιταμινες Β12, για την αναπτυξη του πληθυσμου των αδυνάτων μελισσιων χωρις συνεννωση.

Επειδη η συσταση μας του φανηκε λιγο ¨παραξενη" ο Προδρομος "εκοψε" 12 νεες παραφυαδες με πληθυσμο 3 πλαισιων η καθε μια και θελησε να δοκιμασει την δυνατοτητα των προιοντων στις νεες αυτες παραφυαδες.

Κατα την διαρκεια του Ιουνίου εκανε ΠΕΝΤΕ επαναληπτικες εφαρμογες ανα 6 ημερες, κανοντας εγχυση του μιγματος επανω και αναμεσα στα πλαισια.

3/6/2008, ο Προδρομος μας μετεφερε τα αποτελέσματα των εφαρμογων τα οποια εχουν ως εξης:

-Οι 12 κυψελες παρουσιασαν μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ αναπτυξη σε σχεση με τον πληθυσμο.
-Ολες εχουν πλεον απο 10 πλαίσια η καθε μια και εχουν ηδη τοποθετηθει πατωματα και στις στις 12 κυψελες για να υποδεχθουν τον συνεχως αυξανομενο πληθυσμο.


Αλλος ενας μελισσοκομος που αρχισε να νοιωθει την ΕΥΤΥΧΙΑ, ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ του να εισαι μελισσοκόμος οταν χρησιμοποιεις τα προιοντα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ.

Τα πληρη στοιχεια του Πρόδρομου στην διαθεση καθε σοβαρα ενδιαφερομενου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
E-mail: info@bees-aloevera.com

Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση, τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση & ΣΑΚΟΜΟΡΦΟΣ ΓΟΝΟΣ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κεφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΜΕΛΙΣΣΕΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΚΩΣ

Μελισσοκομος ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ Αντιμάχεια—Κως


02/10/2007 Ο Αργυρης διατηρουσε 17 μονες κυψέλες με πληθυμο 5-7 πλαισιων και τον ενδιεφερε η αναπτυξη και η ευεξια των μελισσιων του.

Ζητησε την βοηθεια μας, προμηθευτηκε τα προιοντα Αλοης Βερα, και συμφωνα με τις οδηγιες μας αρχισε τις απαιτουμενες εφαρμογες.

1/4/2008 Ο Αργυρης μας αναφέρει οτι :
Α) οι κυψέλες εγιναν πλεον 25, εκ των οποιων το 80% εχουν πληθυσμο 10 πλαισιων.
Β) ολες οι μελισσες διατηρουν μια απιστευτη ευεξια.
Γ) δεν παρουσιασθηκε καμμια παθηση.


Τον Απριλιο του 2007, προμηθευτηκε παλι τα αντιστοιχα προιοντα Αλοης Βερα για να συνεχισει το προγραμα αναπτυξης του πληθυσμου και την αποφυγη παθησεων.

10/6/2008 Ο Αργυρεις μας ενημερωνει οτι:
Οι 25 κυψελες εχουν γινει ολες διωροφες.

ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ

Μπορουμε να βοηθησουμε και σας να εχετε τετοια αποτελεσμτα.


Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση, τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ οπως Ασκοσφαιρωση & ΣΑΚΟΜΟΡΦΟΣ ΓΟΝΟΣ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΩΝ,την ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΜΕΛΙ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Απο το 2007,ακουγαμε απο πολλους μελισσοκόμους, οτι μετα τις παρεμβασεις που εκαναν στον πληθυσμο των κυψελων τους με τα προιοντα Αλοης Βερα που προμηθευτηκαν απο το ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ για την καταπολεμηση των διαφορων παθησεων με φυτικα προιοντα , παρατηρειτο μια αυξηση στην ποσοτητα του παραγομενου μελιου.
Στο πειραμα μαλιστα που εγινε το φθινοποωρο του 2007, απο τον Δημητρη Τομαδακη, σε δυο πειραματικες κυψέλες για την καταπολεμηση της Νοζεμιασης, παρατηρηθηκε επισης μια πολυ αυξημενη παραγωγη μελιου, που δεν ειχε παρατηρηθει την προηγουμενη χρονια.

Λεπτομερειες ομως υπο την στενη εννοια του ορου δεν ηταν ευκολα διαθεσιμες, και ετσι η δυσπιστια για τετοια αποτελεσματα παρεμενε και παραμενει σε πολυ μεγαλο βαθμο.

Η μη εγκαιρη και σωστη ενημερωση μας απο τους μελισσοκομους, δεν μας εδινε την δυνατοτητα να παρουσιασουμε κατι πιο συγκεκριμμενο και ετσι η παρατηρουμενη αυξηση της ποσοτητας του παραγομενου μελιου αποδιδετο στην «πλουσια» ανθοφορια που επικρατουσε την εποχη που γινοταν οι παρεμβασεις.

Ταυτοχρονα, ακουγαμε απο παρα πολλους μελισσοκομους να διαμαρτυρονται για την πολυ κακη χρονια που τους επιφυλαξε το 2007, ενω παρακολουθουσαμε τις προσπαθειες που κατεβαλλαν τα Συλλογικα τους οργανα, για παραχη βοηθειας απο το Κρατος, μεχρι του σημειου και να επιτραπει η χρηση και των απαγορευμενων χημικων σκευασματων για να αντιμετωπισθουν οι διαφορες παθησεις των μελισσων.

Ευτυχως ομως που υπαρχουν και μελισσοκομοι, οι οποιοι αποφασισαν να παρουν την τυχη των μελισσοκομειων τους στα χερια τους και να μην περιμενουν καμμια αλλη εξωτερικη βοηθεια απο πουθενα.
Αφου προμηθευτηκαν τα προιοντα Αλοης Βέρα και καταπολεμησαν με πολυ μεγαλη επιτυχία τις διαφορες παθησεις, διαπιστωσαν και τα αλλα ευεργετικα αποτελεσματα απο την επιδραση των προιοντων Αλόης Βέρα στα μελισσια τους.
Μη θεωρωντας ομως την Αλόη Βέρα ως «πανακεια», μετα απο τις πρωτες επιτυχεις παρεμβασεις, προχωρησαν σε επαναληπτικες εφαρμογες, θελοντας με αυτον τον τροπο να διατηρουν συνεχως τον οργανισμο των μελισσων σε διαρκη ευεξια, παρα τις αντιξοες επικρατουσες συνθηκες, οπως ελλειψη ανθοφοριας, ανομβρια, μεχρις οτου οι καιρικες συνθηκες επετρεψαν την εμφανιση της ανθοφοριας στην περιοχη, με αποτελεσμα να καρπωθουν σε μεγιστο βαθμο τα ωφελη μιας τετοιας προσπαθειας.

Πολυ παραστατικο το κατωτερω παραδειγμα:
Ο Βαγγελης Γεργατσούλης, απο την Καρπαθο, αντιμετωπισε μια καταστροφικη χρονια το 2007.
Σαν αυτο να μην ηταν αρκετο, Νοζεμιαση προσεβαλλε τις κυψελες του τον Ιανουαριο του 2008. (Βλέπε σχετικο αρθρο στο κεφαλαιο ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ-ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ).
Προμηθευτηκε τα προιοντα Αλοης Βερα για την καταπολεμηση της Νοζεμιασης, και με τις οδηγιες και την τεχνικη μας υποστηρηξη, καταφερε και εξαφανισε την Νοζεμιαση μεχρι τις 12/2/2008.
Στην συνεχεια ανησυχωντας για την ελλειψη ανθοφοριας στο νησι,και μη θέλοντας να δει την δυσπραγια του 2007 να επαναλαμβανεται, εδωσε πλεον μεγαλύτερη σοβαροτητα στις υποδειξεις μας, και ξεκινησε την διαδικασια αυξησεως και διατηρησεως του πληθυσμου, τροφοδοτωντας τα μελισσια με ζυμαρι και σιροπι στον οποιο προσεθετε τα προιοντα Αλοης Βερα, οπως του ειχαμε υποδειξει.
Ετσι οταν οι καιρικες συνθηκες αλλαξαν και επηλθε η ανθοφορια, τον βρηκε πανετοιμο για την συλλογη απο την ανθοφορια ανθεων.

Με ενα συνολο 150 κυψελων, ολες με πληθυσμο των 10 πλαισιων, με πολυ δυνατες και υγιεστατες μελισσες, ετρυγησε 3 (ΤΡΕΙΣ ) ΤΟΝΝΟΥΣ ΑΝΘΟΜΕΛΟ στην περιοδο Μαρτίου-Απριλιου 2008.

Το εντυπωσιακο ειναι οτι οι αλλοι παραγωγοι κατα την ιδια περιοδο ετρυγησαν πενιχρες ποσοτητες μελιου.
Για παραδειγμα συγγενης του μελισσοκομος με 50 κυψελες ετρυγησε 160 κιλα μελι, κατα την ιδια περιοδο, κατω απο τις ιδιες καιρικες συνθηκες και την ιδια επικρατουσα ανθοφορια και στην ιδια περιοχη και πιστευεται πως στην ιδια κατασταση με τον μελισσοκομο αυτον, ευρισκονται εν πολλοις και οι αλλοι μελισσοκομοι της Καρπαθου.

Ο Βαγγελης ναι μεν «επενδυσε» συνολικα για το διαστημα Φεβρουαριου– Απριλιου 2008 ενα ποσο που δεν υπερεβη τα 400 ευρω, αλλα το αποτελεσμα συλλογης ΤΡΙΩΝ ΤΟΝΝΩΝ μελιου, οχι μονον αποσβεσε την επενδυση του αλλα του εξασφαλισε και μια εξαιρετικα κερδοφορα σοδεια.

Με απλα λογια, Ο Βαγγελης "ξοδεψε" 2,66 ευρω ανα κυψέλη, και εισεπραξε κερδος 20 κιλα μελιου ανα κυψέλη, σε πολυ ασχημη περιοδο για την μελισσοκομία,συν το γεγονος οτι δεν υπαρχει καμμια παθηση στα μελισσια τα οποια εξακολουοθουν να εχουν μια απιστευτη ευεξια.

Ο Βαγγελης δεν περιμενε την βοηθεια ουτε της κρατικης μηχανης, ουτε κανενος αλλου.
Αποφασισε απλα να παρει τις τυχες του μελισσοκομιου στα χερια του


Ο Βαγγελης «εσπειρε» και θερισε.

Τωρα αρχιζει το επομενο σταδιο εφαρμογων πριν απο την μεταφορα των κυψελων στο θυμαρι στις αρχες Ιουλιου, και θα επαναληφθουν οι εφαρμογες και κατα την διαρκλεια συλλογης απο το θυμαρι για να εχει τα ιδια αν οχι και ακομη μεγαλυτερη συγκομιδη μελιου. Επεται η συνεχεια τον Σεπτεμβριο...........

Τα πληρη στοιχεια του Βαγγέλη ειναι στην διαθεση καθε σοβαρα ενδιαφερομενου.

Μπορουμε να βοηθησουμε και εσας, να εχετε τα ιδια αποτελεσματα.

Για πληροφοριες απευθυνθειτε:
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
E-mail: info@bees-aloevera.com


Περισσοτερα για τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ, οπως Νοζεμιαση, τις ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΟΥ,για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, και αλλες καταστασεις, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΓΟΝΟΣ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΟΥ -ΦΑΛΑΚΡΟΣ ΓΟΝΟΣ

Μετάτην εναποθεση τους και σε διαστημα 8-9 ημερών, οι αναπτυσσομενε χρυσσαλιδες σφραγιζονται συνήθως στα κελλια τους κατω απο τις κηρήθρες.Ο φαλακρός γονος μπορεί ν’ αναγνωρισθει μεταξυ των κανονικα αναπτυσσομενων προνυμφων, απο κατι σαν μικρά μπαλώματα στα ανοικτα η μερικως ανοικτα κελιια.





Αυτές οι προνύμφες θα εμφανισθουν συνήθως σαν πλήρως αναπτυγμενες ενηλικες, ωστοσο μερικες απο αυτες εμφανιζουν εντοντα τα συμπτωματα της παθησης, τα οποια οφειλονται στους μολυσματικούς παράγοντες που βρισκονται στον οργανισμο των αναπτυσσομενων προνυμφων.


Αιτια
Η πιό συνηθισμένη αιτία του φαλακρού γονου προνυμφων ειναι ο σκορος των κεριων (και ο μικρότερος grisella Achroia και ο μεγαλυτερος Galleria mellonella) ο οποιος φωλιαζει κάτω από την επιφάνεια του γονου. Οι προνύμφες θα τρυπήσουν τα καπακια των κελλιων, τα οποία στην συνεχεια θα τα μασησουν οι εργατριες μελισσες. Μερικές φορές τα υπολειμματα των καπακιων έχουν ένα προξεχον χείλος το οποιο ξεχωριζει σπο την επιφάνεια της σφαιρας του γονου.
Μια άλλη αιτία του φαλακρού γονου οφειλεται σε γενετικους λογους, ειδικα οταν οι εργατριες δεν σφραγιζουν σωστα τα κελλια τους, είτε γυρίζοντας τις άκρες των κελλιων προς το εσωτερικό τους είτε αφηνοντας μια μικρη τρυπα στο κέντρο του καπακιου.
Ελεγχος
Δυνατες αποικιες θα μειώσουν τις επιπτωσεις του σκώρου των κεριών, και στην περίπτωση της γενετικής μορφής φαλακρού γονου, η αντικατασταση της βασιλισσας θα επιλύσει συνήθως το πρόβλημα


Περισσοτερα για παθησεις των μελισσων, οπως ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ -ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΟΥ και για την ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΣΑΚΟΜΟΡΦΟΣ ΓΟΝΟΣ - Ιός SBV

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΟΥ - ΣΑΚΟΜΟΡΦΟΣ ΓΟΝΟΣ (Ιός SBV)

- Συμπτωματα και αιτιες

Ο σακομορφος γονος προκαλειται απο τον ιο του σακομορφου γονου (SBV).
Ήταν ένας από τους πρώτους ιούς εντόμων που προσδιορίσθηκαν (1917).
Μοιαζει δε πολυ με τον ιο της Οξειας Παραλυσης.

Στις προνυμφες, ο ιος ανιχνευεται στο λιπος, στον μυικο ιστο και στις τραχειες.
Στις ενηλικες μελισσες, ανιχνευεται σε μεγαλες ποσοτητες, στους ιστους τους.
Σε αυτες εντοπιζεται κυριως στο κεφαλι και μαλιστα στους υποφαρυγγικους αδενες.
Απο το εκκριμα των αδενων, ο ιος περναει στις προνυμφες.
Αρχικά, κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης, τα μόρια των ιών πολλαπλασιαζονται στον οργανισμο της αναπτυσσόμενης προνύμφης, και τα οποία εμφανίζονται να αναπτύσσονται κανονικά μέχρι οτου να παρουν την μορφη σφαιρας.
Οι μολυσμένες προνύμφες αρχιζουν να παιρνουν ένα χλωμό κίτρινο χρώμα και παραμένουν με τεντωμένες τις πλατες τους προς τα εξω και τα κεφάλια τους προς την κορυφή του καλυμμένου κελλιου.
Ενα υγρό συσσωρεύεται μεταξύ του σώματος της προνύμφης και του ακαλυπτου δέρματος, και κατόπιν οι προνύμφες γίνονται σαν σάκοι, γεματοι υγρα, εξ ου και η ονομασια της παθησης. Οι προνύμφες θα πεθάνουν τελικά και θα αρχίσουν να ξεραινονται, παιρνοντας ένα σκουρο καφέ προς στο μαύρο χρώμα, που μοιαζει χαρακτηριστικα με το σχημα τών κινεζικών παντοφλών ή με το σχημα της γονδολας.
Δεδομένου ότι οι προνύμφες πεθαίνουν, οι εργατριες θα τρυπησουν τα σφαιρωδη αυτα κελλια για να τις αποκαλυψουν.

Οι μολυσμενες μελισσες απο τον ιο αυτο, δεν παρουσιαζουν εξωτερικα καμμια μεταβολη.
Δεν μπορουν ομως να μεταφερουν γυρη, με αποτελεσμα να μετατρεπονται σε συλλεκτριες, που δεν κουβαλουν ομως γυρη.
Τις περισσοτερες φορες πεθαινουν προωρα, διχως να εμφανισουν κανενα συμπτωμα.

Μολυσματικες ειναι μονον οι ασπρες, αποσυντιθεμενες (ΣΗΨΑΙΜΙΑ) προνυμφες.
Οταν οι μελισσες -τροφοι(παραμάνες) προσλαμβανουν τον ιο κατα τον καθαρισμο των κελλιων,και μεσω των υποφαρυγγικων αδενων τον μεταφερουν στην τροφη του γονου.
Η παθηση εξαπλωνεται ταχυτατα την ανοιξη, οταν το ποσοστο των μολυσμενων μελισσων-τροφων (παραμάνες) ειναι μεγαλο. Ο ιος μοιαζει να επιβιωνει τον χειμωνα μεσα στις ενηλικες μελισσες. Οι καφε προνυμφες και οι αποξηραμενες κρουστες δεν ειναι μολυσματικες.

Οι εργατριες λογικα θα ειναι σε θεση ν’απομακρυνουν με επιτυχια το νεκρο γονο απο τα κελλια.
Ανταλλαγη μολυσμενων κυρηθρων βοηθα στην εξαπλωση της μολυνσης. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εκτεταμενη προσβολη του γονου θα ήταν καλύτερο ν’ αντικατασταθουν οι βασιλισσες στην αποικια.

Η κυρια αιτια ειναι η ανεπαρκης παροχη τροφης στον γονο.
Ο σακομορφος γονος εμφανιζεται αποκλειστικα ως παρενεργεια της βαροασης, οταν ο αριθμος των ακαρεων ειναι πολυ μεγαλος, επομενως πρεπει να λαμβανεται φροντιδα για την μειωση του μολυσματικου φορτιου της βαροας.

Βιβλιογραφια:Αγγλικου Υπουργειου Γεωργιας, κλαδου Μελισσοκομιας/ Παθησεις μελισσων «http://beebase.csl.gov.uk/”.
Wolfgang Ritter :”Ασθενειες Μελισσων»

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΟΜΟΡΦΟΥ ΓΟΝΟΥ
Οι εφαρμογες με τον Χυμο Αλοης Βερα Νο 15, σε συνδυασμο με τις ταμπλετες Βιταμινων Β12, παιζουν αποφασιστικο ρολο στην αποκατασταση αυτης της παθησης.
Η βοηθεια που προσφερεται απο την βιταμινη Β12 Νο 188, για τη σωστη αναπτυξη και λειτουργία των υποφαρυγγικων αδενων, και η μεταφορα των μικροβιοκονων στοιχειων του Χυμου Αλοης Βέρα Νο 15 στο εκκριμα των αδενων, μειωνει πολυ σοβαρα τον κινδυνο περαιτερω μολυνσης προς τις προνύμφες και ετσι δεν ειναι πλεον αξιον απορίας πως ταυτοχρονα με την μειωση της μολυνσης, επιτυγχανεται και η πολυ σοβαρη αυξηση του πληθυσμου των κυψελων.
Η προσθήκη δε των ταμπλετων Γυρης Νο 26. θα βοηθησει την ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΩΡΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ συλλεκτριων μελισσων.

Για τις λεπτομερειες του τροπου εφαρμογης παρακαλουμε απευθυνθειτε στο:
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλ. 944710993
e-mail: info@bees-aloevera.com

Περισσοτερα για παθησεις των μελισσων, οπως ΚΙΜΩΛΙΑΣΗ, ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ, ανατρεξετε στα σχετικα κφαλαια στην ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

ΑΣΚΟΣΦΑΙΡΩΣΗ -Μύκητας apis Ascosphaera



Η Ασκοσφαιρωση, η Κιμωλιαση, η Γυψινος γονος, η Πετρωμενος Γονος, ενσκηπτει σε παρα πολλες αποικιες και σε διαφορες χρονικες περιοδους, αλλα η σφοδροτητα της ποικιλει σε διαφορετικες βαθμιδες.


Προκαλείται από τον παθογονο μυκητα apis Ascosphaera.
Τα σπόρια του μύκητα εισερχονται στον οργανισμο της αναπτυσσόμενης προνύμφης μέσω της επιδερμίδας ή μεσω του οισοφαγου απο τα μολυσμένα τρόφιμα.
Καθως τα σπόρια αυτα αναπτυσσονται, τα ωαρια του μηκυτα εισβάλλουν στα κελλια, προκαλωντας τον θανατο των προνυμφων (συνήθως αφότου έχει πληρως εξαπλωθει).

Αρχικά οι νεκρές προνύμφες θα καλυφθούν με μια άσπρη βαμβακερη ουσια η οποια μεγαλωνει σαν μαλλι και η οποια θα διογκωνεται μεχρι να γεμίσουν το κελλι, το οποιο παιρνει και την τελικη μορφη του.
Μετά από καποιο χρονικο διαστημα αυτα τα κυτταρα θα ξεραθουν και θα αρχισουν να συρικνωνονται, λαμβανοντας τα χαρακτηριστικα της «μουμιας» η οποια μοιαζει σαν κιμωλια, και κατα πρωτο λογο θα παρουν ενα γκριζωπό μαύρο χρώμα καθώς ο οργανισμος του μηκυτα αναπτύσσεται.
Οι εργατριες μελισσες τρυπουν τα κελλια των νεκρών προνυμφών και ετσι αποκαλυπττονται και γινονται πλεον ορατές οι νεκρες προνυμφες.
Οι εργατριες θ’ αρχισουν ν’ αφαιρουν τις μουμιες τις οποιες ειτε τις εναποθετουν στο πατωμα η στην εισοδο της κυψελης.
Στις πολύ βαριά μολυσμένες αποικίες, οι εργατριες δεν θα είναι σε θέση να τρυπησουν όλα τα επηρεασθέντα κελλια, τα οποια εαν τα αναταραξουμε θ’ ακουσθουν οι μούμιες να κροταλίζονται στα κελλια.

Εξαπλωση
Κάθε προσβεβλημενη απο κιμωλιαση μούμια παράγει τα εκατομμύρια των σπορίων που θα παραμείνουν προσκολλημενα στα κελια και στις ενήλικες μέλισσες.
Είναι αυτά τα σπόρια που αποτελουν το μολυσματικό στάδιο του μύκητα και μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα μέχρι και 15 έτη.
Τα μολυσμενα σπόρια μπορούν να εξαπλωθουν από κυψέλη σε κυψέλη από τις μέλισσες ή από τον μελισσοκόμο και τον εξοπλισμό του καθως και απο την μετακινηση των πλαισιων μεταξύ των αποικιών.
Για μεγαλο χρονικο διαστημα, οι μελισσες μπορουν να απομακρυνουν τον μολυσμενο γονο, πριν ο ιος εισελθει στο σωμα της προνυμφης. Αν ομως ο μηκυτας περασει μεσα στο σωμα και καταφερει να παραγει εστω και μικρο αριθμο σποριων το νοσημα θα εξαπλωθει.
Αν υπαρχει κηφηφογονος και αυτος προσβληθει απο τον ιο η εξαπλωση ειναι ταχυτατη.
Οι μελισσες δεν προλαβαινουν να καθαρισουν ουτε τον μολυσμενο εργατογονο και το μελισσι εξασθενει συνεχως και λιγοστευουν οι νεαρες μελισσες που ειναι απαραιτητες για τον καθαρισμο.

Ελεγχος και αντιμετωπιση
Μια καλη, ισχυρή και υγιής αποικία θα είναι σε θέση συνήθως να ανεχτεί την κιμωλιαση η οποια συνήθως δεν θεωρειται σαν μια σοβαρή ασθένεια.
Εντούτοις, στις μικρότερες αποικίες και ειδικα σ’ εκεινες οι οποιες ευρισκονται κάτω από ισχυρη πίεση –στρες- (παραδείγματος χάριν σαν αυτες που υφίστανται βαρια προσβολη απο Βαρροα, δηλητηριαση απο εντομολτονα, ξαφνικα κυματα ψυχους, ελλειψη εργατριων μελισσων), η κιμωλιαση μπορεί να εξελιχθει σε ένα σοβαρο πρόβλημα.
Η καλύτερη μέθοδος για να διατηρηθει η κιμωλιαση σε χαμηλα επιπεδα είναι η αποτελεσματικη συντηρηση ισχυρων μελισσιων.

Η συνεννωση αδυνατων μελισιιων με πλαισια απο αλλα δυνατα μελισσια εγκυμονει πολλους κινδύνους.
Ο κυριωτερος ειναι η μεταδοsη διαφορων παθησεων.

Επομενως
Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΥΞΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣΗΣ.


ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣΗΣ
Επιτυγχανεται αποτελεσματικα με το ραντισμα των μελισσων η την ενσταλλαξη αναμεσα στα πλαισια, του μιγματος Χυμου Αλοης Βερα Νο 15 και βιταμινων Β12 Νο 188.

Καταπολεμηση της κιμωλιασης με την αναμειξι των προιοντων στο σιροπι δεν ειναι δυνατη και δεν συνισταται. Εκτος απο τον χαμενο κοπο, ειναι απλα σπαταλη και των χρηματων.

Δοσολογιες και τροπο χρησης θα βρητε στο
ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Τηλεφ. 6944-710993
e-mail: info@bees-aloevera.com